Pešić još nije skratio spisak: ''Strpite se''

Autor: Darko Mitrović
nedelja 21.11.2021.
12:08
Izvor: Sportske.net

Objasnio je u čemu je problem.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić obratio se javnosti povodom početka kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, u kojima naš nacionalni tim startuje protiv Letonije u Beogradu i Belgijom u Monsu.

Očekivalo se da on danas skrati prelimninarni spisak od ukupno 24 igrača, ali je tu odluku odložio za sutra i zamolio javnost da se strpi.

Naravno, najveći problem je sa igračima koji nastupaju za evroligaške klubove i već godinama neusklađen kalendar FIBA i Evrolige.

"Obavili smo razgovore sa svim igračima. Postoji želja da dođu direktno posle utakmice. Fenerbahče igra u četvrtak sa Efesom, imamo dva ili tri kandidata, imamo razumevanje i Bajerna, Crvene zvezde i odmah po utakmici dođu u Beograd. Na nama je da procenimo da li ćemo tu želju da napravimo tu kombinaciju. Da Micić i Petrušev posle teške utakmice dođu.

Mi bismo svi voleli da u reprezentaciji igraju sva najpoznatija imena, da budu najbolji igrači, a da istovremeno budu i najmlađi igrači, Hteli bi da se igra atraktivna košarka, da se šutiraju trojke sa pola terena, da se bacaju lopte iza leđa, da na kraju bude zlatna medalja. Ali to nije kompatibilno", rekao je Pešić.

Vremena se menjaju, pa klubovi sada drugačije doživljavaju nastupe za reprezentaciju nego što je nekada to bio slučaj.

''Sve igrače koje smo zvali svi su to prihvatili kao izazov. Prošlo je vreme kada su klubovi zvali mene i lobirali da igrači igraju u reprezentaciju.

Ni agenti ne zovu! Niko nije zvao da kaže: 'Slušaj Kari, ovog igrača ne znaš, ali dobar je'. Ko jedino želi da igra za reperzentaciju to sam ja, savez i igrači. Ali oni ne odlučuju, igrači ne odlučuju. Tu ima i objektivnih razloga.

To što Evroliga još uvek nije promenila svoj kalendar to je jedna stvar. Ali vi imate situaciju da ni nacionalne lige neće da menjaju kalendar i da omoguće reprezentacijama da igraju'', objašnjava selektor Pešić.

Podsetimo, na njegovom spisku se nalaze: Vasilije Micić - Efes, Filip Petrušev - Efes, Ognjen Jaramaz - Bajern Minhen, Jovan Novak - Fuenlabrada, Dušan Ristić - Fuenlabrada, Miloš Teodosić - Virtus Bolonja, Nikola Rebić - Miteldojčer, Nemanja Nedović - Panatinaikos, Vanja Marinković - Baskonija, Dragan Apić - Zjelona Gora, Dalibor Ilić - Igokea, Aleksa Radanov - Igokea, Balša Koprivica - Partizan, Aleksa Avramović - Partizan, Uroš Trifunović - Partizan, Nemanja Dangubić - Partizan, Rade Zagorac - Partizan, Alen Smailagić - Partizan, Aleksa Uskoković - Crvena zvezda, Ognjen Dobrić - Crvena zvezda, Dejan Davidovac - Crvena zvezda, Nikola Jović - Mega, Nikola Đurišić - Mega, Marko Jagodić Kuridža - Budućnost.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke