Pešić: "Trebaju nam mladi, nema starijeg selektora od mene! Neću se baviti naslednikom..."

Autor: Ivan Cvetković
nedelja 20.10.2024.
13:09
Izvor: Sportske.net

"Svi su me napustili, imam samo predsednika. Ne baš neiskusnog, ali...", našalio se Kari Pešić.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Novi-stari selektor Srbije Svetislav Pešić govorio je na konferenciji za medije o temama vezanim za reprezentaciju i odgovarao na pitanja novinara.

Igrači poput Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića i Alekse Avramovića su od početka želeli da Pešić ostane na mestu selektoura.

"Znači njihova podrška, ona i povećava odgovornost, pre svega nije baš uvek dobro kada te igrači previše žele i hvale, ali tako se stvorilo jedno uzajamno poverenje, mi smo se dobro povezali. Prepreke koje smo imali na putu do ciljeva nas više ujedine. Bilo je poraza, bilo je pobeda, ali stići do ostvarenih ciljeva, to nekada izgleda jednostavno, ali ponovo, da se ne ponavljam, to je proces u kojem svi mi učestvujemo. Raditi sa reprezentacijom i sa klubom, to su dva različita načina i kako da kažem, komunikacije, i sa aspekta igre, metodike treninga. Nikada nema vremena, trener bilo koji, da li klupski ili reprezentativni, fali mu vremena, kada je formiranje tima i hemije. Ponekada u reprezentaciji pogotovo, vrlo je važno, zapravo važnije je to pravljenje hemije, nego sam talenat koji igrači donose. Igrači su to osetili, ja mislim i možda je to u klupskom delu drugačije, ne možda, nego sigurno. Znate kako, u reprezentaciji ne igraju najbolji po statistici, nego oni koji se najbolje među sobom dopunjuju. Ne samo po napadu, odbrani, nego ko se najbolje dopunjuje jedan sa drugim i na taj način se oni povezuju između sebe. A šta povezuje ljude i nas sportiste - interes, ne materijalni, nego interes uspeha. Verovatno je to razlog zbog kojeg su igrači hteli da nastave. Ja sa tim živim dobro i treneru je potrebna motivacija. On nije zadužen da samo motiviše, nego i neko njega da motiviše".

O Boriši Simaniću koji se posle duge pauze vratio na teren.

"Radujemo se svi, znamo kroz šta je sve on prošao i mi zajedno sa njim. Evo ga, 22 poena, 5/6 trojke, mislim da je on izabrao pravo mesto, trener mu je dao priliku, on to koristi na najbolji način. Samo neka nastavi i naravno, sigurno je i on kandidat, samo mora da nastavi ovako kako je započeo".

O situaciji u srpskoj košarci.

"Najbolji deo srpske košarke su igrači. Ja sam sa Nebojšom puno pričao, ne samo sada, nego i ranije, sada samo intenzivnije. Znam kako on to gleda. Mi imamo četiri stuba, jedan je KSS kao na čelu, drugi je KLS, treća ili četvrta su Partizan i Zvezda ili Zvezda i Partizan. To su stubovi naše košarke, dok i jedan i drugi i treći i četvrti moraju da se dogovaraju. Košarka je najvažnija, bez sistema i dogovora, kompromisa, nemoguće je praviti rezultate i razvijati košarku. Nemoguće je da Zvezda i Partizan postižu rezultate koje žele. Meni je to važno, kao treneru koji je zadužen da motiviše igrače. Drago mi kada znam da iza toga stoji pokret, organizacija ujedinjena. Onda se povećavaju interesi igrača da igraju za reprezentaciju. Nova generacija, novi ciljevi. Ono što se nije promenilo, jedina stvar koja se nije promenila, a to je da imaš u nekoga ko veruješ i ko ti daje podršku. Ako to imaš, bićeš bolji. Kod mlađih ljudi se nije to promenilo, svi oni traže podršku. Ako reprezentativci žive u uređenom svetu, to mora da bude na višem nivou. Nije dovoljno imati samo igrače, nego sve ostalo je mnogo važnije nekada, organizacija, servis, sistem, biće veća motivacija igrača. Nadamo se da će se to desiti u sledećem OI ciklusu, javnost već pravi svoje kombinacije, zlato u Los Anđelesu, super, odlično, lepo. Kako možeš da živiš bez ciljeva, ali gospodo, dalek je to put", smatra Svetislav Pešić, koji je naveo da se neće baviti izborom novog selektora po njegovom odlasku.

"Znate zašto? Zato što to i predsednik zna i to sam vrlo jasno rekao, ja tražim ljude koji će meni da pomognu, jer ja sam ovde postavljen da budem trener reprezentacije, da se kvalifikujemo prvo, da osvojimo medalju, a svima nam je želja da to bude zlatnCiljevi su postavljeni, ne postavljam ih ja, nego neko drugi, ja se trudim da sa kolegama, Savezom, igračima, da ostvarim ciljeve. Ako predsednik mene pita u tom procesu koji bi to treneri mogli jednog dana da nastave ovo što smo započeli, naravno da ću da dam svoj stav, ali znate kako. Danas je to sve dosta teško. Svi mislimo, pa i ja, da je zbog značaja reprezentacije i sve ono što Srbija donosi. Bilo bi dobro da malo profesionalizujemo više trenera kada je u pitanju Savez, ne znači da će košarka odmah biti bolja, da će selekcija biti bolja, ali se znači da se daje status struke i na kraju struka ipak je važna. To je pitanje za predsednika, što se mene tiče, stojim na raspolaganju za svaku pomoć, stav, pitanje... Dali ste mi zadatke, ja se moram baviti da nađem dobre pomoćnike".

Stručni štab?

"Ja nemam nijednog pomoćnika. Što se tiče trenera, voleo bih da svi ti momci nastave. Marinović je u Australiji, Oliver je trener Kuvajta, Stojaković u Denveru. Ovaj mladi je u Bolonji, dva atletska trenera su u Bešiktašu, a drugi u Nemačkoj. Oni su zauzeti. Mi moramo da vidimo u tom procesu o kojem sam ja pričao, tu su učestvovali treneri i koji nisu bili u Manili. Oni su prioritet, oni su pomagali trenerima koji su bili. To će biti problem i u budućnosti, to su treneri koji su zauzeti. Nemam sportskog direktora, imam samo predsednika. Ne baš neiskusnog, ali...", našalio se Pešić.

"Moramo da idemo zajedno da se kvalifikujemo na Eurobasket, da igrači vide da Savez postoji, da svi vidite da postoji koninuitet u Savezu, kakav-takav, tako da eto. Ne bih ništa isključivao. Ja sam stvarno sve završio sa sobom, glavom, porodicom. Ja imam i druge projekte, sve se desilo, idemo dalje. Lično da vam kažem, mislim da to u budućnosti treba da bude novi sastav, mlađi, stariji ne može, ja sam najstariji trener u Evropi, svetu, ne možete starijeg da nađete, ali spreman da daje maksimume. Idemo kratkoročno, mislimo dugoročno", rekao je selektor Srbije Svetislav Pešić.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke