Partizanov budžet nije tajna, Ostoja otkrio brojke! Kako na to utiče odnos dolara i dinara?

Autor: Darko Mitrović
subota 01.10.2022.
17:26
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek Partizana objasnjio gde je Partizan po budžetu u odnosu na najbogatije evriopske klubove.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Za ekipu Partizana nova sezona počinje u nedelju kada će gostovati zagrebačkoj Ciboni u meču prvog kola AdmiralBet ABA lige.

Crno-beli su tokom leta formirali još jači tim nego prošle seuzone, što je i razumumljivo imajući u vidu da se Partizan posle osam godina vratio u Evroligu.

Da bi rezultati i u Evroligi bili na zavidnom nivou, bilo je neophodno i još veće ulaganje i povećanje budžeta. Koliko sada iznosi taj budžet otkrio je danas u razgovoru sa novinarima prvi čovek Partizana Ostoja Mijailović.

''Želim puno sreće ekipi, važna sezona za nas, naša očekivanja su najveća moguća u skladu sa crno-belom javnosti. Mi smo uvek davali sve od sebe da ostvarimo najveći cilj, videli ste da je Kari Pešić okupio najbolju ekipu u 20 godina, pa smo ispali u ranoj fazi, ništa nije zagarantovano. Zoran Savić i Željko su radili na ekipi celo leto, doveli smo jake igrače, izborili se snagom brenda i ulaganja, sportskom reputacijom, zato sada imamo ekipu koja će se boriti za najbolje rezultate.

Budžet koji ćemo napraviti je 30% od najvećeg u Evroligi, ima ekipa koje ulažu po 40 miliona evra. Mi treba da odigramo više od 60 utakmica ove sezone, to je za momke veliki napor, nekoliko puta se pojavljuje da igramo po dve utakmice u dva dana, poremećeni su letovi, cene su skočile, imate puno izazova koje morate da prevaziđete. Odnos i ugovori, svi američki ugovori, imaju ugovore u dolarima, vrednost dolara je 20% veća, mi im plaćamo u dinarima, ali je sve vezano za dolare'', objasnio je Mijailović.

Čarter letovi su neophodni, kako bi ekipa što manje vremena provodila u putovanjima.

''Nemoguće je da ekipa u Splitu igra AdmiralBet ABA ligu, pa da idu u Minhen, to mora čarter letovima. Kada tražimo sponzore, državu, 600.000 evra košta devet čarter letova, plus ugovori su uvećani za milion, to je 1.600.000 evra više. Košarka je neprofitabilan sport, kada uđete u fudbalu u Ligu šampiona, ili treći rang, imate po 10 miliona nagrade, imaju veću šansu da zarade novac'', izjavio je Mijailović i uputio veliku zahvalnost sponzorima među kojima je i AdmiralBet.

Podsetio je i da je Partizan ovog leta postavio novi rekord po broju prodatih sezonskih karata, što će takođe mnogo doprineti finansijskoj stabilnosti kluba.

''Prodali smo 11.000 karata, to je cifra velika i za NBA klubove, koji nekad stavljaju i makete da bi se videlo da su dvorane popunjene'', primetio je Mijailović.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke