Pešić poziva na oprez: "Bosna protiv Francuza ne može u tri, ali može u jednom meču, za nas i dalje misle da smo Jugoslavija..."

Autor: Ivan Cvetković
utorak 30.08.2022.
13:39
Izvor: Sportske.net

Izneo je svoje dosadašnje impresije Svetislav Pešić kada se radi o igri "orlova".

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Selektor Srbije Svetislav Pešić danas nije objavio konačan spisak igrača za predstojeći Evrobasket, već je najavio da će spisak biti poznat sutra.

"Spisak ćemo objaviti u sredu posle treninga. Nemamo pritisak, svi su i dalje u treningu, svi su kandidati, sutra ćemo posle treninga znati. Svaki trening je važan. Može da bude i nezgodan iako je svaki važan. Sačekaćemo poslednji trening, pa ćemo odlučiti. Nedović i Bjelica su tu, rade, treniraju, videćemo šta će biti sa njima".

Na konferenciji za medije, govorio je o aktuelnoj formi reprezentaciji, a dotakao se i detalja iz mečeva sa Turksom.

"Sviđa mi se odbrana koju smo demonstrirali protiv Turske. Mi talenat u napadu imamo, tu nema diskusija, ali je baza za sve defanziva. Reakcija je bila iznad mojih očekivanja i sa aspekta tih taktičkiih priprema koje smo uradili i koje radimo u ovom pripremnom periodu. Taj odnos prema individualnim zadacima i to je bilo na dobrom nivou. U drugom poluvremenu smo stali, slabije smo igrali u odbrani, filozofirali smo u napadu. Bilo je pritiska sa druge strane, dočekali su svojih pet minuta što se očekivalo. Treća četvrtina je jedna nova utakmica, to stalno govorim. Cilj je bio da dobijemo treću četvrtinu rezultatski. Bilo je tu pritiska, odbrane, odluka. Sve to će biti i na šampionatu. Čujem, ljudi spominju te padove, kako smo pali, toga će uvek biti. Pitanje je samo koliko brzo ustaneš. To je Evropsko prvenstvo, rekli su i drugi, pa malo bolje znam o tome. Pratimo svaku utakmicu".

Kakvo Evropsko prvenstvo očekuje?

"Ekipe dolaze posle pet godina, biće iznenađenja, probaćemo mi da ne budemo neko negativno iznenađenje. Nema slavlja ni posle pobede ni kritika posle poraza. Možda Bosna ne može da dobije Francusku na tri utakmice, ali u jednoj utakmici može. Za nas misle i dalje da smo kao Jugoslavija, MVP jedan, MVP drugi, sve to je dodatna motivacija za ekipe koje nas čekaju prvo u Pragu. Moramo da ostanemo mirni, da verujemo u naše mogućnosti i da radimo i napredujemo, da ispravljamo greške i da radimo ono što smo dobro radili. Evo i primer, da li igračima da pričam o lošoj trećoj četvrtini ili prvom poluvremenu? Pa prvom delu naravno, da vide šta smo dobro radili i kako smo igrali. Za razliku od klubova, ovde nema vremena, moramo da gledamo pozitivne stvari i to da popravljamo. Ne da se hvalimo i da se ljubimo po tri puta, pošto smo dobro odradili, već da to što smo trenirali da smo pozitivno pokazali na terenu. Sve je moguće ako želimo i ako imamo dobru koncentraciju, to su vrhunski igrači, imaju iskustvo, ako se pokaže pravi put, mi se trudimo da to pokažemo, da oni to prihvate. Mi smo tu da se prilagodimo njihovim navikama, individualnim mogućnostima", smatra selektor.

O potencijalnim iznenađenjima Srbije na parketu, eventualnom igrom sa dvojicom centara?

"Razmišljamo o svemu i da igramo sa tri beka. Razmišljamo o svemu. Uvek si u prednosti ako radiš svoje stvari onako kako si trenirao i ako si doveo do perfekcije. Da je neko drugo vreme, što nažalost nije, mi bi i sa aspekta tih taktičkih situacija radili to. Hoćemo da zbunimo protivnika, ne sebe, da vidimo šta možemo da dobijemo, šta da izgubimo. Razmišlja se o svemu. Pripremamo sve koliko možemo", istakao je Pešić.

Evrobasket počinje od 1. i traćaje do 18. septembra, a Srbija će svoj prvi meč odigrati protiv Holandije 2. septembra.

U istoj grupi se nalaze još i Češka, Poljska, Finska i Izrael.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke