Partizanov revanš, ali bez kamate!

Autor: Darko Mitrović
petak 27.01.2023.
21:09
Izvor: Sportske.net

Novi derbi, nova drama!

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti


Drugi evroligaški derbi Crvene zvezde i Partizana odigran je večeras u beogradskom ''Pioniru'', gde je Partizan slavio u dramatičlnoj završnici sa 79:78.

Sada obe ekipe imaju po 10 pobeda i 11 poraza i nastaviće borbu za plasman među osam najboljih u Evroligi.

Partizan se tako revanširao Zvezdi za poraz u decembru u ''Štark Areni'', kada je Zvezda trojkom Nedovića slavila sa 76:73. Večeras je Partizan imao priliku da ostvari ubedljiviju pobedu, ali je Nedović opet pogodio u poslednjoj serkundi, pa će Zvezda biti u prednosti u slučaju da obe ekipe na kraju ligaškog dela sezone budu imale isti broj pobeda.

Crvena zvezda je odlično započela utakmicu, tačnije Vildoza i Nedović koji su odmah pogodili svoje prve trojke i doneli početno vođstvo crveno-belima.

Na drugoj strani, glavne uloge u Partizanu su preuzeli Matijas Lesor i Dante Egzum koji nisu dozvolili da se Zvezda rezultatski ''odlepi''.

Kao i u prethodnom derbiju, Lesor je dominirao protiv Zvezdinih centara, najpre nije mogao da ga zaustavi Kuzmić, kasnije ni Mitrović i upravo je Lesorovim poenima Partizan prvi put pobeo u ovoj utakmici - 10:9.

Ledej je nešto kasnije postigao svoje prve poene za Partizanovih ''plus tri'' i crno-beli do kraja prvog poluvremena nisu ispuštali vođstvo.

Koliko god da su Nedović i Vildoza igrali dobro, Zvezda nije uspevala da preokrene, jer nije imala više nijednog raspoloženog igrača tokom prvih 20 minuta igre.

U Partizanu su se tokom druge četvrtine razigrali i Naneli, Madar, Ledej, a konačno i kapiten Panter na čije prve poene se čekalo do pred kraj prvog poluvremena. Partizan je pogodio čak pet trojki u drugom poluvremenu, Zvezda nijednu u tom delu igre, pa je na poluvreme ekipa Željka Obradovića odnela osam poena prednosti - 45:37 posle druge trojke Ledeja i to je bila najveća prednost crno-belih od početka utakmice.

Očekivala se Zvezdina reakcija u nastavku i već na početku treće deonice crveno-beli prave seriju 5:0, posle čega je Partizan uspeo da zaustavi taj početni nalet domaćina, ali posle četiri i po minuta igre u trećem kvartalu Vildoza pogađa trojku uz faul Lesora i Zvezda prilazi na 48:46. Uz to je Lesor ušao u problem sa prekršajima, bio je to njegov treći po redu i trener Obradović je morao da ga izvede iz igre, zamenio ga je Smailagić.

Na drugoj strani Egzum pogađa i on je jedini igrač koji je postizao poene od početka drugog poluvremena za crno-bele.

Prodori Nemanje Nedovića su večeras nerešiva enigma za odbranu Partizana, menjali su se njegovi čuvari, ali epilog je gotovo uvek bio isti, Zvezdin as nije promašivao.

Na tri minuta pre kraja je iznudio prektršaj Papapetrua, pogodio je oba puta i sa linije penala, pa je Zvezda tada smanjila na 51:50.

Ali, bez Lesora u igri Partizan sve teže dolazi do poena, tokom čitave treće četvrtine nije imao raspoloženog igrača u napadu, izuzev donekle Egzuma, sve dok na ulasku u posldnji minut trećeg kvartala Avramović nije pogodio svoju prvu trojku. Ubrzo je i Ledej pogodio za tri poena iz ''kornera'' i Partizan je i pored velikih problema u napadu, uspeo da i posle treće četvrtine zadrži rezultatsku prednost - 57:54 za crno-bele.

Početak poslednje deonice obeležili su, sa jedne strane Smailagić, a sa druge Ognjen Dobrić koji je pogodio dve vezane trojke.

Prišla je Zvezda nešto kasnije i na poen zaostatka, ali onda Ledej pogađa svoju četvrtu trojku za 66:62 u korist crno-belih.

Sldeći napad Ledej je realizovao u poslednjoj sekundi, pa još jedan na tri i po minuta do kraja, kada je Partizan poveo sa 70:64. Odgovorio mu je Vildoza trojkom, a na drugoj strani Lesor je iznudio prekršaj i realizovao oba bacanja za 72:67 u korist Partizana.

Ono što je bilo nejasno u poslednjoj četvrtini je zašto Nemanja Nedović nije ulazio u igru u većem delu obe deonice, iako je do tada uz Vildozu bio najbolji u ekipi Crvene zvezde.

Ali, ušao je na dva minuta pre kraja i odmah poentirao za 72:69. Dodatni problem za Partuzan bio je faul Trifunovića u napadu i meč je ušao u dramatičnu završnicu.

Ognjen Dobrić je posle četvrtog faula Kevina Pantera sa linije penala smanjio na 72:71, a do kraja je ostalo minut i 17 sekundi.

Posle tajm-auta crno-belih, fauliran je Panter koji poentira za 74:71, a na ulasku u poslednji minut Trifunović uzima loptu Nedoviću koji zatim pravi i prekršaj nad Egzumom.

Plej Partizana pogađa samo jedno slobodno bacanje, za 75:71, a na drugoj strani Vildoza lako probija odbranu crno-belih i smanjuje na 75:73 na 36 sekundi do kraja.

Egzum ponovo preuzima odgovornost u napadu Partizana, faulirao ga je Mitrović na 17 sekundi do kraja, posle čega Egzum sa linije penala pogađa za 77:73.

Ušlo se u penal-završnicu, na 11 sekundi pre kraja fauliran je i Vildoza koji pogađa za 77:75.

Drama je kulminirala posle izvođenja lopte crno-belih, kada je Dobrić pao posle kontakta sa Egzumom. Iz Zvezde su tražili da sudije pogledaju snimak, što su oni i učinili, ali tek pošto je na drugoj strani Lazić faulirao Egzuma na šest sekundi do kraja.

Posle pregledanog snimka, sudije nisu promenile svoju odluku, ostalo je nepunih šest sekundi do kraja, a Egzum je ponovo otišao na liniju slobodnih bacanja, ali tek posle Ivanovićevog tajm-auta.

Pogodio je oba puta za plus četiri i pobedu Partizana, iako je NEdović u poslednjoj sekundi pogodio trojku za konačnih 79:78.

Luka Vildoza je sa 26 poena i šest skokova bio najefikasniji u Zvezdi, Nedović je upisao 23, a u Partizanu Ledej 20, Egzum 18 poena i šest asistencija, Lesor 13 poena, uz osam skokova.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke