Partizan odbranio domaći teren, crno-beli na korak do krune AdmiralBet ABA lige

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 15.06.2023.
22:08
Izvor: Sportske.net

Crno-beli su kaznili gotovo sve.

Foto: Slobodan Sandić
Foto: Slobodan Sandić

Povezane vesti

Košarkaši Partizana poveli su sa 2:0 u finalnoj seriji AdmiralBet ABA lige protiv Crvene zvezde pošto su i u drugoj utakmici u “Štark arenislavili, ovog puta sa  87:78.

Iako je Crvena zvezda odigrala kvalitetniji meč nego li pre dva dana, Partizan je bio uboijit kada je to bilo neophodno. Kažnjavali su svezicerekoje je gost promašivao, bili agresivniji u odbrani i tako će u nedelju imati prvu meč loptu za titulu, ali u dvorani “Aleksandar Nikolić”.  

Vrlo motivisano je u meč ušao Alen Smailagić, koji prvobitno poenima uz faul, a potom i ulazom i polaganjem donosi prednost svom timu od 5:0. Tražio je Duško Ivanović bolji protok lopte od svojih igrača nakon trojke koju je pogodio Nemanja Nedović za umanjenje rezultata. Bio je to iznuđeni šut crveno-belih. Uzvratila je Zvezda istom serijom, ali opet je Partizan, baš kao i u prvom susretu imao otvorene šuteve za tri. 

Zvezda je bila dominantnija u ofanzivnom skoku što im je omogućavalo da se popravljaju u brojnim situacijama, ali je Partizan ponovo demonstrirao odličan šut čime su bili u prednosti u najvećem delu prve deonice. Kampaco je sa distance pogodio s ulaskom u poslednji minut čime je postavio 22:22. Argentinac je do tada bolje procente imao u šutu za tri poena nego sa linije penala iz praktično istog uzorka. No, za razliku od prvog meča kada je Partizan dosta bolje ušao u meč, sada je tu bila i Crvena zvezda. 

Početkom drugog kvartala, na parketu se našao i Luka Vildoza, a Zvezda je ubrzo i po prvi put na utakmica povela i to preko trojke Dobrića. Vođstvo je konstantno prelazilo s jedne na drugu stranu, ali je Zvezdina odbrana vrlo lako pucala. Skupljali su ih domaći, pa kreirali otvorene šuteve, dok je “X” faktor definitivno bio Alen Smailagić kojeg će obruč u “Areni” bližekopu” dobro zapamtiti ove večeri. Crveno-beli su se mogli uzdati u šut ovog puta i pogađali su u zaista dobrim procentima što ih je održavalo pred poluvreme. Gađali su 7/15, bolje su trčali, ali je Partizan bio u stanju da lakše razbije njihov defanzivni blok i na taj način smo na pauzu otišli nerešenim ishodom – 44:44.

Foto: Slobodan Sandić

Nastavilo se u istom ritmu i u trećoj četvrtini. Dve ekipe su se smenjivale u vođstvu, ostaje neshvatljivo zašto Stefan Marković nije ubacio polaganje za prednost svog tima, Bentil je takođe imao zicer i ubrzo je za svaku grešku Zvezda bila kažnjena. Ponovo su domaći skupili Zvezdinu odbranu za trojku Džejmsa Nanelija i “+6”. Ubrzo je Partizan stekao i ubedljiviju prednost preko tri penala koja je imao Naneli nakon što je dosuđen faul Nemanji Nedoviću. 

Mnogo neiskorišćenih napada imala je Crvena zvezda bez Nedovića, koji je bio na tri faula i Kampaca. Kriza je nastupila kada nije smela, ali Partizan to nije potpuno uspeo da konvertuje iako su pogađali preko Nanelija i Ledeja sa distance.  

Dosta više prostora pri svojim šutevima imali su igrači Partizana na ovoj utakmici, što se ne može isto reći za goste. Partizan je igrao bolju odbranu, agresivniju i na osnovu tih detalja došli su nadomak dvocifrene prednosti na šest minuta pre kraja.  

Morala je Zvezda da se ubrza u ofanzivi, ali Partizan je pronalazio dobra rešenja u napadu i razlika je bila zacementiranana ivici dvocifrene. Sve dok Luka Vildoza na asistenciju sunarodnika Fakunda Kampaca nije prepolovio to za 78:74. Ponovo se ušlo u dramatičniju završnicu, no grešilo se u većoj meri pogotovo sa strane Ivanovićevog tima. Partizan je imao Džejmsa Nanelija da apsolutno sve kazni i to je bila njihova snaga u drugom poluvremenu.

Šanse za povratak Crvene zvezde su se smanjile kada je Fakundo Kampaco okončao meč zbog pet faulova i ubrzo je postajalo sve jasnije da je Partizan odbranio domaći teren.

Po 15 poena su u pobedničkom timu ubacili Naneli i Smailagić, 19 je ubacio Nedović u redovima Crvene zvezde, dok ga je pratio Ognjen Dobrić sa 11.

Treći meč na programu je u nedelju u dvorani "Aleksandar Nikolić" od 20.30 sati.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke