Pešićevi “Orlovi” - Finska u “Pioniru”, pa put u Tbilisi!

Autor: Lazar Nikolić
petak 23.02.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Srbija startuje u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo

Povezane vesti

Predvođena novim kapitenom Lukom Mitrovićem, košarkaška reprezentacija Srbije startovaće protiv Finske u petak od 20 sati kvalifikacije za Evropsko prvenstvo koje će se naredne godine održati u četiri države. Letonija, Kipar, Poljska i Finska imaće čast da ugoste najbolje selekcije na Starom kontinentu od 27. avgusta do 14. septembra.

Poslednja runda kvalifikacija za Eurobasket startuje ove nedelje. Reprezentacije su svrstane u osam grupa od po četiri tima. Prve tri reprezentacije iz grupe obezbediće plasman na završni turnir.

Prvi protivnik biće nam selekcija Finske koja će se srpskoj javnosti predstaviti u petak u beogradskoj dvorani „Aleksandar Nikolić“, a u grupi G smo još i sa selekcijama Gruzije i Danske.

Finci su razočarali prošle godine na Mundobasketu pošto su u grupnoj fazi zabeležili sva tri poraza u duelima protiv šampiona Nemačke, domaćina Japana i Australije. Tek nešto neizvesnije bilo je protiv Japanaca u drugom kolu kada su Finci poraženi 10 razlike, dok su u sudarima protiv Nemačke i Australije bili prilično nemoćni, a na momente i nedostojni turnira na koji su otišli. Nešto bolji utisak ostavili su u doigravanju od 17. do 32. mesta na kada su bolji bili od Zelenortskih ostrva i Venecuele.

Uprkos tome što u prošlosti nije ostvarila dubok trag u reprezentativnoj košarci, Finska je na poslednjih pet Eurobasketa bila redovni učesnik eliminacione faze. Najdalje je dogurala 2022. godine kada je predvođena izvanrednim Laurijem Markanenom namučila potonjeg šampiona Španiju. „Crvena furija“ je na kraju pobedila rezultatom 100:90 i kasnije u finalu savladala Francusku, ali svaki ljubitelj košarkaške igre osetio je tog kasnog leta simpatije prema zanimljivoj skandinavskog reprezentaciji.

Upravo na tom turniru ambiciozni sastav Srbije predvođen novim selektorom Svetislavom Pešićem ubacio je ravno 100 poena Fincima u meču odigranog 5. septembra u Pragu. Iako naefikasniji na spomenutoj utakmici, Markanen je bio nemoćan da ublaži katastrofu njegovog tima pred razigranim „Orlovima“ koji su imali čak šestoricu igrača sa dvocifrenim učinkom.

Na veliku žalost beogradske pubike, odsustvo Markanena zbog igranja u NBA ligi (Juta Džej) ubiće neophodnu atraktivnost predstojeće utakmice, ali će omogućiti našem timu da lakše sa protivnikom izađe na kraj. Najveća opasnost po Pešićev tim, a ujedno najzvučnije ime u sastavu Finske svakako je plejmejker iz španskog Tenerifea Sasu Salin, koji ima dug staž u evropskoj košarci.

Finska je prethodno igrala i dve uzastopne osmine finala na najjačem reprezentativnom takmičenju Starog kontinenta. Naročito im je bila draga 2017. godina kada su bili jedni od organizatora, a da će napraviti dobar rezultat osetilo se još u grupnoj fazi kada su u Helsinkiju savladali selekcije Francuske i Grčke.

Pažljivija košarkaška publika u Srbiji pamti i Evropsko prvenstvo 2015. godine kada je naš tim lagano slavio protiv Finske u osmini finala uz izvanredan meč Miroslava Raduljice.

Ako uspešno startuje protiv Finaca u petak, Srbija će sa velikim elanom otići u Gruziju gde nas u ponedeljak od 18 sati očekuje duel protiv reprezentacije čiji je selektor Aleksandar Džikić.

Imajući u vidu da je nekadašnji trener Partizana i podgoričke Budućnosti dobro upoznat sa našim državnim timom, sigurno je da će učiniti sve da iskoristi i najmanju nesmotrenost Pešićevih izabranika.

Gruzija je nešto ozbiljniji sastav od Finske što i rezultati sa prethodnog Mundobasketa potvrđuju. Ova kavkaska država je letos prošla uvodnu fazu Svetskog prvenstva, ali u nastavku turnira nije mogla ozbiljnije da parira selekcijama Nemačke i Australije.

Sada sa ogromnim motivom i kvalitetnim trenerom teži novom cilju, a to je odlazak na Evropsko prvenstvo gde je najbolji rezultat ostvarila 2015. godine kada je igrala osminu finala. Na Mundobasketima čak ni dotle nije dobacila.

Najveća opasnost našem timu preti od dvojice legendi gruzijske košarke. To su as Virtusa iz Bolonje Tornike Šengelija i centar Tenerifea Giorgi Šermadini. Gruzija će pre utakmice protiv Srbije u ponedeljak igrati u petak na teškom gostovanju Danskoj čiji tim predvode izvanredni tandem iz milanske Olimpije Gabrijel Lundberg i Ševon Šilds, koji se nedavno oporavio od povrede.

Okolnost da je Džikić tek početkom godine preuzeo Gruziju izvesno znači da još nije na pravi način upoznao mogućnosti njegovog tima što bi moglo da ide na ruku Srbiji u predstojećem duelu u Tbilisiju.

Biće veoma značajno da naš tim sa dve pobede statuje kvalifikacije pošto je naredni prozor tek u novembru kada nas očekuju utakmice kod kuće i na strani protiv Danske. Ova skandinavska selekcija je do 50-ih godina prošlog veka bila redovni učesnik velikih takmičenja, ali nakon toga nije obezbedila nijedan plasman na završni turnir.

Prethodnu rundu završili su sa sve četiri pobede u sudarima protiv Švajcaraca i tzv. države Kosovo, ali njihovi pravi dometi videće se tek u finalnoj fazi kvalifikacija. Činjenica da su tu Lundberg i Šilds, obojica naturalizovani Danci, može da im mnogo pomogne u ostvarenju ciljeva.

Čini se da smo dobili grupu po meri naših kvaliteta, a ni u ostalima neće faliti neizvesnosti. Slovenija je veliki favorit u grupi A u kojoj se nalaze još Portugal, Ukrajina i Izrael, ali će šampion Evrope iz 2017. godine imati težak zadatak da nadomesti odsustvo Luke Dončića.

Italija i Turska su veliki favoriti u grupi B u kojoj su još Mađarska i Island. Španija i Letonija će se boriti za prve dve pozicije u grupi C, dok će Belgija i Slovačka sasvim izvesno odlučivati o trećem mestu.

Aktuelni svetski šampion Nemačka gostovaće dvaput na Balkanu pošto je voljom žreba odlučeno da igra protiv Crne Gore i Bugarske. Treći protivnik u grupi D biće im Švedska.

Hrvati će imati izazovnog rivala u grupi E pošto su im se ukrstili putevi sa Francuzima, ali činjenica da igraju i protiv selekcija BIH i Kipra ne bi trebalo da im predstavlja problem za konačni plasman.

Grci i Česi su veliki favoriti u grupi F protiv Velike Britanije i Holandije, baš kao što Litvanija i Poljska ne bi trebalo da brinu protiv Estonije i Severne Makedonije u grupi H.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke