Partizan u pohodu na ''neosvojivu tvrđavu''

Autor: Darko Mitrović
utorak 30.05.2023.
10:12
Izvor: Sportske.net

Crno-beli dugo nemaju pobedu u Ljubljani.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti


Ako izuzmemo Crvenu zvezdu kao najvećeg rivala, Partizanu je u poslednje četiri godine najviše problema u AdmiralBet ABA ligi zadavala Cedevita Olimpija.

Od kada je došlo do fuzije zagrebačke Cedevite i ljubljanske Olimpije, a tome ima već skoro četiri godine, taj novoformirani klub je nepobediv za Partizan u Ljubljani. Ukupno četiri puta su crno-beli gostovali, bilo u ''Stožicama'' ili u ''Tivoliju'' i sva četiri puta Cedevita Olimpija je bila uspešnija. Imajući to u vidu, može se reći da Partizan u utorak kreće u pohod na ''neosvojivu tvrđavu'' i prekid neugodne tradicije koja traje od jeseni 2019. godine, pa do danas. Ako tome dodamo da je Partizan i na svom terenu u Beogradu uglavnom teško izlazio na kraj sa Cedevita Olimpijom, onda je jasno da crno-beli u polufinalu plej-ofa AdmiralBet ABA lige imaju veoma neugodnog rivala.

Rezultat prvog meča ove polufinalne serije, odigranog u nedelju uveče u ''Štark Areni'' baš i ne govori u prilog tome, jer je Partizan ubedljivo dobio taj duel sa 85:70, ali trener Željko Obradović opet nije mogao da bude potpuno zadovoljan. Ono što u startu ''bode oči'' kad se pogleda statistika sa te utakmice jeste odnos u broju skokova, čak 50:28 u korist Ljubljančana! Tu prednost Cedevita Olimpija je gotovo u potpunosti stekla u ofanzivnom skoku, gde je odnos bio 27:7 u njihovu korist, a najzaslužniji za sve to bio je iskusni centar Alen Omić koji je u duelima sa Partizanovim centrima Lesorom, Smailagićem i Koprivicom ostvario čak 17 skokova (9 defanzivnih i 8 ofanzivnih). Zanimljivo, pomenuta trojica centara crno-belih su zajedno imali tek 12 uhvaćenih lopti. Od toga je pet skokova imao Koprivica za samo sedam minuta u igri, pa je jasno da će Lesor i Smailagić u revanšu morati mnogo bolje.

Naravno, to nije moglo da prođe bez komentara trenera Partizana, koji je posle utakmice tu razliku u skokovima ocenio nedopustivom.

''Imali su mnogo više skokova od nas, a takav odnos se ne viđa ni na prijateljskim utakmicama! To je pitanje, koncentracije i želje, i moramo da probamo da u drugom meču ne bude tako", naglasio je Željko Obradović.

D. Sandić

Cedevita Olimpija je imala i nešto veći broj asistencija, a Partizan je svoju prednost ostvario boljim procentima šuta iz igre, kao i boljim odnosom osvojenih i izgubljenih lopti. Ono što je bilo vidljivo tokom najvećeg dela meča, pogotovo u prvom poluvremenu, to je velika energija ekipe Partizana u odbrani, znatno bolje su defanzivno izgledali nego protiv SC Derbija u četvrtfinalnoj seriji plej-ofa i to se odrazilo na rezultat, bez obzira na pomenute velike probleme u skoku. Šut su crno-beli popravili, ali još uvek to nije na nivou iz najboljih evroligaških utakmica Partizana tokom ove sezone. Bez obzira na 85 postignutih poena, opet je bila primetna nervoza, pa i konfuzija u napadu, ali su i gosti imali svojih propusta, pa se to nekako neutralisalo. Ali, ako Partizan želi titulu, slične greške se u eventualnom finalu protiv Crvene zvezde neće praštati.

Ono što je pozitivna okolnost iz prve utakmice, jeste to što je trener Željko Obradović uspeo i da donekle poštedi svoje najbolje igrače i da im ograniči minutažu na oko 20 minuta, a samo je Smailagić igrao nešto više, oko 23 minuta. S obzirom da ima samo 48 sati do druge utakmice i da će ekipa Partizana putovati autobusom u Ljubljanu, ta pošteda bi mogla da bude veoma značajna kako bi igrači zadržali svežinu za revanš.

Prethodno gostovanje u Ljubljani Partizan je imao u decembru, kada je Cedevita Olimpija slavila sa 77:74. Tada su crno-beli bili ravnopravni u skoku i asistencijama, ali je u korist domaćina presudio znatno bolji šut za dva poena. Trio Ferel-Dragić-Omić je bio najzaslužniji za taj trijumf Ljubljančana, ali treba reći da je to bio period najveće Partizanove rezultatske krize, kada je izgubio sedam od osam utakmica, pa možda i nije pravi parametar za poređenje.

Partizan je znatno kvalitetniji tim i to se ne dovodi u pitanje, ali bilo kakvo opuštanje i manjak koncentracije moglo bi crno-bele skupo da košta. Dramatično četvrtfinale protiv SC Derbija im je dovoljna opomena.

AdmiralBet je odredio kvote za večerašnji duel, Partizan je favorit sa kvotom 1.62, a eventualni trijumf Ljubljančana donosi kvotu 2.36. Naravno, tu je i ostala raznovrsna ponuda za ovaj meč.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke