Pešić bez zvezda pred Letoniju i Belgiju

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 25.11.2021.
09:50
Izvor: Sportske.net, Darko Mitrović

Počinju kvalfikacije za SP u košarci (20.00 sati, Sport klub).

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Srbija će u predstojećem periodu pokušati da se vrati na najveću svetsku košarkašku smotru kada su u pitanju nacionalni timovi, Svetsko prventsvo u košarci. 

Ovoga puta, ono će se održati u tri države. To su Filipini, Japan i Indonezija. Srbija pokušava da, predvođena novim-starim trenerom i legendom domaće košarke Svetislavom Pešićem, izbori plasman na ovo takmičenje. Podsećanja radi, u prethodnim kvalifikacijama smo prošli neslavno, izgubivši od Italije u finalu kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre, koji je bio održan u našoj zemlji.

Ovoga puta kreće nova turneja. Nova ekipa, nova, sveža krv u nacionalnom timu. Da li će “Orlovi” uspeti da ponove uspeh fudbalskih kolega?

Kvalifikacije su sastavljene iz tri runde. Prva je predstavljala uvertiru za ovo što nam sledi u narednom periodu. U njoj su se timovi borili za prolazak u drugu fazu. Postojale su četiri grupe od po tri ekipe, gde su dve prvoplasirane prolazile u drugu rundu. Nama mnogo interesantnija je sledeća faza, od koje i naša selekcija kreće u pohod na Svetsko prvenstvo. Sada imamo osam grupa od po četiri ekipe. Samo poslednja ekipa iz svake grupe ispada, a ostale nastavljaju takmičenje u trećoj rundi. Tada će 24 ekipe formirati četiri grupe, u svakoj po šest timova. Srbija je kao članica prvog šešira u žrebu imala povlašćen položaj, te kao rivale izvukla Letoniju, Slovačku i Belgiju. U trećoj rundi prolaze po tri ekipe iz svake grupe, ukupno 12.

Kvalifikacije će biti razvučene u šest termina, koji će se po starom, lošem pravilu poklapati sa košarkaškom sezonom, te će opet najveće zvezde izostati iz istih. Trajaće 15 meseci. Evropski timovi polažu pravo na 12 od 32 mesta.

Interesantno je da se bodovi osvojeni protiv ekipa koje prođu dalje prenose u treću fazu. Grupa A u kojoj se mi nalazimo će se ukrstiti sa grupom B. Nju čine: Grčka, Turska, Velika Britanija i Belorusija.

Na spisku selektora Pešića ne nalaze se NBA igrači Nikola Jokić, Bogdan Bogdanović, Nemanja Bjelica, Boban Marjanović. Pozvani su: Vasilije Micić, Filip Petrušev (Efes), Ognjen Jaramaz (Bajern Minhen), Jovan Novak, Dušan Ristić (Fuenlabrada), Miloš Teodosić (Virtus Bolonja), Nikola Rebić (Miteldojčer), Nemanja Nedović (Panatinaikos), Vanja Marinković (Baskonija), Dragan Apić (Zelena gora), Dalibor Ilić (Igokea), Aleksa Radanov (Igokea), Balša Koprivica, Aleksa Avramović, Uroš Trifunović, Nemanja Dangubić, Rade Zagorac, Alen Smailagić (Partizan), Aleksa Uskoković, Ognjen Dobrić, Dejan Davidovac (Crvena zvezda), Nikola Jović, Nikola Đurišić (Mega) i Marko Jagodić Kuridža (Budućnost Voli).

Jedini problem biće klupske obaveze, koje pojedinci imaju 25. i 26. novembra, te zbog toga neće moći da obuku reprezentativni dres, a među njima su Nikola Kalinić i Vasilije Micić.

Termini kvalifikacija su sledeći:

Prvi prozor - 22-30. novembar 2021.

Drugi prozor - 21. februar – 1. mart 2022.

Treći prozor -27. jun – 5. jul 2022.

Četvrti prozor - 22-30. avgust 2022.

Peti prozor - 7-15. novembar 2022.

Šesti prozor - 20-28. februar 2022.

Naša reprezentacija započinje pohod u četvrtak, 25. novembra u duelu protiv Letonije, u Beogradu. Meč je na programu od 20 časova. Drugi izazov je 28. 11, od 20 časova kada će Srbija snage odmeriti sa Belgijom. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke