Partizanovo duplo derbi slavlje, Kaminski "zakucao" Zvezdu!

Autor: Lazar Nikolić
ponedeljak 30.10.2023.
22:17
Izvor: Sportske.net

Posle evroligaškog, "crno-belima" i derbi u AdmiralBet ABA ligi.

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Povezane vesti

Košarkaši Partizana savladali su Crvenu zvezdu sa 98:87 u derbi meču petog kola AdmiralBet ABA lige.

Tako su "crno-beli" upisali dve uzastopne pobede nad "večitim" rivalom i pokazali da su u ovom trenutku bolji tim.

Najbolji igrač na utakmici bio je centar Partizana Frenk Kaminski koji je postigao 22 poena, 15 je ubacio Aleksa Avramović, a po 12 Zek Ledej i Pi Džej Doužer.

U timu Janisa Sferopulosa efkisaniji od ostalih bio je Šabaz Nejpir sa 23 poena, Rikas Gedraitis je došao do 13 poena, dok je Luka Mitrović meč završio sa poenom manje. 

Gosti su motivisani da poprave utisak iz finiša prošlog „večitog“ derbija bolje započeli utakmicu. Prednjačio je Bolomboj za koga odbrana Partizana nije imala rešenje na startu, Gedraitis ga je pratio šutem spolja, a Sferopulosov tim brzo stigao do „+7“ (11:4) i naterao Obradovića da zatraži tajm-aut.

Brzo su se vratili u egal „crno-beli“, a probudio ih je Anđušić sa pet vezanih poena. Reagovao je Sferopulos izmenama, na teren poslao Jaga i Teodosića, a oni uneli novu energiju u Zvezdin tim.

Teodosić je lucidnim rešenjima i pogođenom trojkom odmah pošto je kročio na teren doneo Zvezdi dvocifrenu prednost (21:11). Do kraja prve četvrtine Partizan je spustio na osam poena zaostatka (25:17).

Sve se promenilo u drugoj četvrtini. Partizan je znatno agresivnije igrao u odbrani, a Zvezda posle samo dva minuta ispunila bonus.  Prve poene na meču ubacio je Doužer i pokrenuo seriju svog tima, koji je do sredine druge deonice prekorenuo posle trojke Kaminskog (27:26).

Kaminski je pravio probleme Zvezdinoj odbrani, te je zbog njega u igru ušao Kuzmić zbog koga je trpela Zvezdina igra u napadu. „Crveno-beli“ nikako nisu uspevali da se snađu i odgovore na agresivnu odbranu protivnika. Spoljni igrači „crveno-belih“  uglavnom su tražili šut za tri poena, koji ih nikako nije služio, a to je Obradovićev tim kažnjavao na drugoj strani.

Nakon Doužera, razigrao se i Avramović, te su njih dvojica doveli Partizan do velikih „+11“ (47:36) na isteku prvog poluvremena.

Trojkom Anđušića počelo je drugo poluvreme. a odmah je istom merom uzvratio Gedraitis iz ugla, da bi seriju dalekometnih pogodaka nastavio Smailagić. Nejpir u narednom napadu izgubio loptu, da bi Avramović pogodio treću trojku u nizu za domaće za „+17“ (56:39).

Nejpir je ređao greške, vodio Zvezdu ka „ambisu“, ali to nije bilo dovoljno treneru Sferopulosu da ga izvede sa parketa. Jedini je u prvom delu treće četvrtine produktivan za Zvezdu bio Mitrović, koji nije mogao da odgovori na seriju trojki domaćih. Posle Nanelijeve Obradovićev tim je vodio sa 18 razlike (64:46),  a domaći su nakon koša Jaramaza imali i maksimalnih 19 poena višeka (66:47)

Kada već nije zamenjen, „orkrenuo je novi list“ Nejpir i vezao sedam poena, spustivši razliku na „-12“ (68:56). Na bolju igru u napadu nadovezala se i veća angažovanost Zvezdinih igrača u defanzivi, a posle novih poena Nejpira gosti su spustili na jednocifreni minus (68:60).

Na startu poslednje deonice Teodosić se podigao na šut za tri poena, pogodio i smanjio na 72:66. Posle pogođene, usledile su dve promašene trojke gostiju, što su na drugoj strani iskoristili Jaramaz i Kaminski i vratili dvocifrenu razliku (76:66).

Usledili su minuti u kojima su obe ekipe pronalazile put do koša, a prednost „crno-belih“ varirala od sedam do devet razlike. Tek je trojka Jaga približila Zvezdu na „-6“ (82:76), ali je Partizanova „sigurica“ u tim trenucima bio sjani Kaminski u reketu.

Iako su na terenu istovremeno bili Teodosić i Nejpir nije bilo tečnosti u Zvezdinim napadima, te se sve svodilo na individualna rešenja, što nije prolazilo „crveno-belima“. Na drugoj strani bio je nezaustavljiv Kaminski, kome u reketu nije imao ko da se suprotstavi.

Tačku na ovaj derbi stavio je Avramović sa dva prodora, kojima je definitivno rešio pitanje pobednika, do kraja je Partizan vratio dvocifrenu prednost i još jednom slavio u derbiju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke