Pešićeva poruka: "Bez odbrane možemo da se slikamo, za sve preko OI možemo i u usta da se ljubimo"

Autor: Nemanja Janošev
ponedeljak 27.02.2023.
22:50
Izvor: Sportske.net

Pešić o svim problemima sa kojima se suočavao.

2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT
2023 Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić rekao je nakon plasmana na Svetsko prvenstvo da je neophodno mnogo pažnje posvetiti odbrani kako bi se beležili bolji rezultati, a da je za tako nešto potreban kontinuitet rada što kvalifikacije sa sobom ne daju.

Srbija se danas plasirala na Mundobasket trijumfom nad Velikom Britanijom pred prepunim tribinama "Pionira".

"Važna pobeda za nas, bez sumnje. Rekao sam im da nikada ne pobeđuješ utakmicu pre utakmice. Bez odbrane, bez balansa između odbrane i napada je teško da kontrolišeš sudbinu. Znamo to, nadam se da i mediji to znaju", počeo je Pešić.

Avramović i Jović su ove večeri bili sjajni, a ako se zna da je sezona za Vasilija Micića verovatno završena, koliko će biti važno da oni nastave da pružaju iste partije i na klupskom nivou?

"Nemamo mi na jednoj poziciji previše igrača. Imamo šta imamo. Smanjili smo se, poprilično. Taj potencijal vrhunskih igrača se smanjio, ne samo na poziciji jedan. Ono što nam može pomoći da budemo kompetetivni na Svetskom prvenstvu je odnos prema odbrani. Ja ne bih želeo da pravim neku trenersku kliniku, ali manje-više se zna da u napadu ponekada možeš da kontrolišeš rezultat, nekada da dobiješ. Da dva igrača budu u posedu i igraju, a ostali pomažu. To može u nekim momentima utakmice. U odbrani – samo jedan ne igra – napad se smanjio. Pogledajte koliko se smanjio kvalitet, da kažem, između zemalja košarke gde nas svrstavaju i nekih drugih. Ovi momci su završili Univerzitete igrali tamo košarku, naučili je, vratili se u Englesku i igraju veoma dobru košarku. Nisu oni kandidati za medalje, naravno, ali smanjila se ta razlika", objasnio je Pešić i nastavio:


"Moramo, pre svega mi u  Srbiji da budemo svesni toga. Zašto? Da bismo više radili i više ulagali. Mi govorimo o reprezentaciji ovde, ja sam tu zadužen. Naš odnos prema odbrani, taj mentalitet, ne bih ga tako ni nazvao. Mnogo dobrih igrača smo dali. Nemamo nikakve šanse na bilo kakvom velikom takmičenju kao što je Evropsko prvenstvo, kao što nas je dobila Italija. Mi smo izgubili od zemlje košarke. Jedna od najjačih profesionalnih liga. Da smo igrali samo malo bolju odbranu, naš talenat u napadu bi nas odveo daleko. To je poruka za vas – da više cenite odbranu. Slavi se 100 godina u Srbiji i šta je cilj košarkaške igre? Da daš koš i to je tako, ali da bi došao do toga ne možeš da ne igraš odbranu. Mi do toga ne bismo došli da nije bilo podrške sa tribina. Nije bilo kao kad igraju Zvezda i Partizan, ali osećala se pripadnost. Osamnaest ofanzivnih skokova su imali Britanci, to je nedopustivo. Ako nema zajedništva u odbrani, ne kritikujem, samo kažem da je vrlo teško u vrlo kratkom vremenu. U napadu je lakše uigrati, a za odbranu je potrebno mnogo vremena. I ovi stručnjaci, analitičari – oni trebaju da znaju da odbrana nije samo borbenost i fizika, to je znanje, anticipacija, poštovanje pravila... Za to je potrebno vreme, ne samo za mene, za svaku ekipu, na bilo kom nivou. Mi ako želimo da na tom Svetskom prvenstvo odemo daleko, bez odbrane možemo da se slikamo. Vrlo brzo će to biti  završeno za nas. To je poruka, jer se mi ne viđamo i tako dalje, kakvo je stanje".

Kako sada gledate na Vaše viđenje da vam je ovo jedan od najvećih izazova u karijeri?

"Prvi put kao trener se suočavam sa novim sistemom takmičenja. Suočavaš se sa dosta stvari koje ne zavise samo od tebe, već od svih drugih. Bilo je tu „Eno ga Pešić pregovara sa Čovićem, Savićem...“ Mi razgovaramo, nema tu pregovora. Teška situacija za nas, najduže kvalifikacije do sada koje su napravljene. Mi smo tu imali preko 40 igrača koji su igrali kvalifikacije. Tu kontinuitet ne postoji. To je čista improvizacija u pripremama. Vi ste pisali, ne kritikujem, samo kažem: „Pešić je dobio pojačanje, 5-6 igrača iz Evrolige“. To je to, završio sam, ne moramo više ni da igramo... Oni su došli dva dana pre, izgubili neke teške utakmice. Videli ste večeras kako je Dobrić šutirao, a protiv Albe nije. Sad on treba sebe da vrati dva dana pre i pogodi te šuteve jer on to ima u ruci. Videli ste šta se desilo našim prijateljima iz Argentine. Izgubili su od ekipe koja nije favorit. Samo tri dana pre toga oni su dobili Kanadu koja je ekipa koja će ići na medalju i to bez Laprovitole i Deka koji su među najboljim igračima u Evropi na svojim pozicijama. Putovali su 20 sati da igraju utakmicu i obojica su promašili... Laprovitola je promašio dva slobodna bacanja, da ih je dao, možda bi i prošli. Bez ikakvih priprema, treninga... Igrali smo protiv Letonije, najbolje ekipe ovde. Jači su od Litvanije, zemlje košarke, makar tako kažu rezultati i ono što su napravili. Oni su fantastična ekipa i igraće na visok plasman na SP. Bilo je i dobrih stvari ovde, a to je da smo videli 40 kandidata, njihove mogućnosti i ko bi mogao da ide na Svetsko prvenstvo i akobogda odemo na Olimpijske igre da ta generacija da veliki doprinos za srpsku košarku".

Postignut je cilj, šest meseci je ostalo, šta je potrebno učiniti do tada?

"Krećemo pripreme... Od sutra pravimo kalendar, imamo neke pozive za pripremne utakmice. Moramo da izaberemo protivnike, da vidimo gde ćemo da igramo. Tarlać i ja sedamo da vidimo šta i gde bismo trebali da igramo. Znamo samo jednu stvar, sporazum između NBA i FIBA, igrači mogu da počnu pripreme 28 igrača pred SP. Ništa se još uvek ne zna. Jokić će možda osvojiti prsten, dokle će oni da igraju, kako će se to odvijati... Ne znamo dokle će Bogdanović da stigne. Igrači u Evroligi su tek sad počeli da igraju, svaki meč je plej-of. Oni najbolji timovi u ostalim ligama završavaju u 3. nedelji juna, a mi dosta kasnije krećemo da se skupljamo. Pozvaćemo kandidate koji su odavno završili, da napravimo zajednički trening, da porazgovaramo, da treniramo, da damo zadatke pre godišnjih odmora. Loša priprema, loši rezultati. Idemo da izvučemo što je moguće najbolje. To je za nas prioritet. Neke stvari neće zavisiti od nas".

Krajnji cilj su Olimpijske igre.

"Ciljevi su pobediti svaku sledeću. Krajnji cilj će biti da se dođe do Olimpijskih igara. To je za mene osnovni cilj. Sve preko toga bacaćemo trenerke u vazduh i ljubiti se po tri, četiri puta, ako treba i u usta. Biće to težak put. Olimpijske igre su u Evropi, ta generacija koju imamo, uz mladost generacije 94 i 95 koji su zajedno odrastali, sve ih znate, oko njih sada moramo okupiti nešto mladosti i zadržati iskustvo. O njima ćemo razmišljati".

Nije lako kada klubovi ograničavaju selektoru izbor.

"Košarka se sada svodi na klupsku i to je tako. Za zemlje koji nisu favoriti su kvalifiakcije super jer su im igrači uvek slobodni da igraju za reprezentaciju. Ne igraju Evroligu, nemaju nikog u NBA...  Prošle godine smo imali igrače Partizana... Svi koji su pozvani, odazvali su se i imali svoj doprinos. Ali su tada igrali Evrokup, bila je pauza i mogli su da dođu. Sada je situacija potpuno drugačija. Imaju bitnije utakmice.  Iako su to bili super razgovori sa oba kluba, čim su završili svoje utakmice i Zvezda i Partizan su pustili svoje igrače", kazao je Pešić.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke