Pešić zasmejavao novinare posle Južnog Sudana: "Igrače ne mogu da probudim..."

Autor: Nemanja Janošev
sreda 30.08.2023.
12:57
Izvor: Sportske.net

Pozitivna atmosfera, ali ni reči o stanju povreda Avramovića i Petruševa.

Nemanja Janošev/Sportske.net
Nemanja Janošev/Sportske.net

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić bio je raspoložen nakon utakmice i pobede nad Južnim Sudanom od 115:83.

Iako je postojala manja strepnja uoči duela sa Južnim Sudanom koji važi za opasnu šutersku i odličnu atletsku ekipu, Srbija je uverljivo izašla kao pobednik. Odgovorili su sjajnom unutrašnjom odbranom, timskom igrom i šutem za tri.

"Odličan pristup mog tima, čestitam im. Od prvog minuta pa do kraja. Visoka koncentracija u tranzicionoj odbrani. Igrali smo protiv jednog sjajnog fizičkog tima, koji ima visok broj ofanzivnih skokova i veoma jasan ofanzivan koncept. Veoma zanimljiva utakmica iz naše perspektive. Najvažnije je da smo pobedili na najvišoj sceni. Važno je iskoristiti ovu utakmicu kako bismo napredovali. Vrlo dobra koncentracija na obe strane terena".

O Italiji nije hteo da priča na pitanje tamošnjih medija.

"Ne razmišljamo trenutno o Italiji. Tek smo završili meč. Od sutra ćemo razmišljati o njima".

Nikola Jović je odigrao fantastičan meč, šta ste mu rekli pre utakmice.

"Rekao sam mu da kada god je sam, donesi odluku. On je veoma talentovan momak, ima dobar osećaj u igri jedan na jedan i nije najvažnije šta sam mu ja rekao, već da je on imao podršku tima i da mu oni veruju".

U izostanku Alekse Avramovića i Filipa Petruševa, minutaža je bila prilično dobro raspoređena. Što se njih dvojice tiče, selektor se nije izjašnjavao.

"Ne raspoređujemo mi minutažu. Mi imamo plan utakmice, postavljemo zadatke kako u odbrani tako i u napadu i pokušavamo da se držimo toga. Ne raspoređujemo minute niti sam ja to ikada radio. Gledamo koliko možemo da ispratimo svi zajedno, ja kao trener i igrači sa mnom, da ono što postavimo pre utakmice i sprovedemo. Naravno, i protivnik se priprema za nas, ali vrlo je bitno da imamo plan pre meča. Važno je da naše noseće igrače ubacimo tamo gde je to porebno. Ako igrač ponekad traži zamenu da se malo odmori.

Zadovoljan sam. Manje-više sam govorio o toj odbrani. Dva naša najiskusnija igrača su napavila, eto, koliko asistencija. Time ne možeš da budeš nezadovoljan. Tim se razvija i želi da sarađuje između sebe. Kako god smo krenuli, mi smo ipak nova ekiša. Imamo Bogdana i Stefana Jovića, oni su iskusni, ali nisu igrali sa svim ostalima. Najvažnije je da između sebe sarađuju. Trening je važan, ali važnije je šđta se dešava između treninga. Pobedi se ne gleda u zube, dobili smo ovde, dobre su sve to pobede. Ostavili smo dobar utisak i kroz te pobede se podiže samopouzdanje igrača. Idemo dalje, ovo je tek početak, ali ne samo za nas već i za sve dalje učesnike Svetskog prvenstva.

S čime je zadovoljan povodom završetka prve faze.

"Sa svim sam zadovoljan i na svim delovima naše igre moramo da rastemo. Svuda i u napadu i u odbrani i u skakanju. Danas je bila izvanredna, najvećim delom utakmice, odbrana jedan na jedan. Igrači su preuzeli odgovornost, bili su svesni da igramo sa jednom atletski izvanrednom ekipom. Videli ste kakve su šuteve uzeli i kako su pogađali. Timska odbrana, koncept odbrane, sve je to važno, ali sve počinje od odbrane na plejmejkeru i završava se od odbrane na visokim igračima. Moramo da napravimo odbranu gde se naši igrači najbolje osećaju".

A, šta bi to trebalo igrači da rade kada ne treniraju i ne igraju utakmice? Pešić je odogovrio umesto Bogdanovića.

"Da spavaju. Ne mogu da ih probudim. Spavaju i sanjaju, manje više. Prvo imamo izvanredne uslove u hotelu, za trening... Igrači imaju dobre krevete. Pitao sam ih da li su u redu kreveti, kažu mi „Ne, kad legnemo, u komadu smo... Najbolja regeneracija je upravo dobar san. Tako da, najbolje bi bilo da se što pre ova konferencija završi i da se lepo odmorimo za sutrašnji dan", rekao je Pešić zasmejavši srpske medije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke