Partizan traži izlaz iz krize, a stiže prvak Evrope!

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 16.12.2022.
10:00
Izvor: Sportske.net

Dve godine najbolji tim u Evropi stiže u Beograd na mesto uspeha.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

 "Arena" će Anadolu Efesu probuditi mnogo lepih sećanja, ona poslednja su vezana za osvajanje titule prvaka Evrope prošle sezone kada su odbranili trofej na Fajnal foru kada su ponovo zablistali kada je to bilo najbitnije.

Efes igra i ove sezone po sistemu toplo-hladno, imali su očajan start, potom su se probudili, a u Beograd stižu u ne tako dobrom raspoloženju jer im je Vanja Marinković pocepao mrežice, Baskonija je slavila na gostovanju posle neizvesne završnice i činjenice da su domaći u tom meču odigrali bez koncentracije u finišu.

Mislimo tu i na Vasilija Micića koji je i pored 17 ubačenih poena (najefikasniji kod Efesa) imao veliki broj izgubljenih lopti, jednu veoma bitnu u tom pomenutom finišu. Generalno, veoma slabo izdanje u poslednjoj četvrtini.

Imali su košarkaši Efesa i putovanje do Beograda, kao i dan manje za pripremu utakmice protiv Partizana, pošto su crno-beli igrali u utorak, a Efes u sredu. U ovim nedeljama gde imamo dupli program Evrolige, to može da znači mnogo ako nemate dugačku klupu.

Kako može Partizan do pobede?

Koncentracija je problem od početka sezone, a ekipa Željka Obradovića je u veoma lošoj seriji, pet poraza u Evroligi, dodajmo tu poraze i od Crvene zvezde i Cedevite Olimpije u AdmiralBet ABA ligi, jasno vam je da poslednjih mesec dana nije bilo za pohvalu kod crno-belih. Poslednji poraz od Asvela je dodavanje soli na ranu, radilo se o protivniku koji je delio poziciju na tabeli sa Partizanom, pritom je ekipa Željka Obradovića imala dobru poziciju u finišu, vođstvo, koje je po ko zna koji put nestalo kada je bilo potrebno suprotno.

"Ako je tim bio u poziciji da dobije utakmicu, znači da se borio, da je pokušavao. Nije bilo dovoljno. I tako je iz utakmice u utakmicu. Ne znam više koliko, možda osam utakmica, smo izgubili na isti način. Teško je za sve nas", reče Obradović posle poraza od Asvela.

Nema igrača koji bi mogao da povuče u finišu, Panter nije na nivou na kom je poslednji put bio na meču protiv Panatinaikosa, a Lesoru je preko potrebna jača zamena od Brodžijanskog. Raduje nešto bolja igra Nanelija, Papapetru i dalje ima loših minuta više nego dobrih, a čini se i da je Anđušić stao. Ipak, Egzum je igrač koji bi mogao da povuče crno-bele, dokazao se protiv Asvela, od one manje povrede koju je doživeo igra sve bolje, pa se očekuje da ponovi makar 70% od meča protiv Asvela.

Fali crno-belima i pomoć klupe, Tristana Vukčevića nismo ni gledali, Madara kao da je Obradović čuvao baš za beogradski meč sa Efesom...

Baskonija je zaustavila Efes u skoku, Partizan će morati da radi u tom segmentu pa će Lesor ponovo imati veoma težak posao, ali mu je neophodna pomoć ostalih.

Neće ni ovoga puta, najverovatnije, biti Larkina, upitan je i Balbaj, ali i Partizanu fali čitave sezone Avramović, dok Smailagić praktično igra povređen. Za Koprivicu odavno znate da ne može da pomogne.

Efes je favorit i pored činjenice da je imao dan manje za pripremu, očekujemo i veliki broj koševa, slabije odbrane, a Partizan bi mogao da pobedi samo u slučaju da prepiše od Baskonije. Biće to veoma teško, ne i nemoguće, znamo i koliko može atmosfera da utiče na obe ekipe.

Psihološki momenat je loš, ali ima Partizan i te kako iskusnih igrača u svom sastavu i znaju oni da ovo što se sada dešava je samo dobra priprema za nastavak sezone koji može da donese dosta toga dobrog.

Biće interesantan klasik Barselone i Panatinaikosa u petak, sigurno ćemo gledati tvrdu utakmicu, PAO sa Radonjićem igra sve bolje u odbrani, konačno su počeli da ga razumeju i igraju neizvesne završnice sa najjačim timovima. Videli smo to protiv Valensije, Milana, Olimpijakosa u grčkom šampionatu... Barsa ima obavezu pobeđivanja i favorit je u tom meču, dokazali su se i protiv Monaka gde su bili sjajni, ali igraju i oni po sistemu toplo-hladno (setite se poraza od Asvela nedavno) i PAO bi mogao da ih dovede u nezgodnu situaciju ukoliko se poklope kockice za njih.

Monako je veliki favorit protiv posrnule Albe, a biće zanimljivo ponovo gledati Miloša Teodosića, Virtus igra protiv Makabija, a srpski košarkaš je briljirao u prethodnom meču protiv Albe. Čini se da bi mogao da mu legne i meč protiv "Ponosa Izraela", sve se bolje razume sa Ismaelom Bakoom i saradnja njih dvojice je od ključne važnosti.

Derbi igraju Fener i Baskonija, dva tima koja su prijatno iznenadila do sada u Evroligi. Tim iz Vitorije je sjajan u poslednja tri meča, sigurno protiv Milana, briljantno protiv Bajerna i odlično protiv šampiona Evrope Efesa - dovoljno da ih ne potcenite na drugom uzastopnom gostovanju u Istanbulu.

Aklimatizovali su se, a ako pobede dva puta u najvećem turskom gradu, onda su i definitivno ozbiljni kandidati za Fajnal for.

Partizan se skoro u svakom meču Evrolige dobro drži u prvom poluvremenu, pa možda nije loša opcija odigrati "keca" na poluvremenu, kvota je 2.29 u AdmiralBetu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke