Pobeda kao imperativ, a preko puta je "crna mačka"

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 14.12.2023.
09:00
Izvor: Sportske.net

Biti ili ne biti za Crvenu zvezdu.

STARSPORT photo Belgrade Serbia
STARSPORT photo Belgrade Serbia

Povezane vesti

Puno toga se najavljivalo i obećavalo od strane Košarkaškog kluba Crvena zvezda pred početak ove sezone. Plasman u Top 8 Evrolige je po prvi put jasno postavljen kao prioritet svih prioriteta, ali nije krenulo kako treba i trenutno plej-of deluje jako daleko za crveno-bele.

Oscilacije i padovi u ključnim momentima utakmica na „jednu loptu“, a bilo ih je baš mnogo, doveli su do toga da mnogi kojima je Zvezda na srcu već sada strepe da bi ovo mogla da bude još jedna promašena sezona u elitnom takmičenju.

Ali, ima vremena za Zvezdu, mogla bi da se ugleda na put svog „večitog“ rivala iz prošle sezone, a da bi uspela da napravi uzlet moraće sa posloži puno „kockica“. Prva „kockica“ zove se Alba, na papiru najlakša, a u stvarnosti najteža u sklapanju „pobedničkog mozaika“.

U najavi prošlonedeljnog duplog kola košarkaške Evrolige smo pisali kako je došao pravi trenutak, možda i presudni, da Crvena zvezda uđe u seriju pobeda, na krilima onog velikog domaćeg trijumfa protiv Anadolu Efesa.

Međutim, već na prvom stepeniku, od dva koja je morala da pređe u Španiji, ekipa koju predvodi Janis Sferopulos se spotakla. Izgubila je od Valensije sa 85:81, a potom se spotakla i na drugom, pošto je poražena od Baskonije sa 87:85 i nakon 13 odigranih kola je tek 15. na tabeli sa skorom 4-9.

Naravno da ništa nije izgubljeno, plej-of zona je udaljena svega tri pobede od crveno-belih, velika je gužva na tabeli, ali šampion Srbije ne izgleda dobro ove sezone, a pogotovo je nevorovatan način na koji gubi utakmice u gostima.

Podsetimo, pre Valensije i Baskonije je Zvezda u gostima izgubila od Žalgirisa sa 79:74, Virtusa sa 85:79, Partizana sa 88:86, Barselone sa 86:81 i Olimpijakosa sa 88:83.

Dakle, najubedljiviji poraz bio je onaj u Bolonji od Virtusa sa šest poena razlike!

Crvena zvezda je sve ove utakmice mogla da odvede na svoju stranu, konkretno je Žalgiris i Partizan morala da pobedi, prema svemu viđenom na ta dva meča, ali nije uspela ništa da uradi. I to ne može da bude slučajno, sedam puta je previše…

Zvezda će naredna tri meča odigrati u Beogradu, dva kod kuće protiv Albe i Reala, a onda će biti nominalni gost Makabiju. Da bi uopšte moglo da se nadalje priča i piše u Zvezdinoj evroligaškoj sezoni, ona će na ova tri meča morati da pronađe makar dve pobede, kako zna i ume.

Pogled na tabelu Evrolige je jako zanimljiv za Crvenu zvezdu i Partizan. Prošle godine su nakon 13 odigranih kola jedni bili na učinku 7-6, a drugi na 4-9, tako je i ove godine, ali samo su se uloge promenile.

Sada je Partizan taj tim sa pozitivnim učinkom, a Zvezda sa negativnim.

Međutim, prošle sezone su crno-beli baš posle tih 4-9 pokrenuli veliku seriju pobeda, ušli u plej-of sa šeste pozicije, a tamo bili na trijumf od izbacivanja kasnijeg šampiona Real Madrida.

Crveno-beli i pored tadašnjih 7-6, nisu kasnije ušli u Top 8, a sada se nadaju da mogu da ponove priču svog najvećeg rivala.

Prvi korak ka ponavljanju te priče je utakmica sa Albom u Beogradu, koja kao što smo gore već napisali mora da se dobije.

Ali…

Iako je Alba, uz Asvel, najslabija ekipa u Evroligi i pobede protiv nje se podrauzumevaju za sve one koji žele u plej-of, Zvezdu bi morao da zabrine podatak da protiv ove nemačke ekipe ima katastrofalan skor od 2-8 u pobedama od 2015. godine do danas u elitnom evropskom takmičenju.

Alba je prava "crna mačka" za crveno-bele, teške poraze joj je nanosila prethodnih sezona, a još navijače Zvezde boli onaj od 24. februara ove godine, kada je ekipa koju je tada vodio Duško Ivanović hvatala jedan od “poslednjih vozova” za Top 8, unapred upisala bodove protiv Albe, a onda izgubila kod kuće sa bolnih 87:72.

Mado Lo, koji je ove sezone Zvezdu uništio u dresu Armanija, tada je “pocepao” mrežice u Pioniru i ubacio 24 poena.

Njega sada nema u redovima Albe, ali ima nekoliko igrača od kojih se treba paziti. Johanes Timan igra odlično ove sezone, Efesu je pre neki dan ubacio 31 poen, u porazu od 97:89, opasan je i Italijan Proćida…

Alba igra atipičnu “trči-šutni” košarku, koja Zvezdi nikako ne odgovara. Kvalitet je nesumnjivo na strani srpskog tima, ali Janis Sferopulos će morati da odradi veliki posao, pre svega na psihološkom planu, ukoliko želi da mu se sezona u Evroligi ne završi u decembru.

Mečevi u Španiji su ponovo potvrdili da je samo Luka Mitrović igrač koji pruža konstantno dobre partije u crveno-belo dresu ove sezone, a donekle je to i Džoel Bolomboj.

Svi ostali igraju po sistemu „toplo-hladno“, a to na ovom nivou ne može da prođe, pa se zbog toga se i došlo do skora 4-9.

Zvezdi pod hitno treba da Teodosić, Nedović, Nejpir, Geidraitis, Tobi i Davidovac vežu nekoliko dobrih partija .

Treba joj “vetar u leđa” sa tribina, treba joj čvrstina… Ukoliko to ne pronađe, neće izaći na dobro.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke