POČINJE EVROLIGA - Efes ne da evropski tron, večiti vrebaju plej-of

Autor: Milovan Longinov
četvrtak 06.10.2022.
15:01
Izvor: Sportske.net

Počinje najbolja evropska klupska košarka!

Pedja Milosavljevic/Starsport
Pedja Milosavljevic/Starsport

Povezane vesti

Možda evropske klupske košarke nije bilo od maja meseca, pa do smiraja septembra, ali daleko od toga da je bilo monotono. Evroliga je pretrpela velike strukturne promene, timovi su doživeli velike promene. Sada smo opet tu, svako na svoj način, na nekom novom početku. Koliko će i da li taj početak biti uspešan, znaće se kada opet tamo negde u maju zavesa bude spuštena, a svi oni ili mi budu, odnosno budemo sumirali utiske (ne)učinjenog.

Pre nego što se dotaknemo samih timova, neophodno je da počnemo sa promenama koje su se dogodile unutar organizacije Evrolige. Kako je poznato, na čelu iste došlo je do smene. Đordija Bertomeua je posle 22 godine smenjen sa čella Evrolige, a na njegovo mesto došao je čuveni srpski i jugoslovenski košarkaš Dejan Bodiroga. On će poneti titulu predsednika, dok na mesto generalnog direktora stiže Maršal Glikman. Bodiroga će za zadatak imati da podigne čitavu organizaciju na viši nivo u svim granama, dok je jedan od osnovnih ipak pomirenje sa FIBA kako bi reprezentacije mogle da imaju na raspolaganju evroligaške igrače tokom kvalifikacionih prozora.

S obzirom na to da je Efes u poslednje dve godine najbolji evropski tim,  sa predstavljanjem ćemo krenuti od aktuelnog branioca trofeja Evrolige.

ANADOLU EFES

Mnogo priča je već ispričano o turskom timu koji raste iz godine u godinu, a velike zasluge za tako nešto mogu da se pripišu Vasiliju Miciću. Iako je letos bilo mnogo spekulacija oko njegovog potencijalnog odlaska u NBA ligu, Vasa je odlučio da ostane barem još jednu godinu u Istanbulu i pokuša da učini nemoguće – da na glavu stavi treću uzastopnu krunu vladara Starog kontinenta. Efes je ostao bez bitnog člana svlačionice Krunoslava Simona, te Krisa Singltona koji se nekoliko puta dovodio u vezu sa Crvenom zvezdom ovog leta. Ali, tim Ergina Atamana deluje još jače u odnosu na prošlu sezonu i ako hemija ostane na visokom nivou, mogli bismo ponovo da ih gledamo u samoj završnici. Znamo da su prethodne dve sezone počinjali katastrofalno, pa na kraju bili ti koji su se radovali. Stigao im je sjajni Vil Klajburn, baš kao i Ante Žižić te prekaljeni Akile Polonara. Jaka imena koja će doneti čvrstinu i igrači sposobni da preokrenu tok utakmice.

REAL MADRID

Kad smo već krenuli redom... Real Madrid je ostao bez evroligaške titule prošle sezone, ali ove, s novim trenerom Ćusom Mateom i pomalo urušenim ugledom (?!) zbog odnosa prema Pablu Lasu započinje novi atak. Superkup Španije je već u džepu, uvertira u evroligašku sezonu je odlična, baš kao i njihov sastav koji je jači za Marija Hezonju, Džanana Musu, Serhija Rodrigeza i Petra Kornelija. Jaki na apsolutno svim pozicijama, na centarskim posebno s najboljim duom u Evropi, „zverima“ Tavaresom i Poarjeom i s razlogom su ipak i ove godine prvi favoriti. Samo, sada će u onim najboljim mečevima (čitaj: finalu) morati to da prikažu.

BARSELONA

Hoće li Šarunas Jasikevičijus konačno nešto uraditi sa ovim timom? Kritike jesu osnovane jer je Barselona ekipa sa najvećim budžetom u Evroligi, redovno angažuju superstarove, pa čak i respektabilne NBA igrače, ali rezultati manjkaju, barem oni u finišu sezone. Tim su koji može da ima svoje uspone i padove, ali sada se čine iskusnijim i kompaktnijim, barem prema rosteru. Jan Veseli, Majk Tobi, Oskar da Silva, Nikola Kalinić i Tomaš Satoranski definitivno su vrhunska pojačanja i ove sezone izgovora ne sme biti.

OLIMPIJAKOS

Divna potpora za ono što može da usledi ove sezone viđena je od strane Olimpijakosa minule. Nije im mnogo nedostajalo da dođu do finala fajnal-fora, ali Vasa... Pretrpeli su veliki gubitak u vidu odlaska ponajboljeg igrača Tajlera Dorsija u Dalas Maverikse, dok je Saša Vezenkov uprkos interesovanju Sakramenta ostao. Ojačani su sjajnim Ajzejom Kenonom koji u ofanzivi često pravi razliku šutevima spolja, tu je i ne toliko iskusni Džordž Papas, a zatim Džoel Bolomboj, Alek Peters, Tarik Blek. Iskusna evroligaška imena koja umalo nisu dodano osnažena Nikolom Milutinovim, ali moskovski CSKA ga nije pustio tako lako. Bila bi to definitivno još razornija ekipa.

ARMANI MILANO

Etore Mesina je ponovo napravio respektabilan roster uprkos brojnim odlascima ovog leta. Fajnal-for je kao i uvek cilj, a pokušaće da ga se domognu sa akvizicijama kao što su Bili Beron, Stefano Tonut, Kevin Pangos, Dešon Tomas i Johanes Vojgtman. Etablirana imena za Armani koji će biti opasan u reketu i na spoljnim pozicijama. Međutim, nisu se previše proslavili s početkom sezone izgubivši u polufinalu Superkupa Italije protiv Virtusa. Trebaće vremena da ova ekipa kreira hemiju, ako je uopšte kreira...

MAKABI TEL AVIV

Kako je krenulo s početkom leta, izgledalo je kao da će Makabi dovesti sve moguće igrače koji obitavaju u evropskoj košarci. Čak 10 novih imena došlo je u tim Odeda Kataša. Potpuno promenjen DNK ekipe, s novim liderima na parketu u vidu Vejda Baldvina i Lorenza Brauna, a tu su i sjajna imena poput Daruna Hilijarda i Ostina Holinsa u čije smo defanzivne sposobnosti svi dobro upoznati. Sjajan je i Aleks Pojtres, baš kao i Džođ Nibo, te Gaj Pnini. Tim sposoban za sve, ali jasno je da će morati brzo da isporučuju. Ukoliko ne krene kako treba, Kataš je prvi na listi za odstrel.

MONAKO

Mnogi analitičari i stručnjaci vide Monako kao jedno od najprijatnijih iznenađenja nove sezone Evrolige. Ni mi nemamo razloga da ih ne vidimo u toj poziciji jer su zaista odlično odradili „prelazni rok“ izmenivši popriličan broj igrača, ali zadržavši one krucijalne. Majk Džejms je ostao, pomoć u organizaciji igre imaće u Metjuu Strazelu, a priključili su im se Džordan Lojd, Adrijen Moerman, izuzetni Džon Braun, Džaron Blosomgejm, Eli Okobo i Joan Makundu. Saša Obradović je pritom dobio najveći budžet u istoriji kluba od 20.000.000 evra. Žele da podignu organizaciju na najviši nivo i možda u kneževinu kroz nekoliko godina sleti kruna Evrope. Zašto da ne?

BAJERN MINHEN

Jedna od ekipa koja nije previše menjala u svom rosteru, ali se može reći da su poprilično izgubili odlascima Dešona Tomasa i Daruna Hilijarda. Ne deluje da će se gledati atraktivna košarka u „Audi domu“ ove sezone i Bajern bi, baš kao i prošle, mogao da bude u poziciji da se bori za Top8. Osrednji roster sposoban da napravi problem svima, ali isto tako i da izgubi od bilo koga bez problema. Vladimir Lučić je novi kapiten, a Ognjen Jaramaz bi posle nekih liderskih izdanja u dresu reprezentacije Srbije mogao da dobije značajniju ulogu kod Andree Trinkijerija.

BASKONIJA

Bez Vejna Boldvina i Simonea Fontekija, šta može Baskonija da učini u ovoj sezoni Evrolige? Iako je sport nepredvidiv, odvažićemo da se da kažemo – ne mnogo toga. Stiven Inoh i Rokas Gedraitis biće njihovi lideri uglavnom, tu je i Metju Kostelo, ali je veliko pitanje kakve su krajnje mogućnosti ekipe. Imali su već jedan „evroligaški okršaj“ i to protiv Barselone za vikend. Izgubili su, mada nisu bili loši, ali svi tek hvataju zalet. U svakom slučaju, teško je verovati da bi Baskonija mogla da načini krupnije korake u ovoj sezoni elitnog takmičenja.

ALBA BERLIN

Nemci se, očigledno, drže sistema. Zapravo, tim koji je najmanje bio aktivan ovog leta u Evroligi jeste Alba iz Berlina. Veruju u roster koji imaju i sa dvojicom novih igrača Gabrijelom Procidom i Janikom Vecelom ulaze u novu kampanju. Vodiće ih Maodo Lo i Džejlen Smit kao što je to bilo i do sada, ali Alba zaista ne bi smela da pravi problem ekipama iz vrha, te im se predviđa bitka u sredini i donjem delu tabele, pa ako se ukaže prilika da eventualno napadnu nešto više... Ali to nije previše realno.

CRVENA ZVEZDA

Šampion AdmiralBet ABA lige je po završetku sezone ostao bez trenera Dejana Radonjića i najboljeg igrača Nikolu Kalinića, ali i Dejana Davidovca, te su određeni period - dok je poveći broj ekipa već sastavljao rostere – stagnirali. Ubrzo je dogovoreno prvo pojačanje – Nemanja Nedović i zabava je mogla da počne. Usledio je dolazak trenera Vladimira Jovanovića. Perspektivan, mlad stručnjak, željan dokazivanja, ali neiskusan u Evroligi. Zvezda je imala takvu situaciju u sezoni sa Dušanom Alimpijevićem i uprkos dobrom uspehu u Evropi, završilo se neslavno. Jovanović voli bržu, napadačku košarku, što je dijametralno suprotno u odnosu na onu koju preferira Dejan Radonjić, pa ćemo tako potpuno drugačiju Crvenu zvezdu gledati u sezoni koja je pred nama. Stigla su imena poput Džejlena Adamsa, Bena Bentila, Filipa Petruševa, Džona Holanda, Hasana Martina, Danila Ilića i Miroslava Raduljice. Nema sumnje, navijači će morati da imaju strpljenja, ali koliko će ga biti, pitanje je. To je Crvena zvezda, neće se dugo trpeti greške i eventualni loši rezultati. Svakako, ispred Jovanovića je mnogo izazova. Podršku uprave ima. Navijači su takođe za, ali ponavljamo, ako već do sredine novembra bude kriza, svašta bi moglo da se očekuje u redovima prvaka regiona. U svakom slučaju, zanimljiv tim, pun iskusnih igrača koji su ukupno odigrali oko 1300 mečeva u Evroligi. Još da to sve bude upakovano u jednu celinu i Crvena zvezda bi mogla da napadne Top8, zašto da ne?

PARTIZAN

Povratnici u Evroligu posle osam godina dugog čekanja definitivno imaju velike ambicije. Sve to potkovano je i činjenicom da na klupi sedi najtrofejniji trener u Evropi – Željko Obradović. Okosnica tima je ostala ista tokom leta, a sudeći prema pojačanjima, može se samo konstatovati da su crno-beli jači nego li lane. Danilo Anđušić, Dante Egzum, Džejms Naneli i Joanis Papapetru su imena za respekt i kojih se ne bi postideo bilo koji evroligaš. Jedan cilj je jasan – titula u AdmiralBet ABA ligi, dok se o drugom, ovom evroligaškom, tiho govori u suterenu „Štark arene“. Želeće, naravno, da pokušaju da se domognu fajnal-ejt faze, ali primarno je regionalno takmičenje i to niko iz kluba ne krije. Partizan nije mogao dobro da se pripremi za početak nove kampanje. Izostali su im brojni igrači na pripremama. Aleksa Avramović je preskočio čitave i neće ga, baš kao ni Alena Smailagića, biti verovatno do kraja godine! To znači da će crno-beli izvršiti doselekciju, ali pitanje je koja su imena dostupna na tržištu u ovim trenucima. Upravo bi sva ta događanja mogla značajno da uticaju na kampanju crno-belih, posebno ako ne krene pozitivno i preslika se forma sa priprema.

FENERBAHČE

Ako su od odlaska Željka Obradovića imali nekoliko turbulentnih godina, konačno bi ponovo moglo da krene za Fener u Evroligi. Dimitris Itudis je jedan od najboljih evropskih trenera, upravo škola Željka Obradovića. Sličan stil košarke, sa doduše, potpuno drugačijim igračima, ali približnim profilima. Jedan od najboljih plejeva u Evropi Skoti Vilbekin zamenio je dres „izraelskog ponosa“ dodavši na žutu boju, samo onu tamnoplavu, došao je Nemanja Bjelica kao šampion NBA lige, tu su Nik Kalates, lider Melih Mahmutoglu, Marko Gudurić, Toni Džekiri, Džonatan Motli... Iskusan tim koji je kreiran da pretenduje za sam vrh regularnog dela, što će značiti i, barem na papiru, lakšeg protivnika u Top8. Želeće to sebi da obezbedi Dimitris Itudis, bez ikakve sumnje.

PANATINAIKOS

Dejan Radonjić se preselio u Grčku i brzo počeo da pobeđuje. Ako se po jutru dan poznaje, to bi posle nekoliko godina tihe patnje, ponovo mogao da postane trend u „OAKA areni“. Čak devet novih igrača regrutovao je Dejan Radonjić počevši od sjajnog Mateuša Ponitke koji je blistao na Evrobasketu, pa do Parisa Lija, Nejta Voltersa, Derika Vilijamsa, Marijuša Grigonisa, Endrjua Endrjuza... Dobar  deo tih igrača ume da igra kvalitetnu odbranu što je, naravno, po ukusu crnogorskog stručnjaka. Čvrsta košarka igraće se protiv „zelenih“ ove sezone koji bi mogli da prave problem svima.

VIRTUS BOLONJA

Dugo očekivana Evroliga konačno se desila za italijanski sastav. Novac odavno ne predstavlja problem za njih i prošle sezone nisu želeli da čekaju milostinju Evrolige da im eventualno, posle toliko godina pritisaka, udeli vajld-kard ne bi li se našli u odabranom društvu. Stoga su zasukali rukave, osvojili Evrokup i došli u elitu. To su podupreli odličnim imenima koja su doveli. Počeli su po startu rata u Ukrajini kada su stigli Toko Šengelija i Danijel Heket, a tim su nadogradili  odličnim Ifeom Lundbergom, te Džordanom Mikijem, Ismaelom Bakom, Semijom Odželejem i Leom Menalom. Serđo Skariolo zna kako se osvajaju trofeji i kako se pobeđuje. Italijanu jednostavno ide, te je posle Evrokupa osvojio Evrobasket sa Španijom, a zatim i Superkup Italije prošle sedmice. Virtus će, ako sve bude išlo po planu, završiti u Top8 fazi Evrolige, to ne bi smelo da se dovede u pitanje. Tako će uostalom i zagarantovati sebi učešće u takmičenju i u sezoni 2023/24.

VALENSIJA

Baš kao i Partizan i Valensija je dobila specijalnu pozivnicu za ovog takmičenje i ukoliko žele da ga igraju naredne sezone moraće da budu među osam najboljih što neće biti lako. Njihov definitivno najveći hendikep je ostanak bez Majka Tobija koji je pojačao Barselonu. Pitanje je šta tim Aleksa Mumbrua zaista može i kakvi su njihovi dometi. Bojan Dubljević je dominirao prošle sezone u Evrokupu igrajući izvrsno. Očekuje se da i ovog puta on nosi tim. Tu je i Klemen Prepelič, ne treba zaboraviti ni Sema van Rosoma, ali i za njih je realna bitka na sredini tabele.

ASVEL

Dolazimo do onih timova kojima se projektuju najniža mesta, a Asvel je svakako jedan od njih. Mada, sa igračima koje su doveli, mogli bi da budu prijatno iznenađenje. Možda ne tim sposoban da se domogne fajnal-ejta, ali definitivno će umeti da zagorčaju život pojedinim ekipama u zavisnosti od zdravlja glavnih igrača i novajlija Žofrija Lovernja i Nanda de Koloa. Ti-Džej Parkeru se i dalje veruje, ali ako podbace i ove sezone zaista je veliko pitanje da li ovaj klub zaslužuje stalnu licencu i to pre Monaka koji je spreman da ulaže višestruko. Ipak, to je klub Tonija Parkera, a Toni Parker nije bilo ko, te je jasna stega između odluke za ili protiv.

ŽALGIRIS

Verovatno najslabiji roster u Evroligi i ove sezone. Kažis Makvitis neće imati mnogo atraktivnih opcija. Rolands Smits je možda i najzvučnije ime, Arnas Butkevičijus i Kevarijus Hejs mu se mogu priključiti i to je u suštini to. Žalgiris je od brojnih analitičara prežaljen, te ne vidimo zašto bi kod nas bilo drugačije.

Nama sada preostaje da uživamo u najboljoj evropskoj košarci, uz nadu da će ova sezona biti spektakularnija od pređašnje, te da srpski timovi ostvare uspehe, a naši igrači budu gazde onako kako samo to oni umeju.

Autor: Nemanja Janošev

 

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke