Pešić otkrio stanje Petruševa, a bez koga Srbija ne bi bila na Mundobasketu?

Autor: Nemanja Janošev
subota 26.08.2023.
16:35
Izvor: Sportske.net

Vrlo je zadovoljan pristupom.

FIBA
FIBA

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je nakon trijumfalnog otvaranja Svetskog prvenstva da je upisana vrlo važna pobeda koja je došla pre svega zahvaljujući odličnoj odbrani tokom čitavog meča

Srbija je odigrala jednu dominantnu utakmicu nakon početnog naleta Kineza koji su ubacili nekoliko trojki. Potom je usledilo preuzimanje kontrole i mirna završnica za ubedljivih 105:63.

"Čestitam mojim igračima i mom trenerskom timu. Utakmica kao i svaka druga u smislu pripreme. Plus, dodali smo neke novine u tim koje su bile veoma važne da se dobije ova utakmica. Nije dovoljno samo da pobedimo utakmicu. Poseban posao, odlično zalaganje. Uzimali smo odgovornost u odbrani, timskoj. Mi smo novi tim, imamo dovoljno vremena i ovo je razlog da koristimo utakmicu da napredujemo u taktičkim segmentima. Naša meta je večeras bio Anderson, da vidimo možemo li da zaustavimo jednog posebnog igrača i bilo je to sjajno od nas. Naravno, kao što kažem uvek, treća četvrtina je kao nova utakmica. Svaka četvrtina je bitna, ali treća deonica može da promeni svaki tim. Ali, vi ste videli kako smo dobro započeli tu četvtinu. Odlična odbrana, reakcija. Sada moramo da nastavimo slično protiv Portorika", počeo je Pešić.

Kineske novinare je zanimalo što je mnogim srpskim igračima značilo da zaigraju protiv Saše Đorđevića na velikoj sceni, a šta to predstavlja za Pešića?

"Kao i svaka druga utakmica. Naravno da poštujem Sašu i kineski tim. Imaju nove trenere, mlade zanimljive igrače. Saši treba vremena da unapredi ekipu i da im utisne svoje taktičke zamisli. To nije stvar koja se odmah dešava. Svaki trener koji uzme novi tim treba vreme. Bez vremena, ne možeš da napraviš posao".

Igrali ste sa Kinom dva puta do sad, gde bi trebalo oni da napreduju?

"Ako možete da me razumete, ne mogu da pričam o trenerima protivničkog tima ili o rivalu. Moj posao je da govorim o mom timu. Neću pričati o drugima".

Srbija je potpuno neutralisala Kajla Andersona. Krilo Minesota Timbervulfsa bilo je bez ijednog poena.

"Odličan igrač, pametan igrač. Imao je novu situaciju da igra FIBA košarku. Teren je manji u NBA i kao što svi znaju on je jedan igrač koji je odličan za svoju visinu, sjajan dribling i odličan je skorer, sa dobrim očima. Sada mora da navikne na FIBA pravila".

Selektor je potom otkrio kakvo je stanje Filipa Petruševa.

"Zglob je, nismo hteli dalje. Mogao je da igra, ali nije bilo potrebe. Ne znam zašto ne bi bio tu za Portoriko. Samo malo je to iskrenuo".

Istakao je da je defanzivna igra ključ svega.

"Kineske reprezentacije nemaju dovoljno tog evropskog iskustva i ja uvek kažem da odbrana ne počine od Milutinova, već od Avramovića ili od Stefana Jovića. Sve je, kao i u životu ABC. Prvo mora da se desi da odbrana spoljnih igrača bude na nivou da bi ostali igrači mogli da izvrše svoje zadatke. Vrlo je važno da organizacija posle završenog napada bude kako treba. Naš cilj je da, ako nismo napravili reakciju, dođemo do ofanzivnog skoka. Košarka se dosta promenila zahvaljujući tim pravilima. Ekipa koja uspe da pronađe taj balans između tranzicionog napada i odbrane može da koristi svoju sudbinu. Uvek je važno primiti što manje problema u tranzicji. Realizacija u prvih šest sekundi diže moral protivničkom timu, a ako uspemo to da iskontrolišemo mi smo ti koji diktiramo šta se dešava na terenu. Videli ste kako je Milutinov odigrao večeras, izuzetan je odbrambeni igrač i neko je o kome se priča danas u Evropi, baš zbog toga. Našao je balans imeđu napada i odbrane".

Po povredi Petruševa, Dušan Ristić dobio je više minuta, a Pešić za njega ima samo reči hvale.

"Nije on baš ni zamena. Znamo šta on može da pokaže. Bez njega, da li bismo mi došli ovde, to ne znamo... On je drugačiji centar od Milutinova i od Petruševa. Ali, to je dobro bez nas, da možemo da imamo različite profile igrača na toj, kao i na drugim pozicijama. Voleli bismo da on bude malo bolji pod košem, teže je malo ostvariti to čim se uđe sa klupe, ali poradiće na tome. Može on mnogo bolje i on će to pokazati. Zadovoljan sam njime", naveo je selektor.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke