Partizanov oporavak od šoka, sledi istorijska plej-of serija!

Autor: Ivan Cvetković
utorak 10.05.2022.
12:50
Izvor: Sportske.net

Počinje ono najbolje od AdmiralBet ABA lige.

Povezane vesti

Vreme je za najvažnije borbe u AdmiralBet ABA ligi! Polufinalnu seriju plej-ofa otvoriće Partizan i podgorička Budućnost u utorak od 19 časova u beogradskoj dvorani "Aleksandar Nikolić", gde su se "crno-beli" opet privremeno preselili posle šokantne eliminacije iz Evrokupa, protiv Bursaspora u "Štark Areni". Serija se igra na dve pobede, revanš je pet dana kasnije u Podgorici, a ako bude potrebe za majstoricom, njen termin biće naknadno određen.

Zbog čega ovaj dvoboj Partizana i Budućnosti ima istorijski značaj?

Ovo je prvi put posle 11 godina da se ove dve ekipe sastaju u završnici takmičenja, bilo da je u pitanju plej-of ili fajnal-for. Zanimljivo je da su Partizan i Budućnost od formiranja ovog takmičenja odigrali jedan jedini meč van regularnog dela sezone i to u polufinalu fajnal-fora 2011. godine u Ljubljani, kada su "crno-beli" trijumfovali sa 62:58 i plasirali se u finale, a onda i osvojili titulu pobedom nad Olimpijom. Bila je to jedna od najlošijih utakmica koje su odigrale ove dve ekipe, važnost meča ih je očigledno tada sputala, ređali su se promašaji na obe strane, čak i sa linije slobodnih bacanja. Partizan je krajem treće četvrtine tada gubio sa devet poena razlike, ali je u poslednjem kvartalu uspeo da napravi preokret, najviše zahvaljujući triju Džerels-Katić-Gist.

Šta očekivati od predstojeće serije?

Zbog načina na koji je Partizan doživeo šok u Evrokupu, sam je sebe tada pobedio, sada je enigma u kakvom će se izdanju, pa i sastavu predstaviti tim Željka Obradovića (setite se da je Kuruc van tima posle kikseva u finišu derbija sa Zvezdom). Ovo će crno-belima biti prvi meč posle tog bolnog poraza, ali i dvadesetodnevne pauze. Za očekivati je, ipak, da su Obradovićevi treninzi u tom periodu bili ''lekoviti'' za njegovu ekipu i da će to doći do izražaja u utorak. Istovremeno, jasno je da će psihološki momenat imati veliki uticaj, Partizan će ponovo biti pod imperativom pobede, bez obzira što se ne završava sve u jednoj utakmici i sa te strane će Podgoričani, makar u prvom meču biti u povoljnijoj poziciji. Upravo to je istakao trener Budućnosti Aleksandar Džikić u najavi ovog meča i dodao da je njegov tim "ostvario glavni cilj za ovu sezonu" i da će protiv Partizana igrati "bez opterećenja".

Budućnost je, takođe, poput Partizana eliminisana u osmini finala Evrokupa, bolja od Podgoričana tada je bila je španska Andora, ali taj poraz nije imao negativne posledice po Džikićev tim. Budućnost je ostala u takmičarskom ritmu, brzo je startovala u plej-ofu AdmiralBet ABA lige, u dve utakmice eliminisala vrlo kvalitetnu ekipu FMP-a i izborila se za susret sa Partizanom u polufinalu. Ključni igrač u mečevima protiv "Pantera" bio je Džastin Kobs koji je upisao 18 poena u prvoj i 16 u drugoj utakmici i nema sumnje da će upravo on biti najveća opasnost i po crno-bele. Veliki Džikićevi aduti biće i iskusni Micov, Jagodić-Kuridža, Kendrik Peri, Danilo Nikolić, Petar Popović, ali protiv odličnih Partizanovih centara mnogo će im nedostajati povređeni Vili Rid koji je već dugo odsutan i čiji izostanak pokušavaju da nadomeste Filip Barović i Zoran Nikolić.

Ove sezone "crno-beli" su jesenas u Beogradu slavili sa 75:66, a pre dva meseca u Podgorici bilo je 80:72 za Partizan. Budućnost je kao gost poslednji put savladala Partizan oktobra 2020. godine - neverovatna završnica, dva produžetka, trojka Miler-Mekintajera za Partizan sekund pre kraja koju je svojom trojkom uz zvuk sirene "poništio" Danilo Nikolić za konačnih 101:99 za Budućnost. Ali, Partizan je od tada znatno ojačao tim i njegovi navijači očekuju da to dođe do punog izražaja sada kada je najvažnije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke