Partizan - Uvek problem sa Jakom Blažičem i "Zmajevima"!

Autor: Mladen Heleta
nedelja 03.03.2024.
09:30
Izvor: Sportske.net

Cedevita Olimpija sve teži rival Partizanu.

AdmiralBet ABA liga
AdmiralBet ABA liga

Povezane vesti

Mnogo značajnih i neizvesnih duela odigrali su u bliskoj prošlosti Partizan i Cedevita Olimpija, ali se čini da će ovaj u nedelju od 18:45 u „Beogradskoj areni“ imati naročitu težinu. Dva tima se sastaju u derbiju 21. kola AdmiralBet ABA lige sa istim skorom gledajući u leđa vodećem dvojcu Crvenoj zvezdi i podgoričkoj Budućnosti.

Crno-beli su slavili u poslednja tri beogradska duela, ali je svežiji utisak ponet s kraja novembra kada su poraženi na gostovanju u Ljubljani 95:91 uz sjajnu rolu Jake Blažiča. Bio je to četvrti uzastopni poraz regionalnog šampiona u ljubljanskog dvorani Stožice i još jedan pokazatelj da im tim nastao fuzijom Olimpije i Cedevite početkom juna 2019. godine nikako ne leži.

Naročito je simptomatično da bez obzira na formu u kojoj se nalazi, Cedevita Olimpija na lakši ili teži način stiže do pobede protiv Partizana u Ljubljani. Ne bi trebalo ići dalje od novembarske utakmice kada je slovenački tim ugostio crno-bele u trenucima kada su bili topovsko meso u Evrokupu. Porazi od rivala koji su daleko slabiji od Partizanovih protivnika u Evroligi nisu omeli Cedevita Olimpiju da na krilima Blažiča i Prepeliča još jednom zada udarac beogradskom timu.

Nije teško uočljiv visok nivo motivacije koji košarkaši Cedevita Olimpije pokazuju u duelima sa Partizanom. Naročito je to izraženo kod bivšeg beka Crvene zvezde Jake Blažiča, koji je godinama unazad nezaustavljiv za crno-bele, a poslednja u nizu utakmica ukazala je na još jednu bitnu stvar.

Tog 20. novembra prilično se zakuvalo na terenu, a u centru pažnje našao se krilni igrač Partizana Zek Ledej koji je udario Blažiča. Došlo je do velike nervoze i kratke prepirke među igračima, da bi se tog istog dana pojavio snimak na kojem je as crno-belih i sam udaren na suprotnoj strani. Ovakve varnice na terenu kada je Ledej u centru pažnje jedino su još bile prisutne na večitom derbiju u utakmici AdmiralBet ABA lige.

U još bolnijem sećanju navijačima Partizana ostao je poraz od Cedevite Olimpije s kraja kalendarske 2022. godine kada se činilo da su sve lađe crno-belih potonule. Delovalo je da se brod kojim upravlja Obradović ozbiljno nasukao i da izlaza nema, ali je trijumf protiv Anadolu Efesa pet dana kasnije preokrenuo čitavu sezonu. Sada ovaj meč sledi posle duela sa Turcima u četvrtak u Evroligi, znaćete rezultat dok čitate ove redove.

Pola godine kasnije Cedevita Olimpija nije dozvolila Partizanu da se plasira u finale regionalne lige pobedom u drugoj utakmici u Ljubljani, već je na krilima Jogija Ferela izborila majstoricu u Beogradu gde je bila nemoćna za novi podvig.

Obradović sigurno nije zaboravio ni poraz od ljubljanskog tima u Beogradu u debitantskoj sezoni u povratničkom mandatu. Čak petorica košarkaša su te večeri briljirala u gostujućem timu, a naročito se istakao Džejkob Pulen sa pet pogođenih trojki. Malo je falilo da i početkom 2020. godine gostujući tim odnese pobedu iz Beograda, ali je Ognjen Jaramaz uz zvuk sirene doneo neopisivu radost navijačima crno-belih.

Cedevita Olimpija će doći nešto rasterećenija u Beograd posle reprezentativne pauze kojoj je prethodio trijumf u Kupu Slovenije. Sa druge strane, Partizan će pod još svežim impresijama posle evroligaškog duela protiv Efesa morati da se okrene izazovnom protivniku iz Ljubljane.

U istom kolu AdmiralBet ABA lige u petak će u dvorani „Krešimir Ćosić“ veliki derbi odigrati Zadar i Split u kojem je domaćin blagi favorit u borbi za plej-of. Dan kasnije će od 21 sat Crvena zvezda imati veliku priliku da na gostovanju Mornaru načini ogroman korak ka overavanju prvog mesta pred početak plej-ofa. Crveno-beli poslednjih sezona lako izlaze na kraj na crnogorskim timom i tako bi trebalo da bude i ovaj put. Vredi oprobati sreću i na Budućnost koja bi pobedom u ponedeljak protiv Igokee na domaćem terenu zadržala drugo mesto u ligi i nakon ovog kola.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke