Pešić otkrio ko ostaje u Srbiji, a šta kaže o Jovićima?

Autor: Nemanja Janošev
sreda 16.08.2023.
21:17
Izvor: Sportske.net

Poslednje reči selektora Pešića pred put u Aziju.

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić zadovoljan je učinjenim na pripremama pred put u Aziju gde će naš tim od 26. avgusta započeti Svetsko prvenstvo.

Srbija je vrlo ubedljivo pred nekih desetak hiljada ljudi u „Štark areni“ savladala Portorikance 110:75 i tako se na savršen način odužila publici na sjajnoj podršci.

"Dobra prilika da igramo pred našom publikom zahavljujem im se na podršci i poesti. To je jedan poseban osećaj. Videli ste da su naši momci dali sve od sebe u ovom trenutku, da su bili motivisani i da su želeli da se predstave onako kako nam dolikuje. Ono što treba reći jeste da nismo mi tako dobri koliko izgleda, a nisu ni oni tako slabi kako vama izgleda. To su objektivne okolnosti, imali su težak put, menjali su zone. To sad i nas očekuje u Šenženu gde igramo dve utakmice. Ne bih govorio o pobedi, ne treba umanjiti našu igru, bilo je na dosta dobrom nivou, ispunili smo zadatke koje smo tražili u odbrani i napadu. To je bilo dosta dobro i kada pogledamo našu statistiku, koliko puta smo sprečili direktan šut... Dali su dva poena iz otvorenih šuteva u prvih 20 minuta. Odradili smo dosta dobar posao. Nama će ova utakmica da koristi da vidimo s kim se mi sastajemo, koji su to protivnici. Mi, koji smo ovde unutra u ekipi, mi svakog rivala poštujemo, verujemo u naše mogućnosti, ne plašimo se sada nikoga, moramo da ostanemo skromni i da imamo samopouzdanje. Da se nađe neki balans između sklonosti i samopouzdanja. To nas je i krasilo na svakom treningu i na svakom sastanku. Svesni smo odgovornosti i želimo da se predstavimo tamo kako dolikuje. Da nas posluži zdravlje, put je dugačak, klima je drugačija. Sve to u jednom danu može da poremeti tim, ali najbitnije je da svi mi budemo zdravi", rekao je Pešić na početku.

Srbija već sutra putuje u Šenžen gde će učestvovati na mini-turnir i odigrati dve utakmice protiv Kine i Brazila. Tamo neće biti Nikole Topića koji je večeras zabeležio svoje prve poene.

"U Kinu putuje 13 igrača, to je bio plan pre početka, kada smo započeli sve. Mali Topić ostaje ovde, nastaviće da trenira. Očekuje nas dugačak put, ne potcenjuje nas to. Prošlirili smo medicinski sastav i to nam je vrlo bitno. Voleo bih da se Topić pojavi tamo, a to bi značilo da se neko povredio, razboleo ili nešto... Dušan Beslać ima jednu povredu i on takođe ostaje".

Selektor je upitan da prokomentariše odlične partije Nikole Jovića.

"Mi znamo šta može, koliko može i ništa nas ne iznenađuje. Talentovan je momak, malo mu fali igranja, iskustva, ovo što se sada tu dešava, što se o njemu dosta piše, nadam se da neće da poleti tamo gde ne treba da poleti. Već, da ostane skroman i da nastavi da ispunjava zadatke koje trener traži".

Zatim je istakao da će čekati praktično poslednji momenat da saopšti 12 igrača koji će učestvovati na Svetskom prvenstvu.

"Mislim 48h pred početak naše utakmice mi ćemo odrediti 12 igrača i to je to".

Stefan Jović je imao odličnu rolu na startu utakmice i videlo se da bi i te kako bio od koristi srpskom timu, ali njegovo fizičko stanje može biti prepreka za učešće na Mundobasketu.

"Videćemo ga. Na koliko je teško je proceniti. Dobro je trenirao i radio. To je pitanje jednog ogromnog iskustva, znanja... On unosi sigurnost u ekipu. Takvog plejmejkera bi svaka ekipa na svetu poželela, ali sada je pitanje da se on fizički pripremi iz dana u dan. Nije zaboravio da igra jer ako znaš, nikada ne zaboravljaš, samo ti je potrebno da malo popraviš svoje fizičke performanse", naveo je Pešić.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke