Partizanov dupli program – Mašina se upalila, goreće Arena!

Autor: Darko Mitrović
utorak 05.12.2023.
13:15
Izvor: Sportske.net

Crno-beli najavili uspon forme pred još dva meča na svom terenu.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Pre samo deset dana bilo je sumnji u Partizanove mogućnosti ove sezone, ne samo zbog toga što start u Evroligi nije bio mnogo bolji nego prošle sezone, već i zato što je u AdmiralBet ABA ligi Obradovićev tim upisao tri poraza u prvih osam kola. 

Ali, onda je usledila utakmica kakva je baš bila potrebna crno-belima, da se ostvari ubedljiva pobeda, da se ekipi povrati samopouzdanje. To je Partizanu uspelo protiv Borca kada su crno-beli trijumfovali sa 45 poena razlike, što je bila odlična uvertira za evroligaški spektakl protiv Panatinaikosa u Štark areni. Još dve dobre vesti donela je utakmica protiv grčkog velikana, a to je povratak na teren kapitena Kevina Pantera i Alekse Avramovića koji su se oporavili od povreda. 

Na kraju se ispostavilo da je Panter bio jedan od igrača koji su prelomili utakmicu u korist crno-belih, iako mu u većem delu meča nije išlo kako je želeo. Ali, odlika velikih šampiona je da su najbolji kada je najteže, što je Panter potvrdio u finišu regularnog toka meča i u produžetku, pa su crno-beli uspeli da izbore petu pobedu u 11 evroligaških kola.

Na sve to se u subotu nadovezala i još jedna veoma ubedljiva pobeda u AdmiralBet ABA ligi, ovoga puta u Železniku protiv FMP-a rezultatom 105:61. Razigrali su se i košarkaši koji su do sada imali manju minutažu, nosioci igre su mogli da predahnu, a Kevinu Panteru je ovaj meč poslužio da još bolje uhvati takmičarski ritam pred još jedan ''dupli program'' u Evroligi i duele u Štark areni protiv Monaka u utorak od 20.30h i Armanija dva dana kasnije.
 
Jedino što crno-belima donekle kvari pobedničko raspoloženje ovih dana jeste to što se Uroš Trifunović još nije oporavio od povrede, a upravo njega je trener Željko Obradović posle pobede nad Panatinaikosom okarakterisao kao ključnog igrača, pre svega u defanzivi. Takođe, i Kaminski je protiv Atinjana dobio nezgodan udarac u predelu rebara, a u ponedeljak je potvrđeno da ni on neće biti u sastavu za duel sa Monakom.

Ali, zato je najnovije pojačanje Partizana, Brazilac Bruno Kaboklo u sve boljoj formi. Ovaj momak se veoma brzo uklopio u Partizanov sistem igre, doneo je neophodnu čvrstinu pod košem, ali je pokazao da ima i ''meku ruku'' pri šutevima van linije 6.75 metara, pa se trener Željko Obradović sve više oslanja na ovog igrača.

Sve bolji je i Pi Džej Doužer, ali možda i najveći Partizanov dobitak u meču protiv Panatinaikosa je povratak Zeka Ledeja u prepoznatljivu formu. Mučio se sa šutem od početka sezone, nije mu išlo ni iz njegovih karakterističnih pozicija, ali je protiv atinskih ''zelenih'' sve došlo na svoje mesto i Zek je opet postao ''onaj stari''. Protiv FMP-a je mogao da predahne i sada ostaje da vidimo da li će moći da u kontinuitetu nastavi da održava visok nivo forme.

Kako rekosmo, u utorak Partizanu u goste dolazi ekipa Monaka, pod vođstvom Saše Obradovića, a na terenu predvođena raspucanim Majkom Džejmsom koji je takođe ''namestio ruku'' i u Beograd dolazi sa ''velikim brojem poena u rukama''. On je i najbolji strelac dosadašnjeg toka Evrolige sa 18.8 poena u proseku, a ako posmatramo samo poslednja dva njegova nastupa u Evroligi, u pobedama nad Baskonijom i Olimpijakosom, taj prosek je još bolji. Majk Džejms je u tim mečevima upisao 28, odnosno 24 poena, dakle 26 u proseku, uz 5.5 asistencija i 4.5 skokova. U nedelju je u istom stilu nastavio i protiv jedne od najboljih ekipa Evrokupa, ekipe Pariza i sa 22 poena predvodio ''kneževe'' do ubedljive pobede u derbiju francuske LNB lige rezultatom 84:62.

Monako je jedna od ekipa koje je Partizan prošle sezone oba puta savladao. U Beogradu je to bilo veoma ubedljivo, rezultatom 100:80, a u drugom delu sezone se vodila znatno veća borba, kada su crno-beli ostvarili ključnu pobedu za overu plasmana u plej-of (88:84). Sećate se one trojke Kevina Pantera kada je kapiten Partizana još jednom pokazao da se ne plaši odgovornosti u ključnim momentima...

Šta je zajedničko za te dve utakmice?

Pogađate, zajednička je činjenica da su crno-beli oba puta uspeli da neutrališu Džejmsove napadačke sposobnosti. U tom beogradskom duelu sjajni šuter je sveden na samo devet postignutih poena, a iz igre je pogodio samo dva šuta iz ukupno 12 pokušaja. Nije mnogo bolje šutirao ni na domaćem terenu protiv Partizana, kada je stigao do 10 poena, doduše uz šest asistencija.

Prema tome, i za novi trijumf nad Monakom biće neophodno zaustaviti Džejmsovu šutersku rapsodiju koju pokazuje u poslednjim mečevima i tu bi uloga Alekse Avramovića mogla da bude veoma važna. Ali, nije Džejms jedini koji može da napravi probleme odbrani Partizana. Ima Saša Obradović još velikih aduta, pogotovo na centarskim pozicijama i kako sezona odmiče Monako pokazuje da je ponovo jedan od najozbiljnijih kandidata za plasman na fajnal-for. 

Statistički, to je jedna od najboljih evroligaških ekipa po broju ofanzivnih skokova, imaju ih 12.3 u proseku, što bi mogao da bude dodatni problem za crno-bele koji su jedna od skakački najslabijih ekipa. Ali, meč protiv Panatinaikosa je pokazao da veliki doprinos u skoku mogu da daju i Partizanovi bekovi, pa je u tom susretu Danilo Anđušić bio najbolji Partizanov skakač sa čak osam uhvaćenih lopti, a pratio ga je Doužer sa sedam.

U svakom slučaju, očekujemo spektakl, a posebnu dimenziju će svemu tome i ovoga puta dati trenerski dvoboj nekadašnjih učitelja i učenika – Željka Obradovića i Saše Obradovića. Željko je prošle sezone bio uspešniji, a u utorak ćemo videti da li je i kakve pouke Saša izvukao iz tih poraza i ima li nekog novog ''keca iz rukava''. 

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

A već u četvrtak će crno-beli na istom mestu odmeriti snage sa Armanijem iz Milana.  Kada je italijanski tim u pitanju, oni su ušli u seriju loših rezultata posle neočekivano ubedljive pobede nad Crvenom zvezdom u Beogradu. Ta utakmica protiv Zvezde će sigurno biti ozbiljna opomena crno-belima pred susret sa timom koji sa klupe vodi Etore Mesina, kao i činjenica da je Partizan prošle sezone oba puta poražen od Armanija. Ali, ove sezone ekipa iz Milana igra ispod očekivanja i posle 11 kola ima čak sedam poraza.

Očigledno, kontinuitet je nešto što nedostaje Mesininom timu, a to najbolje ilustruje učinak nemačkog reprezentativca Maodoa Loa koji je protiv Zvezde bio gotovo nepogrešiv, upisao je 32 poena, uz učinak 6/7 za tri poena. On je u sledećem kolu protiv Žalgirisa upisao samo tri poena, a u nedelju, u derbiju italijanske Lige A protiv Sasarija nije se ni upisao u strelce.

Ali, zato Šejvon Šilds ima kontinuitet i nalazi se u izvanrednoj šuterskoj formi, pa nešto što smo rekli za Majka Džejmsa važi i za njega. U poslednjih sedam utakmica, što u Evroligi, što u šampionatu Italije, njegov poenterski učinak se kretao od 18 do 31 poena i nesumnjivo bi mogao da bude najveća opasnost po koš Partizana, pogotovo ako Mesina ne bude mogao da računa na povređenog Nikolu Mirotića koji nije igrao protiv Sasarija.

S obzirom na onu dugu letnju sagu oko Mirotićevog transfera u Partizan koji na kraju nije realizovan iako je sjajni košarkaš navodno dao reč i treneru i čelnicima crno-belih, njegov dolazak na duel sa crno-belima bi privukao najviše pažnje, ali u ovom trenutku nije izvesno da li će se to i dogoditi.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke