Partizanovo moranje, stižu “Luča” i Bajern!

Autor: Lazar Nikolić
četvrtak 08.02.2024.
08:30
Izvor: Sportske.net

Crno-beli moraju do trijumfa…

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Košarkaši Partizana dočekuju u četvrtak od 20:30 ekipu Bajerna iz Minhena sa ogromnim imperativom pobede budući da bi ih svaki naredni poraz posle izgubljenih utakmica u Monaku i Bolonji udaljio naredne faze takmičenja.

Teško je nositi se s mišlju da su se crno-beli vratili poraženi sa prethodna dva gostovanja u Evroligi. Izabranici Željka Obradovića su neuspesima na strani protiv Monaka i Virtusa sebi dobrano zakomplikovali situaciju pred odlučujuća kola u završnici regularnog dela Evrolige. Još teže pada ako se zna da su prethodne sezone slavili na oba gostovanja gde su prošle nedelje poklekli.

Sad im u 26. rundi Evrolige dolazi solidni sastav Bajerna kojeg od letos vodi trofejni španski stručnjak Pablo Laso. Velikan iz Bavarske sa skorom od 10:15 spada u red onih ekipa koji hvataju poslednji priključak za plej-of i daće sve od sebe da iskoriste i najmanji poklon crno-belih kako bi došli do iznenađenja.

Bajern je tek nešto bolje prošao od Partizana u prethodnom „duplom kolu“ pošto je posle iscrpljujuće pobede protiv Baskonije nakon produžetaka poražen u Minhenu od Olimpijakosa (78:72).

Sada će donekle rasterećeno otputovati u Beograd pred gromoglasne navijače Partizana, koji će i ovoga četvrtka biti ogroman adut crno-belih u meču između timova koji su poslednji duel odigrali jesenas u Minhenu. Bajern je tada slavio 94:85.

Duel u Beogradu imaće specifičnu težinu za kapitena Bajerna Vladimira Lučića. Reprezentativac Srbije je igrajući za Partizan od 2008. do 2013. godine stekao punu košarkašku afirmaciju postavši u to vreme jedan od miljenika „Grobara“.

Krilni košarkaš je jedan od zaštitnih znakova novije istorije Bajerna. Možemo samo da naslućujemo u kom pravcu bi išla njegova karijera da ga povrede nisu sprečile da maksimalno iskoristi ogroman košarkaški potencijal. Uprkos pehovima i operacijama koje su ga pratile kroz karijeru, Lučić je uvek bio na visini zadatka u Bajernu. Kad god bi bio na terenu, znao je da podigne ekipu i neretko postigne odlučujuće poene na meču.

Činjenica da je omiljeni u Bajernu, kao što je to bio i u Partizanu svojevremeno potvrđuje da je ovaj 35-godišnjak oličenje kapitena i sportiste za primer.

Vlada Lučić je jedan od onih igrača koji su poslednji košarkaški izdanci nekadašnjeg trenera crno-belih Duška Vujoševića. Trofejni stručnjak Partizana je imao tu lagodnost da najtalentovanije igrače iz mlađih kategorija gurne na vreme u prvi tim. Činjenica da su crno-beli igrali redovno Evroligu bila je ogroman plus za te mlade momke.

Sa izvanrednim fizikalijama i atletskim sposobnostima Lučić je već kao 19-godišnjak na leto 2008. godine priključen šampionskom sastavu Partizana i već u debitantskoj sezoni mogao je da uči od takvih asova kao što su Petar Božić, Milenko Tepić, Novica Veličković, Uroš Tripković...

Iako se po minutaži nije previše isticao, Lučić je u prve dve sezone (od kojih je druga ovekovečena plasmanom na Fajnal-for) upijao sve savete iz Vujoševićeve trenerske klinike, a od starijih kolega na terenu i van njega učio o tajnama uspeha čiji će i on biti deo.

Punu afirmaciju Lučić će steći kod Vlade Jovanovića, a u povratničkom mandatu kod Vujoševića u svojoj poslednjoj sezoni u Partizanu 2012/13 Lučić će postati i kapiten kluba. Prvi nakon dugogodišnjeg lidera na terenu Petra Božića. Velika čast je tada bila ukazana 24-godišnjem Lučiću, a on ju je krunisao na pravi način i već na leto 2013. godine posle trofejne sezone u crno-belom dresu obezbedio transfer u Valensiju.

Upravo u to vreme je i debitovao za reprezentaciju i prava je šteta što je sa Srbijom osvojio samo jednu medalju. Bilo je to 2017. godine na Evropskom prvenstvu koje pamtimo po nesrećnom porazu od Slovenije i ogromnoj propuštenoj šansi da ekipa Aleksandra Đorđevića konačno dođe do zlata na velikom takmičenju. Lučić je bio deo Đorđevićevoj tima i na Mundobasketu u Kini 2019. kada smo eliminisani od Argentine u četvrtfinalu, ali i tri godine kasnije kada su nam Italijani naneli poraz na Evropskom prvenstvu.

Lučićev odlazak u inostranstvo kao da se sudbinski preklopio sa rezultatskim posrnućima Partizana tokom poslednjih desetak godina. Dok se Lučić mučio sa povredama u Valensiji i tražio način da ih izbegne, Partizan je tokom prošle decenije prolazio kroz veliku tranziciju sve više se udaljavajući od rezultata na koje je navikao vernu publiku.

I dok je Lučić u debitantskoj sezoni u Valensiji osvojio Evrokup, tadašnji košarkaš Cedevite Nolan Smit je trojkom u poslednjoj sekundi porazio Partizan u polufinalu AdmiralBet ABA lige. Crno-beli su tako ostali bez Evrolige, a u nju će se tek vratiti u sezoni 2022/23 kada će stići do četvrtfinala gde su tesno poraženi od Real Madrida.

Upravo su sušne godine i rezultatska agonija crno-belih uticali da se Lučićevo ime nađe na spisku svaki put kada bi se povela polemika o stvaranju novog tima. Neretko bi se u pauzama između sezona pisalo o mogućem povratku nekadašnjeg kapitena, a ove najave su naročito dolazile do izražaja poslednjih godina.

U posebnom sećanju je leto 2019. godine kada je tadašnji trener Partizana Andrea Trinkijeri formirao tim kojeg će kasnije virus korona omesti u ostvarenju najviših ciljeva. Lučićevo ime je tada bilo među istaknutijima u tefteru, ali do realizacije posla nije došlo.

Kao jedna od najvećih prepreka realizaciji transfera bio je status koji je krilni košarkaš uživao u Bajernu od dolaska na leto 2016. godine. Tretman Srbina u Minhenu je bez preterivanja ravan božanskom budući da je među zaslužnijima za Bajernov uspon poslednjih godina.

O tome svedoče trofejni osvojeni u Minhenu, brojna individualna priznanja u Evroligi i domaćem prvenstvu. Činjenica da se ubedljivo najduže zadržao u Bavarskoj od svih srpskih igrača koji su prodefilovali u poslednje vreme govori mnogo.

Sada će sa kapitenskom trakom izaći u dresu rivalskog kluba pred navijače Partizana koji će ga sigurno dočekati ovacijama. Polovinom novembra u prvom ovosezonskom meču dva tima nije ga bilo zbog povrede, baš kao ni u oba prošlosezonska evroligaška duela koja su crno-beli pobedili.

Kada je reč o ostalim utakmicama, 26. kolo Evrolige startovaće u četvrtak od 18:30 kada Anadolu Efes dočekuje Makabi u meču koji istanbulski tim mora da pobedi. Dva sata kasnije osim utakmice Partizan-Bajern, na teren će još tri para. Baskonija je veliki favorit kod kuće protiv Asvela, Valensija i Olimpijakos će odigrati meč izjednačenih ekipa o kojem će odlučivati detalji, dok bi Real Madrid mogao da iskoriti promenljivu formu i slavi protiv Olimpije u Milanu.

Program u petak počeće u Beogradu kada Crvena zvezda dočekuje raspoloženi Žalgiris od 20 sati. Veliki derbi odigraće 15 minuta kasnije Panatinaikos i Fenerbahče u Atini, a od pola devet zanimljiv meč biće viđen u Bolonji gde će Virtus dočekati Monako. U istom terminu kada i meč u Italiji, Barselona će kao veliki favorit dočekati Albu. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke