Pešić: "Posvećenost je put do uspeha"

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Autor: Pavle Knežević
utorak 03.10.2017.
15:24
Izvor: Sportske.net

Svetislav Pešić i evropski džudo prvak Kukolj podelili indekse brucošima fakulteta za sport. Legendarni trener zabavio studente i podelio im važne životne lekcije.

FZS promo

Povezane vesti

Legendarni košarkaški trener Svetislav Pešić i evropski džudo šampion Aleksandar Kukolj podelili su danas indekse brucošima Fakulteta za sport Univerziteta "Union - Nikola Tesla". Iskusni stručnjak je tom prilikom održao predavanje novim studentima i rekao im, između ostalog, da je posvećenost put do uspeha.

"To je nešto što ne mogu svi da imaju, sa tim se ne rađaš, to se razvija, uči, a posvećenost se i trenira. Nalazimo se u visokoškolskoj ustanovi u kojoj se obrazuju i budući treneri, pa ću iskoristiti priliku da kažem da ovo što je jugoslovenski sport postigao, i uspesi koje nastavlja Srbija, po mom dubokom uverenju i iskustvu je pre svega zasluga trenera.

Kada govorimo o vrhunskom sportu, vrlo je važno da se zna da centralno mesto u životu mladih ljudi zauzima trener. Jer, on je taj koji razvija ljubav prema sportu, koji ga vaspitava, uči, trenira i sa kojim se takmiči
", rekao je Pešić.

On je naveo da je reč koja se najčešće koristi kod sportista i trenera jeste "samopouzdanje".

"Niko se nije rodio samouveren, već se i to trenira. Zamislite studenta koji kaže: 'ja sam spreman za sutrašnji ispit, nemam nikakvu nesigurnost da pokažem znanje, bez obzira koje pitanje budem dobio'. Tu samouverenost ne može da ima neko ko nije učio, iza te samouverenosti stoji ogroman rad, posvećenost i svakodnevni trud", rekao je trener.

Nedavno je premijeru imao film "250 stepenika" o osvajanju titule juniorskog šampiona sveta 1987. godine. Taj film je pre svega toga ipak spomenik jugoslovenskoj školi košarke.

"To što mi imamo, nema niko na svetu u to budite sigurni. To je jedinstvena košarkaška filozofija i ona se sastoji iz jedinstvene selekcije mladih talenata i jedinstvene metodike treninga. Možda drugi imaju bolje metode, ali su oni u svakom slučaju drugačiji", rekao je Pešić.

Studenti i novinari su ga pitali zašto je tako strog u filmu, na šta je on odgovorio u svom stilu.

"A da li vam ja izgledam strogo? Odgovaraju mi da sam baš srdačan. Ne, ja nisam strog, ja sam samo zahtevan, a tu ogromnu energiju i motivaciju širim oko sebe pa i na svoje igrače. Tako stvaram radnu etiku kod mladih sportista. Radne navike se stiču u porodici.

Najveći broj vrhunskih sportista, ne samo iz košarke već i ostalih sportova, koje sam imao prilike da upoznam dolaze iz familija gde su stekli vaspitanje. Leva ruka viljuška, desna nož, a ne počinje se sa jelom dok ćale nije došao, seo za sto i svima poželeo prijatno
", rekao je on.

Pešić je na kraju imao posebnu poruku za trenere.

"Zadatak trenera nije samo da odredi vežbu, e danas ćemo da uradimo tri serije po deset ubačenih skok-šuteva. Svakog igrača treba pripremiti, treba ga motivisati. A šta je to što motiviše, to su ciljevi.

Sa motivacijom se nikad ne počinje pre utakmice, po sistemu uđeš u svlačionicu, održiš veliki govor i onda igrači izađu na teren i pobede velikog protivnika. To se retko dešava. Ciljevi se postavljaju na početku sezone, to motiviše, a do cilja se stiže preciznim planom. Sve to mogu da izvršavaju samo momci i i trener koji su posvećeni
", rekao je on.

Pesic Novakovic Kukolj

Među ovogodišnjom klasom brucoša FZU nalaze se i neki od proslavljenih sportista koji su Srbiji donosili brojne medalje, poput kajakaša Marka Novakovića, vaterpoliste Save Ranđelovića, plivača Velimira Stjepanovića i mnogih drugih. Kukolj je istakao važnost obrazovanja.

"Pošto se bavim profesionalnom sportom, a nisam zanemario obrazovanje, naprotiv, dosta sam mu posvećivao pažnje, vremena i energije, često se od mene očekuje da govorim koliko je obrazovanje važno kada su profesionalni sportisti u pitanju. Ja, međutim, ne dozvoljavam da se pravi takva paralela.

Smatram da kada govorimo o obrazovanju nijedan drugi faktor ne treba da posmatramo kao ograničavajući pa samim tim ni profesionalno bavljenje sportom. U 21. veku, obrazovanje se smatra opštom kulturom. Sport i obrazovanje su dve stvari koje se apsolutno ne kose, ja to mogu da vam garantujem, već pomažu i podupiru jedna drugu
", rekao je Kukolj.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

0 Komentara

Molimo vas prijavite se ili registrujte kako bi mogli da ostavite komentar.