Partizan odbio sve atake FMP i slavio u derbiju kola AdmiralBet ABA lige

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 03.04.2023.
22:17
Izvor: Sportske.net

Vrlo važna pobeda Partizana protiv FMP.

ABA league/Dragana Stjepanović
ABA league/Dragana Stjepanović

Povezane vesti

Košarkaši Partizana savladali su FMP u „FMP areni“ sa 91:97 (18:24, 25:25, 23:25, 25:23) u okviru derbi meča 24. kola AdmiralBet ABA lige.

Derbi je potpuno opravdao očekivanja na planu neizvesnosti i borbe do poslednjih trenutaka utakmice. U vrlo važnoj utakmici za krajnji plasman, Partizan je sve vreme imao prednost, neretko i dvocifrenu, ali FMP je bio uporan takmac. Ipak, sve atake, crno-beli su uspeli da odbiju i tako upišu 21. pobedu u regularnom delu sezone.

Nije to bio brz početak utakmice, ali tako nešto je pogodovalo FMP-u koji je kreirao početnu prednost od 4:0, da bi Joanis Papapetru trojkom postavio egal.  Dosta problema je gostima na startu prouzrokovao Izundu, ali bio je dobar i Bo Bič.  Partizan sredinom kvartala započinje sa poenima u kontinuitetu. Strpljivo je ekipa Željka Obradovića gradila napade i realizovala iste, a na početku je prednjačio Kevin Panter bez promašaja i sedam poena. Samo 15 sekundi proveo je van parketa kapiten crno-belih u uvodnom kvartalu.

Domaćin nije uspevao da pogodi ništa sa distance, pa ni one otvorene trojke i tako je Partizan to koristio da mic po mic uvećava svoju prednosti posle 13 minuta igre dostigne „+13“. Ipak, posle toga je FMP ušao u bolji momentum. Energija im je bila dobra i serijom poena spustili su razliku na jednocifrenu. Pokušao je Željko Obradović tajm-autom da odreaguje, to jeste bilo uspešno, ali nakratko. Dobrom odbranom i nekim strpljivim napadima, FMP nije dopustio da im meč izmakne pa su na pauzu otišli sa zaostatkom od šest poena.

Za crno-bele je veliki problem predstavljala količina faulova njihovih važnih igrača. Aleksa Avramović, Kevin Panter i Tristan Vukčević koji je igrao dobru odbranu, imali su po tri u prvih 20 minuta.

Dve ekipe su se raspucale u trećoj četvrtini nizavši nekoliko trojki, ali je u toj bici bolji bio FMP koji je spustio razliku na jedan posed!  Više puta je domaćin imao šansu da dospe do vođstva. Spuštali su zaostatak na mimimum (60:61), ali nikako nisu uspevali da prevagnu. Od čak petorice igrača morali su da zaziru lideri AdmiralBet ABA lige, dok to nije bio obrnut slučaj. Partizan nije imao podjednak broj poenterski raspoloženih igrača u tim trenucima, ali iskustvo je bilo na njihovoj strani. Bolja odbrana odbila je taj atak FMP, a posle trojke visokog luka Alekse Avramovića, crno-beli ponovo odlaze na pristojnu razliku – „+8“.

U prvim minutima poslednje četvrtine, Aleksa Avramović praktično preslikava taj potez za „+11“ i tu je Partizan pokušao da slomi meč. Kriterijum suđenja bio je ujednačen prema statistici, mada su arbitri u dva poluvremena imali različit odnos.

Želeo je FMP u poslednjih pet minuta igre agresivnim pristupom da ponovo unervozi svog gosta i u tome su uspeli posle druge trojke Boa Biča na utakmici za 84:90. Istom merom vraća Madar posle pauze, a seriju trojki produžava Stepanović. Tako se dugo „tapkalo u mestu“ sa rezultatom. Šest poena viška imao je Partizan pri ulasku u poslednji minut i to nisu ispustili.

Aleksa Stepanović je u redovima domaćih ubacio 21 poen, 18 je ubacio Mening, a Bič i Mur po 14. U Partizanu se istakao odlični Zek Ledej (19p) koji je vredno radio na oba kraja parketa, 16 je dodao Egzum, a po 14 Madar i Avramović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke