Pešić o "večitima" u Evroligi: "Jedan od srpskih kvaliteta je da se mi ponekad puno ‘puvamo’!"

Autor: Lazar Nikolić
nedelja 06.10.2024.
08:18
Izvor: Sportske.net

Doskorašnji selektor veruje da Zvezda i Partizan mogu u TOP 8.

EPA-EFE/YOAN VALAT
EPA-EFE/YOAN VALAT

Povezane vesti

Košarkaška Evrolige počela je ove nedelje, a srpski "večiti" rivali Crvena zvezda i Partizan imali su polovičan učinak.

Crveno-beli su trijumfovali protiv Pariza u gostima, dok je Partizan poražen u Vitoriji od Baskonije.

Doskorašnji selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić je u emisiji "Sportlight" govorio o nastupima "večitih" i njihovim šansama u ovoj sezoni Evrolige.

"Zvezda je napravila dobru kombnaciju iskusnih igrača i igrača, ne bih rekao mladih, ali igrača koji još nisu dovoljno afirmisani. I to ogromno iskustvo, sigurno će njima pomoći pre svega na utakmicama pomoći u najvažnijim utakmicama protiv Partizana. Tu je Zvezda u nekoj prednosti još uvek. Naravno, iskustvo donosi kvalitet, ako znaš to iskustvo da koristiš. Ako budu zdravi, fizički dovoljno spremni kroz veoma napornu sezonu, Zvezda bi mogla da napravi, a verujem i Partizan, jedni iz jednih, drugi iz drugih razloga, Zvezda zbog tog ogromnog iskustva i normalno znanja, oni bi mogli da naprave da se ove godine plasiraju među osam najboljih.

Ne bih sada da pravim neki pritisak, još je rano.. Ne želim da prognozriram, ali u odnosu na prošlu sezonu Crvena zvezda je baš.. Kalinić je tu, takvih igrača je malo, pogotovo na toj poziciji. Plavšić, onako otkrovenje za mene, biće još jedna svežina u igri Crvene zvezde. Doveli su tog plejmejkera koji je ranije igrao u Partizanu iz Baskonije koji je imao fenomenalnu sezonu. Doveli su šuting garda izuzetnog iz Olimpijakosa. Sa tim iskustvom koje Crvena zvezda već ima, ima tu nekoliko igrača kojima će trebati vremena, ali Zvezda ima kvalitet“, rekao je Pešić o šampionu Srbije.

Što se tiče Partizana, Pešić se našalio i rekao da je trener crno-belih Željko Obradović po uzoru na njega promenio gotovo čitav tim.

"Ja to imam tri godine u reprezentaciji. To je Željko video od mene. Svaku utakmicu u kvalifikacijama smo igrali sa drugim timom. To je teško, ne treneru, nego igračima. Uvek je malo vremena, uvek treba više. Ali trebaće vremena, ne samo treneru da nametne svoj stil, projekat, način komunikacije, nego i igračima da se međusobno povežu. Željko je rekao da su krenuli u pravljenje tima, ali da nisu želeli da baš tako ispadne. Tako se namestilo, nekome je istekao ugovor, pogotovo ti Amerikanci. Neke stvari i klub i igrači su hteli da se dese drugačije",  a onda se osvrnuo na poraz Partizana od Baskonije:

"Jedan od naših kvaliteta je da se mi ponekad puno ‘puvamo’ i da imamo to samopouzdanje bez argumenata, ali to smo mi. Ali možda i zbog toga postižemo neke vrhunske rezultate, ne samo u košarci nego i u ostalim sportovima.

To samopouzdanje koje naši ljudi imaju, to je verovatno se prelilo i u kvalitet. Izgbiti od Baskojine (priča o Partizanu, prim.aut) tamo, ja kažem nije normalno, ali je teško tamo dobiti. Baskonija je teška atmosfera, domaća, opet kažem drugačija nego kod nas, ali bez obrira u kom sastavu Baskonija igra, sa kojim igračima, ja sam toliko vremena proveo u Španiji i sa Barselonom i sa drugim klubovima, tamo dobiti utakmicu, baš onako… U španskoj ligi, kada igra Barselona protiv Baskonije, bilo gde, a posebno tamo u Vitoriji, dobiti utakmicu pred onom publikom, oni su baš dosta identifikovani sa svojim klubom i igračima.

Ono što želim da kažem, što je dosta važno da se kaže, za to navijanje, to navijanje nije tako glasno ili bučno, kako je to kad igraju Zvezda ili Partizan, ali taj osećaj pripadnosti. To igrači osete, tu domaću atmosferu iako nije bućno u dvorani, ta identifikacija, ta povezanost igrača i navijača i javnosti, Vitorija živi za košarku, to je grad košarke. Tamo dobiti, to znači da moraš da odigraš jednu od najboljih utakmica. Partizan je tu čitavu utakmicu bio u igri. Početak je, videćemo, još se Partizan traži, mnogo je novih igrača, trebaće Željku vremena".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke