Pešić: "Najveći dobitak za reprezentaciju nije medalja, već ON!"

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 14.09.2023.
21:27
Izvor: Sportske.net

Selektor gost na nacionalnoj televiziji.

Starsport.rs ©
Starsport.rs ©

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić pričao je u emisiji “Oko” o pojedinim stvarima sa tek završenog Svetskog prvenstva.

Srbija je u Manili stigla do srebrne medalje uz momke koji su davali svoje sve ne bi li došli do samog finala gde su u tesnoj utakmici poraženi od Nemačke. Ciljevi su se znali, ponavljao ih je Pešić još pre samog turnira, a to je prevashodno plasman na Olimpijske igre.

"Ciljevi su bili postavljeni i pre Evropskog prvenstva. Nisam morao da postavljam nikakve ciljeve, a to je naravno, pošto Jokić igra - zlato. Želim da kažem da se praktično vrlo malo promenilo kada je u pitanju odnos igrača u reprezentaciji. Ta atmosfera o kojoj se danas priča, da je ova ekipa postala tim. U međuvremenu razvilo se i prijateljstvo još čvršće između ljudi u stručnom štabu, igrača i medicinskog osoblja. To je sve bilo i prošle godine na Evropskom prvenstvu. Tu se nije ništa specijalno desilo. Imali smo fantastičnu atmosferu, igrali smo fantastičnu košarku", počeo je Pešić.

Zatim je opisao kako je teklo sve sa Borišom Simanićem koji je zbog udarca u duelu sa Južnim Sudanom morao biti podvrgnut operaciji nakon čega je ostao bez bubrega.

"To je jedna nesrećna okolnost za Borišu i za njegove najbliže... Srećna je okolnost da je profesor Dragan Radovanović dugo godina sa ekipom i srećna je okolnost da je baš on bio tu. Iako je to izgledalo poprilično bezazleno... Procena je bila, očigledno, pravilna. Radovanović je odmah tražio da se Simanić smesti u bolnicu i odmah je došla hitna pomoć i on je otišao sa njim.

2023 Dusan Milenkovic/Starsport.rs ©

To je bio vikend kada su profesori, hirurzi van zgrade i trebalo je nekako stići do njih. Gaga je želeo da se to odmah na licu mesta naprave svi mogući testovi, snimci, da bi se donela odluka. To je posle nekako išlo dobro. Opet bih rekao zbog Gage koji, naravno, nije mogao da učestvuje da vrši ono što on radi ovde u svojoj bolnici, ali je bio tu i bio prisutan od početka pa do kraja tog jednog procesa. Boriša je jedan krasan momak, on je onako skroman, imao je fantastičnu sezonu u Saragosi. Nekako ekipa ga voli. Jednostavno voli ga i kad igra i kad ne igra. I kad se ovo desilo, to je bilo onako prvo šok za sve. Tu se pokazala na neki način timski duh, ta veza igrača koji su jednostavno kao familija", naglasio je Svetislav Pešić.

Selektor je rekao da niko u timu nije spavao dok je Simanić bio u bolnici.

"Gaga nam je slao poruke da vidi koja smo krvna grupa, jer nije bilo dovoljno krvi. Da se ne vraćamo. Dobro je, sad je on odlično. Kako je bio, prošlo je ono najgore. Sad ga treba podržati i dalje. Biće to sigurno za jedno dve nedelje još bolje. Zadovoljan je i srećan. Srećan je što je deo ekipe i što je video da ga svi vole i da ga podržavaju. Njemu je nekako lakše", istakao je selektor koašrkaške reprezentacije Srbije.

Nešto na šta je Pešić vrlo ponosan jeste što je Srbija dobila velikog talenta u nastajanju – Nikolu Jovića. Samo jednog.

"Eto vidite kako smo stanjili. Samo se jedan pojavio. Ali nikad nije imao bitnu ulogu u tako mladom igraču u jednoj reprezentaciji koja je napravila ovakav uspeh.  Niko nije postao igrač samo na treningu ili u nekom rangu takmičenja koji ne odgovara razvoju tih mladih igrača.  On je bio u reprezentaciji, samo što javnost to ne prati. On je iz Mege već bio u reprezentaciji. Ima tu izuzetaka, ali ne kao ranije. I Topića sam razmišljao da vodim".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke