Pet na pet - Gde je Zvezda jača, a gde Partizan?

Autor: Nemanja Janošev
nedelja 06.03.2022.
10:20
Izvor: Sportske.net, Darko Mitrović

Na kojim pozicijama su ''večiti'' koncentrisali svoje najjače snage?

StarSport
StarSport

Povezane vesti

Sedam dana posle fudbalskog, u nedelju od 18.30h nas očekuje i novi košarkaški derbi. Partizan će u ''Pioniru'' dočekati Crvenu zvezdu u okviru 21. kola AdmiralBet ABA lige i pokušaće da se revanšira crveno-belima za nedavni ubedljiv poraz u finalu Kupa Radivoja Koraća /85:68/, ali i za poraz u prvom delu sezone AdmiralBet ABA lige /71:56/. 

Navijači Partizana još uvek čekaju prvu pobedu nad najvećim rivalom posle povratka Željka Obradovića na klupu crno-belih i čini se da će sada imati najbolju priliku za to, jer će čitav ''Pionir'' biti obojen u crno-belo. Zvezda neće imati podršku svojih navijača, a u takvim okolnostima Partizan uglavnom pruža svoje najbolje partije ove sezone. Doduše, crno-beli su i u Kupu imali veliku podršku sa tribina niškog ''Čaira'', pa im to nije pomoglo protiv Zvezde, ali sada će imati motiv više da poprave taj loš utisak. Partizan u ovaj derbi ulazi kao drugoplasirana ekipa na tabeli, sa dva poraza više od vodeće Zvezde koja ima i utakmicu manje. U slučaju pobede crno-belih borba za prvo mesto uoči plej-ofa postala bi ponovo veoma zanimljiva.

U nastavku ćemo napraviti paralelni prikaz učinka igrača oba kluba od početka ove sezone u AdmiralBet ABA ligi i pokušati da na osnovu tih podataka dođemo do  zaključka koje pozicije su najjači aduti, a koje su nešto slabije tačke u aktuelnim sastavima Partizana i Crvene zvezde.

Za početak - plejmejkeri. Partizanovi aduti na toj poziciii su Dalas Mur, Aleksa Avramović i mladi Jam Madar. Mur ima nešto bolji učinak u AdmiralBet ABA ligi, postiže 9.2 poena po utakmici, uz 1.4 asistencija po meču, a njegov prosečni indeks korisnosti od početka sezone je 8.1. Madar je na 6.3 poena u proseku, 1.7 asistencija, uz indeks 7.2, a od Mura ima bolji procenat u šutu za tri poena, 40%, ali iz znatno manje pokušaja. Avramović je pre svega najbolji Partizanov defanzivac, a u proseku postiže 9 poena po meču, uz tri asistencije, 2.5 skoka, za indeks 9.9.

Nejt Volters, Stefan Marković i Nikola Ivanović smenjuju se na poziciji plejmejkera u Crvenoj zvezdi. Volters i Ivanović su tu od početka sezone, Marković je stigao kasnije, ali je upravo on bio jedan od najboljih u Radonjićevom timu u finalu Kupa Koraća, kada je Partizanu ubacio 13 poena, uz 3/4 za tri poena. Ivanović nije blistao u prethodne dve utakmice protiv Partizana, podbacio je i u derbiju protiv Budućnosti na startu sezone, ali je to nadoknadio u ''manjim'' mečevima, pa se može pohvaliti vrlo dobrom statistikom - 9.7 poena, 4.5 asistencija po meču, uz indeks 13.2. Volters u proseku postiže 8.2 poena, a kao i u Ivanovićevom slučaju njegova najveća prednost u odnosu na Partizanove plejmejkere jeste veći broj asistencija, ima ih 3.9 po utakmici, uz prosečni indeks 10.5.

Kada pogledate i ukupnu timsku statistiku jednih i drugih od početka sezone u AdmiralBet ABA ligi, upravo su asistencije segment u kom je najizraženija Zvezdina prednost u odnosu na Partizan. Crveno-beli imaju 20.1, a Partizan 17.4 asistencija po utakmici, ali ova razlika je još izraženija u međusobnim susretima ove sezone. Jesenas u derbiju Zvezda 21, Partizan 10 asistencija, a u finalu Kupa Zvezda 22, Partizan 12 asistencija, što navodi na zaključak da je Zvezdina igra bolje organizovana, da je njen tim uigraniji, a za to najveće zasluge idu plejmejkerima, pa na ovoj poziciji Zvezda ima prednost.

Na bekovskim pozicijama Kevin Panter se izdvaja u Partizanu, dok mladi Uroš Trifunović i Gregor Glas umeju šuterski da zablistaju, ali im nedostaje kontinuitet dobrih igara. Panter je letos stigao kao najveće pojačanje u Partizan, ali to još uvek ne pokazuje u onoj meri kako se očekivalo. Za sada u AdmiralBet ABA ligi ima 10.1 poena, 3.3 asistencije i 2.5 skoka, uz  indeks 10.1, ali ako u nedelju odigra kako najbolje ume, Partizan bi mogao da ima prednost kada su šuteri u pitanju. Zvezdina bekovska linija je dugo bila na udaru kritika, s obzirom da za razliku od izvanredne odbrane šut nije dobro funkcionisao, ali posle oporavka Ognjena Dobrića od povrede, i to sada izgleda znatno bolje. On postiže 10.5 poena po meču, Ostin Holins osam, kapiten Branko Lazić je najbolji u defanzivnim zadacima, ali kada je važno preuzima odgovornost u napadu i njegove trojke neretko budu one koje prelome utakmicu. Za sada ima prosek od 7.1 poena po meču.

Prednost Crvene zvezde je na krilu, gde dominira Nikola Kalinić. Najbolji Zvezdin igrač u AdmiralBet ABA ligi prosečno postiže 11.3 poena, 3.8 skokova i 3.5 asistencija, a uz njega trener Radonjić na raspolaganju iima i Davidovca, Lazarevića, Simonovića. Davidovac je dugo bio povređen, ali sada polako ulazi u pravu formu i mogao bi da bude Zvezdin adut iz senke u derbiju. Kuruc, Dangubić i kapiten Zagorac su Obradovićev izbor na krilu u ekipi Partizana, ali sva trojica igraju prilično skromno od početka sezone. Zagorac od njih trojice ima najbolji učinak od 6.2 poena i 3.7 skokova, a u poslednje vreme Kuruc dobija znatno veće poverenje trenera Obradovića, ali za sada ga više opravdava u odbrani nego kada je poenterski učinak u pitanju, baš kao i Dangubić. Ako taj doprinos u odbrani bude na maksimumu, možda ni Zvezdina prednost na krilu ne dođe do izražaja.

A ako Alen Smailagić ne bude spreman za derbi, Zvezda će imati prednost i na ''četvorci'', gde crveno-beli računaju na odličnog Luku Mitrovića i oporavljenog Erona Vajta koji u finalu Kupa Koraća nije došao do izražaja. Upravo su krilni centri bili u glavnim ulogama jesenas u prvom derbiju sezone. Mitrović je tada dominirao protiv Partizana sa 16 poena i sedam skokova, u poslednje vreme je malo pokvario svoj prosek, ali je i dalje veliki Radonjićev adut. Smailagić mu je tada parirao sa 15 poena i 9 skokova, ali nedavno se povredio u polufinalu Kupa protiv FMP-a i propustio je finalni dvoboj sa Crvenom zvezdom. Partizan je nedavno angažovao talentovanog Tristana Vukčevića iz Reala, ali ga Obradović u finalu Kupa nije uvodio u igru. Možda bi upravo Vukčević mogao da bude Partizanovo iznenađenje u nedelju.

Na kraju, centarska linija. Zak Ledej je od početka sezone bio najbolji igrač crno-belih, ali u poslednje vreme je došlo do pada u njegovoj formi. I pored toga, on je još uvek igrač sa najboljim statističkim pokazateljima u ekipi Partizana - 11.1 poena, 5.5 skokova i 2.3 asistencije. Sada je tu i Matijas Lesor koji se brzo uklopio u novu sredinu, ali ume da uđe u probleme sa izvođenjem slobodnih bacanja. Mladi Balša Koprivica je prilično napredovao, ističe se i atraktivnim blokadama, u čemu je Partizan statistilčki bolji u odnosu na rivala /4.1:1.7/, a Dušan Miletić je u drugom planu. Što se tiče crveno-belih, navijači Crvene zvezde dugo su se nadali novom centru, ali se to nije dogodilo. Uz to, Cirbes je imao i problema sa povredom, pa je teret pao na Ognjena Kuzmića. Morao je i Mitrović na ''peticu'', ali Kuzmić sada uz podršku ostatka ekipe sve bolje uspeva da iznese taj teret, pa je u finalu Kupa Koraća Zvezda i u skoku bila bolja od Partizana. Ako crno-beli žele revanš, u nedelju će morati da nadskaču rivala.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke