Partizan kakav se čekao! Odbrana kao zid, Doužer novi lider, probudio se i Kaminski!

Autor: Darko Mitrović
petak 26.01.2024.
22:35
Izvor: Sportske.net

Posle lošeg početka meča i problema tokom prvog poluvremena, Partizan u drugih 20 minuta slomio otpor Trinkijerijevog tima.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Iako je do kraja ligaškog dela sezone u Evroligi ostalo još 11 kola, za Partizan je večerašnja utakmica protiv litvanskog Žalgirisa bila od ogromne važnosti, kako crno-beli ne bi pali ispod 50 posto uspešnosti.

Uz ogromnu podršku sa tribina beogradske ''Štark arene'', Partizan je uspeo da dobije ovaj meč rezultatom 81:72, pa sada ima skor 12-11, a Žalgiris je petnaestim porazom u 23 odigrana kola najverovatnije ostao bez realnih šansi za plasman u Top 10.

Mislili smo da crno-beli posle nedavnog iskustva protiv Makabija više neće dozvoljavati sebi loše početke utakmice, pogotovo pred svojim navijačima, ali nešto slično im se i večeras ponovilo.

Problemi u napadu, izgubljene lopte i generalno nesnalaženje na protivničku agresivnu odbranu doveli su do toga da Žalgiris vrlo brzo, sa nepuna tri minuta stigne do dvocifrene prednosti, bilo je 13:3 za goste, uz dve trojke Kinana Evansa.

Buđenje Partizana najavio je Pi Džej Doužer koji je u tim trenucima počeo da preuzima punu odgovornost u napadu i on je postigao čak 15 od prvih 18 poena Partizana u ovoj utakmici!

Crno-beli su tada smanjili na 22:18, ali su gosti iz Kaunasa uspevali da održe prednost. Finiš prve četvrtine je obeležio Aleksa Avramović koji je svojom ''vulkanskom energijom'' odmah podigao navijače na noge, najpre ukradenom loptom, onda i sjajnom kontrom i poenima posle faula.

U drugu deonicu se ušlo vođstvom Žalgirisa sa 26:22, ali je Partizan dobijao sve veći broj raspoloženih igrača u napadu. Pre svih se to, uz pomenutog Doužera, odnosi i na Zeka Ledeja, koji je večeras opet ''onaj stari'', posle nešto lošijih izdanja u prethodnih nekoliko mečeva.

Nedostajali su poeni kapitena Kevina Pantera, koji se u tek finišu druge četvrtine prvi put upisao u strelce, ali je taj koš označio i prelazak crno-belih u vođstvo - 45:43, što je bio i konačan rezultat prvog poluvremena.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Sve agresivnija igra Partizana u odbrani, uz još bolje navijanje sa tribina obeležje su prvih pet-šest minuta treće četvrtine, tokom koje su crno-beli stigli do osam poena prednosti - 55:47 posle novih poena Kevina Pantera.

Međutim, Panter, pa Trifunović u dva uzastopna napada gube lopte, a Evans i Manek to kažnjavaju svojom trojkama i Partizan je brzo ''prosuo'' ono što je stekao od početka trećeg kvartala.

Upadljiv je do tada bio izostanak poenterskog učinka Partizanovih centara. Kaboklo je do kraja treće četvrtine upisao tek jedan poen, i to na samom početku meča sa linije penala, Smailagić ni toliko, samo je Kaminski imao jedan koš iz igre. Ubrzo se to promenilo...

Na ulasku u posldnji minut treće deonice Gedraitis je doneo izjednačenje Žalgirisu na 59:59, ali Kevin Panter je počeo da se budi na drugoj strani i svojim osmim poenom je vratio prednost Partizanu.

Međutim, Kaminski u razmaku od samo nekoliko sekundi pravi svoj treći i četvrti faul, i to tek što je ušao u igru, pa je trener Obradović odmah morao da ga vrati na klupu, a crno-beli su treću četvrtinu završili sa dva poena prednosti - 61:59.

Ipak, Kaminski se vratio u igru na startu poslednje četvrtine i upravo on je vezao četiri poena za 65:59 u korist Partizana. Mogli su crno-beli i do ubedljivijeg vođstva, ali Panter upisuje već četvrtu svoju izgubljenu loptu od početka meča i Žalgiris na drugoj strani prilazi na četiri poena razlike.

2024 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Preporođeni Kaminski beleži nove poene, onda je odlično odigrao i u odbrani, a navijače je u tim trenucima naljutio nedosuđen faul nad Nanelijem.

Trener Obradović zatim počinje sa ''hokejaškim izmenama'', Ledej za odbranu - Kaminski za napad i to je počelo da daje rezultat, nešto kasnije se Kaminski menjao i sa Smailagićem, a Doužer se pobrinuo za novi delirijum u dvorani, novim poenima uz faul, za 69:61 na oko šest minuta do kraja.

Usledila je još jedna odlična odbrana Partizana, a Kaminski na drugoj strani sa linije slobodnih bacanja prvi put donosi dvocifrenu prednost crno-belima - 71:61.

Ubrzo je ta razlika uvećana na 12 poena u korist Partizana, a crno-beli su u tim trenucima impresionirali agresivnošću u odbrani, s tim da je Doužer ipak napravio faul kada se činilo da će domaći osvojiti još jednu loptu.

Bio je to faul za tri slobodna bacanja Kinana Evansa, koji pogađa sva tri i smanjuje na 73:64, ali na drugoj strani Doužer se iskupio novom asistencijom za Kaminskog.

A kada je Doužer asistirao i za Nanelija na ulasku u poslednja dva minuta, stekao se utisak da je meč bio rešen, što se ubrzo i potvrdilo.

Na kraju, Doužer je bio najefikasniji u Partizanu sa 23 poena (8/10 za dva 2/2 za tri) i 4 asistencije, Ledej je upisao 21 poen i 5 skokova, a Kaminski 12 poena i tri uhvaćene lopte.

U ekipi Žalgirisa najbolji Kinan Evans sa 25 poena, Birutis ga je pratio sa 11 poena i 5 skokova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke