Pešić: ''Njega niko ne pominje, a u NBA ligi je''

Autor: Darko Mitrović
petak 24.06.2022.
20:19
Izvor: Beta

Košarkaška reprezentacija Srbije okupila se u Beogradu, odakle će u subotu otputovati u Niš na pripreme.

Starsport.rs ©
Starsport.rs ©

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je danas da ekipu čekaju teške i važne utakmice protiv Letonije i Belgije u prvoj fazi kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, ali da je ekipa spremna na sve izazove.

"Koliko god pokušavam da objasnim našu situaciju, izgleda da me svi slušaju, ali ne čuju. Imali smo najtežu grupu i sada imamo najtežu grupu jer dolaze svi kandidati, ne samo da se kvalifikuju, već i kandidati za medalje. Prikupljamo se, privlačim igrače magnetom i evo sad smo se skupili. Ovo su momci koji su pozvani među 24 kandidata, 15 se priključilo", rekao je Pešić na konferenciji za novinare u Beogradu.

"Nemanja i Boban su tu, treniramo, borimo se, pokušavamo da napravimo što je više moguće, da se ugiramo. Pokazuju veliki entuzijazam, žele da se pripremimo dobro za utakmicu protiv Letonije, a zatim i Belgije", dodao je on.

Ekipa će u sredu iz Niša otputovati za Rigu gde će 30. juna igrati protiv Letonije, a zatim 3. jula protiv Belgije u Nišu.

U dosadašnjem toku kvalifikacija Srbija ima tri pobede i poraz i zajedno sa Letonijom i Belgojom se plasirala u drugu fazu, u kojoj će igrati protiv Grčke, Turske i Velike Britanije. Važnost predstojećih utakmica je velika, pošto se u drugu fazu prenose bodovi. Od tih šest ekipa, tri će se plasirati na Svetsko prvenstvo.

"Turska i Grčka će za taj prozor 25. i 28. avgusta biti u kompletnom sastavu. Letonija se vratila u stvarnost, ali da ne razmišljamo previše o avgustu i septembru, igramo sada sa Letonijom u Rigi i Belgijom u Nišu. Letonija ne igra EP ali imaju cilj da se plasiraju na SP sledeće godine. Neću da kažem da su bolji od Litvanije, koja je kandidat za jednu od medalja na EP. Dobili su Litvaniju sa 20 razlike, uverili smo se koliko je to talentovana ekipa, iako Litvanija nije bila kompletna", naveo je selektor.

"Veoma izazovna grupa, biće borbe do kolena, pogotovo sad u prvoj utakmici, u Rigi. Oni su protiv Belgije imali 9.000 gledalaca, ovde se to odavno nije desilo, samo kada samo se pripremali za Indijanapolis. Videćemo koliko će gledalaca biti u Nišu, verovatno mnogo više nego u Beogradu", dodao je on.

Pešić je podsetio da se u drugoj rundi računaju pobede između tri ekipa, pa da se zbog toga neće računati pobeda protiv Slovačke, ali da se ne računa ni poraz Turske od Belorusije, pošto je beloruski tim suspendovan iz takmičenja.

Govoreći o sastavu, rekao je da se čeka dolazak Danila Anđušića, da je Nikola Jović, koji je danas izabran na draftu NBA lige na spisku i da bi mogao da igra protiv Belgije, a najavio je da će pred put u Rigu skratiti spisak.

Pešić je rekao da ga niko od igrača nije posebno iznenadio i da je sezona bila izazovna. Dodao je da je stručni štab u kontaktu sa igračima, da ima mnogo povređenih, ali i operisanih igrača.

Sa mnogo pohvala govorio je o Nemanji Bjelici, koji je osvojio titulu u NBA ligi sa Golden Stejtom, rekao je da je srećan što je uz ekipu kojoj može da pomogne velikim iskustvom i kojoj je "došao kao kec na jedanaest".

"Uvek je bio timski igrač, nikad nije bio 'meč viner', ponekad može i to da uradi, ali može mnogo drugih stvari koje drugi ne mogu i zato uživa ogroman respekt. Vole ga saigrači, trener ga voli i poštuje, svi bismo voleli da dobije više minuta i on je za to spreman, ali je velika konkurencija u timu. Zaslužuje ogromne čestitke na postignutom, napravio je fantastičan doprinos ekipi i nadam se da će to da mu podigne samopouzdanje koje mu ponekad zafali", rekao je on.

"Njega niko ne pominje a u NBA ligi je. Bio je MVP, osvajao titule. Dugo igra za reprezentaciju, jedan je od retkih koji je na svim takmičenjima davao sve, tu je da pomogne drugima, volim ga jer je spreman da uradi sve za ekipu. Koji trener ga ne bi voleo?", upitao je Pešić.

Košarkaš Oklahome Aleksej Pokuševski nije dobio dozvolu da igra kvalifikacije, pošto prema ugovoru NBA lige i FIBA, igrač mora da se stavi na raspolaganje za zvanična takmičenja, kao što su EP, SP i OI. Pešić je rekao da je Pokuševski kandidat za Evropsko prvenstvo, ali da ne zna da li će dobiti dozvolu.

Direktor reprezentacije Dragan Tarlać rekao je da je ovo najzahtevniji prozor kvalifikacija ne samo zbog termina, već i rezultata i broja bodova koji će se preneti u drugu fazu.

"Sezona je završena za neke igrače odavno, za neke nedavno, a za neke i dalje traje, kao što je Anđušić. Odgovorni smo da prihvatimo sve izazove i da nađemo rešenje, a o kompletnoj slici smo obavestili klubove, kao i sa onim što nas čeka od avgusta. To je bio dobar i konstruktivan sastanak", naveo je on.

Tarlać je zamolio da se pažnja i podrška posveti igračima koji su tu i koji su bili na raspolaganju u novembru i februaru.

"Ovo su sve veoma zahtevne i teške utakmice, mnogo će nam značiti svaka vrsta podrške koju možemo da dobijemo", rekao je Tarlać.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke