Pešić: "Doveli smo Vilbekina do toga da ne zna gde mu je glava, a gde du*e"

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 14.11.2022.
22:51
Izvor: Sportske.net

Selektor prezadovoljan .

Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022
Pedja Milosavljevic/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Selektor košarkaša Srbije Svetislav Pešić očaran je atmosferom i predstavom svoje ekipe u susretu i pobedi protiv Turske u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo.

U dramatičnoj završnici, Srbija je uspela da dođe do velike pobede (77:76) protiv Turske i na taj način sebe približi plasmanu na Mundobasket.

Bila je to tvrda utakmica, s vidno neuigranim postavkama, posebno u srpskom timu, ali mirnija ruka domaće selekcije je presudila. Turska je imala napad za pobedu, no Skoti Vilbekin nije bio uspešan kao što je to često bio tokom susreta.

„Izuzetna atmosfera večeras u našoj dvorani. Slično kao u avgustu protiv Grčke u „Štark areni“. Podrška je bila sjajna i hvala svakome na ovome jer nam je upravo to bilo potrebno. Možda momci nisu odigrali najbolju utakmicu svih vremena, ali dobra odbrana, dobre brojke, 14 ofanzivnih skokova, što je demonstriralo naš stav. Bilo je 20 asistencija“.

Upitan je da prokomentariše iskaz Atamana da ga je Pešić razočarao svojim postupkom kod prepirke tokom meča.

„Ne bih o Atamanu govoro bilo šta. To je sastavni deo utakmice... Da je pobedio, ne bi bio razočaran. Ovako, izgubili su. Bila je to čvrsta i jaka utakmica, s jakim protivnikom. Znali smo to, govorili smo to. Turska je ovde došla da pobedi, imali su odlučujući meč“.

Grčka je dobila svoj meč, ali Pešić ne gleda u tuđe dvorište, već hvali odgovor srpskih košarkaša.

„Grčka je pobedila svoju utakmicu, ali to, što se nas tiče, važno je da smo mi pobedili. Da smo izgubili, bila bi to druga priča. Očigledno je da su se sastavi Partizana, Zvezde, Borca iz Čačka, Mege... Svi su se udružili pod jednu zastavu i to treba istaći. Sećate se naše utakmice protiv Letonije, kada je bilo 500 gledalaca kada su se neki igrači pitali da li igraju za reprezentaciju Srbije ili za koga? Sada se to popravilo i zaista smo zahvalni, da ne preterujem previše, da ne bude udvaranja. Moj osećaj je da su znali kad treba da se pomogne u svakom trenutku. Zajednička pobeda, nije bilo nikakve štednje od strane momaka. Bio je jedan cilj – da se meč pobedi. Grupa je fantastična, takva je bila čitavog leta. Očigledno je da imamo reprezentativce koji, kada dođu ovde i oslobode se klupskih obaveza, svim srcem igraju za ovaj dres. To je za mene jedna pozitivna promena“.

O partiji Dušana Ristića koji je odigrao briljantan meč ubacivši četiri trojke iz isto toliko pokušaja.

„Ristić je odigrao sjajnu utakmicu u Španiji pre nego što je došao ovde, postigao je 23 poena. ACB liga je najbolja evropska liga. Prija mu igranje tamo. Jedan je od igrača koji, iako je centar, ima glavu, inteligenciju, zna da sakrije svoje nedostatke i zna da istakne svoju prednost. Tu je i iskustvo“.

Šta mu je u glavi bilo u poslednjem napadu Turske koji je predvodio Skoti Vilbekin?

„Poslednji minut, 12 sekundi do kraja. Bilo mi je u glavi da li da pravimo faul, da uzmemo sudbinu u svoje ruke. Uvek mi je u glavi da rešavamo sami svoju sudbinu. Mi smo na terenu imali niske igrače, zato sam i vratio Mitrovića umesto Dušana, jer on može da čuva, preuzme. Uvek postoji jedan rizik, ali bez toga nema pobede. U poslednjem napadu smo imali sjajne defanzivne igrače i ovim ne mislim da smo povukli rizične poteze.  Verujem u odbranu, ali za nas je najvažnije da pobedimo. Od ovoga moramo da dižemo samopouzdanje i da se vidi da se sve može odbraniti. Maestralno smo to uradili, Skoti Vilbekin otišao je u korner, više nije znao gde mu je glava, a gde du*e“.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke