Pobeda za Bolomboja!

Autor: Darko Mitrović
ponedeljak 21.10.2024.
21:37
Izvor: Sportske.net

Derbi od dva i po sata!

AdmiralBet ABA liga/Buducnost VOLI/Filip Roganovic
AdmiralBet ABA liga/Buducnost VOLI/Filip Roganovic

Povezane vesti

Derbi petog kola AdmiraBet ABA lige odigran je večeras u Podgorici, gde je Crvena zvezda u dvorani ''Morača'' kao gost savladala domaću Budućnost sa 75:73.

Meč je obeležila povreda kolena Zvezdunog centra Džoela Bolomboja, ali i dugi prekidi zbog uvredljivih skandiranja od strane domaćih navijača.

Ovo je prvi poraz Podgoričana od početka sezone u AdmiralBet ABA ligi, a Zvezda sada ima skor 3-2.

Već na samom početku utakmice bilo je primetno da će Zvezda imati dosta problema u napadu i da će joj nedostajati energije posle napornog evroligaškog dvoboja sa Barselonom.

U nprvih šest minuta meča samo je Daum pogodio iz igre šutem za trri poena, ali je Zvezda napadačke probleme pokušavala da anulira čvrstinom u odbrani, pa su i domaći teško dolazili do poena.

Nešto kasnije je ''proradio'' Miler-Mekintajer, ali kako je meč odmicao, domaći su imali sve više raspoloženih igrača - pogađali su i Rajt, Jovanović, pa Megi...

Budućnost je konstantno imala blagu rezultatsku prednost, Zvezda je samo na momente uzvraćala, a nešto osetnije vođstvo su Podgoričani stekli početkom druge deonice kada su Megi i Omić napravili seriju za vođstvo 27:18.

Posle reakcije Kalinića, Budućnost ponovo uzvraća trojkom Sulajmona i prvi put je prednost domaćih postala dvocifrena.

Do kraja poluvremena su domaći još jednom uspeli u tome, ali je Zvezda uspela da do kraja druge četvrtine priđe na 37:33.

AdmiralBet ABA liga/KK Buducnost VOLI/Filip Roganovic

Početak drugog poluvremena obeležila je serija Crvene zvezde od 7:0 kojom je posle trojke Kenana nakraztko uspela da povede, ali je vrlo brzo i Budućnost odgovorila istom merom preko Slavkovića, Megija i Kamenjaša za 46:40 u korist domaćina.

Ali, nedugo zatim je rezultat utakmice pao u drugi plan, kada je Bolomboj okliznuo i požalio na jak bol u kolenu, pa je centar Crvene zvezde odmah morao da napusti parket i ode u svlačionicu, a posle svega ostaje da se nadamo da ipak nije sve kako izgleda i da će se Bolomboj brzo oporaviti.

U tim trenucima je i čelnik Crvene zvezde Željko Drčelić isključen zbog protesta, pa je taj prekid potrajao nešto duže.

Budućnost je u četvrtu četvrtinu unela šest poena prednosti, bilo je 58:52, a onda je ''eksplodirao'' Nemanja Nedović.

Ušao je u svoju trojkašku seriju, i nije dozvoljavao domaćinu da se značajnije odvoji, pa je Zvezda zahvaljujući svom iskusnom beku konstantno ''disala za vratom'' domaćinu. Njegova odlična igra je iritirala deo domaćih navijača koji su počeli da vređaju i njega i njegovu porodicu, zbog čega su sudije ponovo prekinule meč i uputile poslednje upozorenje navijačima.

Nedović je nastavio da ''rešeta'', svojom petom trojkom je doveo Zvezdu u vođstvo od 68:65, a kako uvrede sa trribina nisu prestale, sudije su se povukle u svlačionicu i zatražile od organizatora da isprazni deo tribina.

To je značilo još jedan, i to najduži prekid, pa je ova utakmica u potpunosti izgubila ritam koji je imala u prvom poluvremenu ili do povrede Bolomboja.

Meč je ipak nastavljen posle petnaestak minuta, a deo tribina je ispražnjen. I tek što je ponovo počelo da se igra, sudije opet prekidaju meč kako bi gledale snimak zbog jedne sporne situacije pod košem Crvene zvezde, pa još jedne...

Prve poene posle nastavka meča čekali smo do četiri i po minuta pre kraja, kada je Ferel smanjio na 67:68, a pola minuta kasnije Rajt donosi minimalno vođstvo Podgoričanima.

Zvezda je i dalje bila bez poena posle najnovijeg prekida, a Plavišć koji je dobio priliku umesto povređenig Bolomboja se brzo opteretio faulovima, napravio je četvrti na dva i po minuta do kraja meča. Srećom po crveno-bele, Omić promašuje dva slobodna bacanja, pa zatim i Rajt, a onda je Plavšić fauliran na drugoj strani i sa linije penala je ''probio led'' za izjednačenje na 69:69.

Posle lošeg napada Mekintajera, Rajt na minut i po do kraja pogađa za 71:69 u korist Podgoričana.

Usledio je tajm-aut, a onda šesta trojka Nemanje Nedovića na ulasku u poslednji minut, ali Mekinli Rajt vraća minimalnu prednost na stranu Podgoričana.

Na 21 sekundu do kraja Teodosić je iznudio prekršaj i sa penala je doveo Zvezdu na prag pobede, ali je Budućnost imala vremena za još jedan napad. Ipak, Rajt je na kraju ispao tragičar meča u ekipi Budućnosti, Plavšić je zaustavio njegov prodor i obezbedio Zvezdin trijumf na ovom ''vrućem'' gostovanju.

Mekinli Rajt je sa 20 poena i 7 asistencij bio najbolji u ekipi Budućnosti, 12 je upisao Megi, a u Crvenoj zvezdi sjajni Nemanja Nedović 24 poena (6/8 za tri), Miler-Mekintajer 13, uz po sedam skokova i asistencija.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke