Partizanov raspored - Koliko još pobeda do plej-ofa i kako nadoknaditi kikseve iz prvog dela sezone?

Autor: Darko Mitrović
sreda 01.02.2023.
09:29
Izvor: Sportske.net

Partizan ulazi u novu seriju pobeda, meč u Kaunasu biće pravi pokazatelj mogućnosti crno-belih u borbi za plej-of.

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Partizana sinoć su deklasirali francuski Asvel na svom terenu rezultatom 92:71, pa posle onoga što su Obradovićevi igrači prikazali u ovom susretu, u kom su dominirali od prvog do poslednjeg minuta, neminovno se nameće pitanje kako je Partizan ''uspeo'' da izgubi u prvom delu sezone od objektivno slabijeg rivala.

Pisali smo pre početka meča, tada je Partizanu nedostajalo samopouzdanje posle nekoliko uzastopnih poraza u dramatičnim završnicama, a poraz od Asvela bio je sedmi u osam odigranih mečeva u tom periodu.

Kada se najmanje očekivalo, Partizan je zatim protiv Efesa uspeo da probije tu blokadu i ostvari veoma važan trijumf koji ga je ostavio u trci za plasman u plej-of, u kojoj se nalazi i danas, sa uvećanim šansama za ostvarenje cilja.

Posle 22 odigrana kola Partizan ima skor 11-11, a do kraja ligaškog dela sezone ostalo je još 12 kola. Kada se napravi osvrt na do sada odigrane Partizanove mečeve, utisak je da je Obradovićev tim ostavio bolji utisak na terenu u odnosu na ono što pokazuje tabela. Zaslužili su crno-beli više, pogotovo u mečevima protiv Valensije, pa pomenutog Asvela u gostima, Armanija u Beogradu, a da ne govorimo o meču protiv Baskonije u Vitoriji na početku sezone, kada je španski tim u poslednjoj sekundi izbegao poraz.

Ono što sledi već u petak je teško gostovanje u Kaunasu protiv odlične ekipe Žalgirisa koja ove sezone igra iznad očekivanja. Partizan je do sada ostavljao lošiji utisak na gostovanjima, a pobeda nad Crvenom zvezdom pred njenim navijačima prošlog petka nagoveštaj je da su crno-beli na dobrom putu da i taj utisak značajno poprave.

Već 9. februara crno-bele očekuje gostovanje Bajernu u Minhenu. Partizan ih je pred Novu godinu rutinski savladao u Beogradu, ali sada je Trinkijerijev tim podigao formu, pa će biti zanimljovo videti kako će izgledati njihov naredni susret.

Posle Kupa Radivoja Koraća, crno-bele očekuju još dva veoma važna meča na svom terenu - protiv Fenerbahčea i Albe i tu se pobede nameću kao imperativ ako se želi proboj među osam najboljih.

Početkom marta Partizan će imati dupli program u Italiji - gostovaće Virtusu i Armaniju koji su, poput Bajerna, sada sve bolji posle lošeg prvog dela sezone. Nedugo zatim, sledi još jedno teško gostovanje, Efesu u Istanbulu, a onda tri spektakularna meča u Beogradu - protiv Barselone, Olimpijakosa i Reala.

Dakle, može se reći da će crno-beli imati ''paklen'' raspored u martu, pa je zato nepophodno da se do tada ostvare što bolji rezultati tokom februara, po mogućstvu da se nastavi započeta serija pobeda.

U aprilu će biti odigrana poslednja dva kola, u kojima će Partizan gostovati Monaku, a onda dočekati Panatinaikos u ''Štark Areni''.

Dakle, koliko još pobeda je potrebno za plej-of? Imajući u vidu dosadašnji razvoj događaja i da je veliki broj ekipa u konkurenciji za Top 8, izvesno je da će biti neophodno ostvariti učinak iznad 50 posto. To znači minimum 18 pobeda, ali da se ne bi mnogo razmišljalo o međusobnom skoru koji Partizanu ne ide na ruku protiv Makabija, Zvezde ili Valensije, 19 pobeda bi trebalo da znači siguran prolaz u plej-of.

Prema tome, 7 ili 8 pobeda iz preostalih 12 utakmica vode Partizan dalje. Neće biti lako, ali crno-beli pokazuju da mogu svakom da pariraju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke