Počinje Evroliga – „Zeleni“ najzreliji za tron

Autor: Aleksandar Golubović
četvrtak 03.10.2024.
09:00
Izvor: Sportske.net

Panatinaikos i ove sezone glavni favorit za osvajanje šampionskog prstena.

Povezane vesti

Ljubitelji evropske košarke s nestrpljenjem su dočekali prve oktobarske dane zbog starta sezone u Evroligi.

Imajući u vidu da će konkurencija ponovo biti žestoka, jasno je da takmičenje u kojem će učestvovati i dva srpska predstavnika zaslužuje najveće interesovanje poklonika košarkaške igre.

U narednim redovima predstavićemo vam sve učesnike (izuzev Crvene zvezde i Partizana), ukazati na njihove sastave i naslutiti domete na osnovu ambicija i raspoloživog igračkog kadra.

REAL MADRID

Počećemo od Real Madrida, kao najtrofejnijeg evropskog kluba i učesnika poslednja tri uzastopna finala u kojima su slavili svega jedanput, prekinuvši poludecenijski post.

Uprkos tome što su krajem maja glatko poraženi od Panatinaikosa u finalu Evrolige u Berlinu, košarkašima Real Madrida daje se i ove sezone najveća šansa da se popenju na tron.

Iako je okosnica tima u odnosu na prethodne sezone zadržana, povlačenje iskusnog dvojca Rudija Fernandeza i Serhija Rodrigeza prilično je promenilo sliku tima u kojem su godinama unazad veterani preuzimali najveću odgovornost kada se utakmica lomila.

Od nekada udarnih igli španske košarkaške reprezentacije u Real Madridu ostao je još samo Serhio Ljulj, nebrojano puta junak kraljevskog kluba u odlučujućim trenucima. Setimo se samo kakvu je majstoriju pretprošle sezone izveo protiv Olimpijakosa u poslednjim trenucima finala u Kaunasu.

Španski veteran će i ove sezone biti produžena Mateova ruka na terenu, a osim nespornim košarkaškim umećem, njegova uloga biće i da pruži moralnu podršku saigračima kada ne ide.

Konce igre i ove sezone nosiće omaleni argentinski plejmejker Fakundo Kampaco od čijih idejnih rešenja će umnogome zavisiti igra kraljevskog kluba, dok se od pojačanja iz Huventuda Andreasa Feliza očekuje da tokom ove sezone kupi evroligaško iskustvo.

Okosnica tima iz prošle sezone je zadržana pošto su ugovore produžili nosioci igre Džanan Musa, Mario Hezonja, Alberto Abalde i Valter Tavares.

Klub su napustili Geršon Jabusele (Filadelfija Seventisiksers), Fabijen Kozer (Olimpija Milano) i Vensan Poarje (Anadolu Efes), a najveće pojačanje je doskorašnji centar minhenskog Bajerna Serž Ibaka koji će uz Tavaresa činiti tandem najdominantnijih „petica“ u Evroligi.

Prvi meč u evroligaškoj sezoni, Real Madrid će imati u četvrtak od 20:45 na gostovanju Bajernu u Minhenu u dvorani gde nije izgubio skoro pola decenije.

BARSELONA

Uprkos tome što se ima čak devet evroligaških titula manje od Real Madrida, katalonski klub zavređuje veliku pažnju ljubitelja košarke zbog tradicije, ogromne armije navijača van granica Španije i rostera koji uvek cilja najviše domete.

Barselona je tek jedan od četiri kluba u Evroligi koji je ove sezone promenio trenera pošto je umesto Rožera Grimau na užarenu klupu katalonskog velikana stigao njegov sunarodnik Đoan Penjaroja.

Reč je o stručnjaku koji se nije naročito istakao u elitnom društvu vodeći Baskoniju. Štaviše, zamenjen je tokom prošle sezone Duškom Ivanovićem, ali je očigledno Barselona u njemu prepoznala trenera sa kojim se može doći do rezultata.

Klub iz najvećeg grada Katalonije neznatno je promenio tim u odnosu na prošlu sezonu. Od iskusnih košarkaša opremu su razdužili Nikola Kalinić, Riki Rubio i Rokas Jokubaitis.

Dvojica najvećih pojačanja su doskorašnji bek Partizana Kevin Panter i gorostasni Jusufa Fal, senegalski centar koji je prethodne tri godine nosio dres francuskog Asvela. Imajući u vidu da Panter i Fal zbirno imaju skoro 280 utakmice u Evroligi, očigledno je da će njihovim iskustvom Barselona biti jača kako na spoljnoj liniji, tako i na centarskoj gde je Fal tokom prošle sezone beležio solidne brojke.

Konce igre Barselone i ove sezone povlačiće iskusni Nikolas Laprovitola, Argentinac koji će imati ogromnu podršku u Panteru.

Na spoljnoj liniji dosta se očekuje od iskusnog šutera Tomasa Satoranskog i Darija Brizuele, dok će na krilnim pozicijama dejstvovati Aleks Abrines, Džastin Anderson i Džoel Para.

Na poziciji „četvorke“ Penjaroja će imati velike adute u Janu Veselom i Džabari Parkeru, a ogromnu snagu ekipi pod košem uz Fala davaće i Vili Ernangomez.

Barselona će prvi meč u sezoni imati u četvrtak od 19 sati na gostovanju Žalgirisu u dvorani gde je slavila na prethodna dva gostovanja.

BASKONIJA

Treći španski predstavnik ove sezone u Evroligi biće Baskonija na čijoj klupi od letos sedi dvostruki osvajač elitnog takmičenja Pablo Laso.

Premda su delimično zadržani nosioci igre iz prošle sezone (Markus Hauard, Čima Moneke i Tadas Sedekerskis), odlasci Kodija Milera-Mekintajera, Vanje Marinkovića i Metjua Kostela izvesno će od Baskonije načiniti nešto slabiji klub u odnosu na ranije.

Najzvučnije pojačanje svakako je povremeni reprezentativac Srbije Ognjen Jaramaz, ali je pitanje koliko može 29-godišnji bek nakon prilično skromne sezone u Partizanu.

Od igrača sa evroligaškim iskustvom u Vitoriju su stigli Timoti Luvavu iz Asvela i Donta Hol iz Monaka, dok se mnogo očekuje od Kamara Boldvina, doskorašnjeg plejmejkera Trenta koji se ne može pohvaliti evroligaškim iskustvom.

Baskonija će u četvrtak od 20:30 u prvom kolu dočekati beogradski Partizan, tim protiv kojeg još nije izgubila od povratka crno-belih u košarkašku elitu.

PANATINAIKOS

Aktuelni šampion Evrolige i prvi grčki tim koji se nakon duže od decenije popeo na tron ponovo će biti prvi favorit za najviši plasman. Trofejni turski trener Ergvin Ataman i ove sezone će voditi atinske „Zelene“ što je garant da se možemo nadati maksimalnim dometima tima koji je prošle sezone bacio na kolena branioca titule.

Mada je dolaskom Lorenca Brauna iz Makabija zaličilo da će ove sezone biti još jači nego lane, skorašnji porazi u prijateljskim utakmicama protiv Makabija, Partizana i Anadolu Efesa donekle su pomutili sliku o projektovanom timu za višegodišnju dominaciju u Evroligi.

Videćemo kako će to izgledati kada zvanično počnu utakmice. Prva već na otvaranju evroligaške sezone ovog četvrtaka od 18:45 protiv Albe u Berlinu.

Sudeći po imenima u rosteru igrača jasno je da je PAO u ovom trenutku najkvalitetniji tim u Evropi. Dolaskom Brauna spoljna linija je dodatno ojačana, a tu su već iskusni Kostas Slukas, Kendrik Nan, Džerijan Grant i Marijus Grigonis.

Konkurencija na krilu je još jača dolaskom Džedija Osmana iz San Antonio Sparsa. Iskusni turski košarkaš će se boriti za minutažu sa Joanisom Papapetruom i Panajotisom Kalaicakisem.

„Četvorke“ će biti izvanredni Dinos Mitoglu i Huančo Ernangomez, a centri Matijas Lesor, Kostas Adetokumbo i Omer Jurtseven.

OLIMPIJAKOS

Sa velikim ambicijama u novu sezonu ulazi i Olimpijakos. Okolnost da su od poslednje evroligaške titule (2012/13) poraženi u čak tri finala, samo će pojačati glad kod crveno-belih iz Pireja.

Dovođenjem Evana Furnijea i Saše Vezenkova iz NBA lige te najboljeg igrača Žalgirisa Kinana Evansa uz iskusne Tajera Dorsija i Luku Vildozu, Olimpijakos je postao tim spreman da napadne najviše ciljeve i učiniće sve da dodatno uzdrma evropsko košarkaško tlo.

Imajući u vidu da će ih i naredne sezone predvoditi Jorgos Barcokas, utisak je da su se kockice konačno posložile da velikan iz atinske luke konačno napadne evropski tron. 

Jedina promena u rosteru je odlazak Ajzee Kenana u Crvenu zvezdu. Tu su i dalje Tomas Vokap, Najdžel Vilijams-Gos, Jorgos Larencakis, Kostas Papanikolau, Šakil Mekisik, Alek Piters, Mozes Rajt, Mustafa Fal i tandem srpskih reprezentativaca Nikola Milutinov - Filip Petrušev.

Već u prvom meču u petak od 19:30 na gostovanju Fenerbahčeu, velikan iz Pireja bi trebalo da pokaže snagu, protiv jednog od glavnih konkurentata za najviši plasman.

FENERBAHČE

Istanbulski velikan silno želi da već ove sezone uveća saldo evroligaških titula budući da je već sedam godina na samo jednom trofeju, osvojenom za vreme mandata Željka Obradovića.

Tim Šarasa Jasikevičijusa je u nešto većoj meri izmenio tim u odnosu na konkurenciju. U odnosu na prošlu sezonu više nisu tu Nik Kalates, Jorgos Papajanis, Jan Madar, Džonatan Motli, Tajler Dorsi i Nejt Sestina.

Iz Makabija je stigao iskusni dvojac Vejd Boldvin IV i Bonzi Kolson, dok su iz Milana stigli Nikolo Meli i Devon Hol. Talentovani Artur Žagars se vratio sa pozajmice iz litvanskih Vulvsa, dok je srpskoj javnosti najveću pažnju skrenuo pomalo iznenanđujući prelazak Bobana Marjanovića nakon ne baš blistave prošle sezone u redovima Hjuston Roketsa.

Bitnu ulogu u Fenerovom timu i ove sezone imaće Skoti Vilbekin, Marko Gudurić, Dešon Pjer, Najdžel-Hejz Dejvis, a nezanemarljiva će biti i uloga iskusnog šutera Meliha Mahmutoglua, igrača koji je već duže od decenije u klubu.

ANADOLU EFES

Drugi istanbulski predstavnik, nakon blistavog početka decenije, razočarao je prošle sezone navijače porazom u polufinalu plej-ina od prosečnog Virtusa.

Jasno je da klub iz azijskog dela Istanbula više nije ni senka tima koji je dominirao Starim kontinentom pod vođstvom Ergvina Atamana i majstorijama Šejna Larkina i Vasilija Micića.

Efes će i ove sezone voditi hrvatski trener Tomislav Mijatović, stručnjak koji je preuzeo ekipu usred prošle sezone nakon rastanka sa Erdenom Džanom.

Produžena ruka na terenu biće mu iskusni Larkin koji će sa Rodrigom Bobuom činiti tandem najiskusnijih košarkaša turskoga tima.

Klub su napustili iskusni Tibor Plajs, Vil Klajburn, Majk Daum i Tajrik Džons, a najzvučnija pojačanja bez sumnje su Vensan Poarje iz Real Madrida i Rolands Smits iz Žalgirisa.

MONAKO

Imajući u vidu kontinuitet igara u Evroligi, Monako se etablirao kao jedan od stabilnijih klubova u elitnom takmičenju.

I ove sezone će ih predvoditi Saša Obradović, a konkurencija u timu je dodatno osnažena dovođenjem grčkog tandema iz Fenerbahčea Nika Kalatesa i Jorgosa Papajanisa, dok će nakon stagnacije u Evroligi priliku da oživi karijeru imati i turski košarkaš Furkan Korkmaz.

Glavna promena u odnosu na prošlosezonski roster su odlasci Džordana Lojda i Kembe Vokera. Dres Monaka više neće nositi ni Džon Braun III, Joan Makundu, Jakuba Kvatara i Donta Hal, ali će ostanci Majka Džejmsa, Eli Okoba i Donatasa Motijejunasa uticati da uz navedena pojačanja klub iz Kneževine bude među konkurentinijima za fajnal-for.

Prvi izazov imaće u četvrtak od 19 sati kada im stiže Olimpija iz Milana i jasno je da ih ne čeka nimalo lak posao da ubede publiku da su spremni da naprave korak više.

PARIZ

Novajlije u Evroligi, pristigli kao osvajači Evrokupa, bez dileme zavređuju veliku pažnju. Svedoci smo toga poslednjih sezona u slučaju Monaka i Virtusa iz Bolonje.

Ove sezone tu ulogu mogao bi da ima Pariz, sastav koji će u novu sezonu ući sa novim trenerom Tijagom Spliterom. Bivši brazilski košarkaš će u redovima novog evroligaša imati prvi evropski angažman nakon rada kao pomoćnik u NBA ligi, pa je nepoznanica koliko će mu prijati Evropa.

Najzvučnije pojačanje Pariza svakako će biti iskusni nemački plejmejker Maodu Lo, a solidan evroligaški staž značiće Kavarijus Hejzu i Jakubi Kvatari na putu afirmaciji novajlije u elitnom košarkaškom takmičenju.

ASVEL

Najmanje nade od tri francuska predstavnika bez sumnje se polažu u košarkaše Asvela, koji osim individualnog bleska teško da su prethodnih sezona zavređivali ozbiljniju pažnju ljubitelja košarke.

Uprkos skromnih ambicijama, činjenica da su deo elitnog društva svakako nije zanemarljiva. Najzvučnije pojačanje ove sezone svakako im je iskusni evroligaški centar Tarik Blek, koji će uz nekoliko pojačanja iz domaćeg prvenstva i NBA lige osvežiti roster tima iz Liona.

Od nosilaca igre iz prošle sezone tu su i dalje Nando De Kolo, Edvin Džekson, Šarl Kaudi, dok će odlasci Mustafe Fala i Timotija Luvavua izvesno ostaviti traga na francuski tim.

OLIMPIJA MILANO

Popularni „Manekeni“ već sezonama unazad zavređuju veliko interesovanje po imenima u timu i trofejnom treneru Etore Mesini na klupi. Rezultate nemaju među saveznicima, ali start sezone je tu da im damo šansu za iskupljenje.

Ove sezone su značajno promenili roster. Ulicama prestonice mode više neće hodati Maodu Lo, Aleks Pojtres, Nikolo Meli, Johanes Fojtman, Kajl Hajns, Bili Beron, Šabaz Nejpir...

Tim je i te kako osvežen dolascima iskusnih evroligaških igrača Fabijena Kozera, Zeka Ledeja, Džoša Niba, Leandra Bolmara, dok će po posebnom lupom biti ispraćeni mečevi Nenada Dimitrijevića i Usmana Diopa budući da do sada nisu iskusili igranje u eliti.

VIRTUS BOLONJA

Hit prošlosezonskog regularnog dela sezone ostao je bez nekoliko nosilaca igre. Deo Virtusa više nisu Ife Lundberg, Brajan Danston, Džordan Miki, Ognjen Dobrić, Avadu Abas, a najveće

pojačanje uz ostanak Danijelea Heketa svakako je dolazak Vila Klajburna iz Anadolu Efesa. Na klupi ekipe iz Ređo-Emilije tu je iskusni Luka Bjanki, koji će potkovan solidnim iskustvom igranja u Evroligi moći još dublje da skroji plan kako da se nosi u konkurenciji najjačih evropskih ekipa.

Iskusni Marko Belineli, Tornike Šengelija i Ante Žižić daće mu dodatnu potporu, pa je jasno da Virtus ne bi trebalo unapred otpisivati.

BAJERN MINHEN

Imajući u vidu da dolazi iz zemlje svetskog šampiona, jasno je zašto se Bajern mora shvatiti ozbiljno uprkos tome što već dugo ne igra suviše značajnu ulogu u Evroligi.

Angažovanjem doskorašnjeg selektora reprezentacije Nemačke Gordona Herberta, tim iz najvećeg grada Bavarske dao je razlog više da verujemo u promenu filosofije tima.

Dolazak Fojtmana plod je dobre saradnje iz reprezentativnih dana, a ojačana spoljna linija sa

Nejpirom i Madarom uz ostanak Edvardsa i Vajler-Beba učiniće Bajern žestokim rivalom svakom timu.

Kada je o odlascima reč, opremu nemačkog kluba razdužili su Serž Ibaka, Dino Radončić, Silvajn Francisko, Leandro Bolmaro i Isak Bonga.

MAKABI

„Ponos Izraela“ ove sezone nije ni blizu moćan tim kao lane kada je žario i palio evropskom scenom, uprkos tome što je zbog ratne situacije na Bliskom istoku bio onemogućen da igra kao domaćin u svom Tel Avivu.

U novu sezonu su ostali bez glavnih nosilaca igre (Boldvina IV, Kolsona, Brauna, Niba...), a kao najzvučnija pojačanja stigli su Lojd iz Monaka i Jokubaitis iz Barselone.

Ostanak trenera Odeda Kataša svakako je pozitivan signal za sve navijače koji simpatišu izraelski klub, ali je jasno da su okolnosti ove sezone takve da se teško mogu nadati prošlosezonskom podvigu kada im je malo nedostajalo da izbore fajnal-for.

ŽALGIRIS

Druga sezona Andree Trinkijerija na klupi Žalgirisa trebalo bi da donese korak napred u redovima najvećeg litvanskog kluba. Odlasci Kinana Evansa i Rolandsa Smitsa izvesno će ostaviti traga na tim, ali ne u meri kako deluje u prvi mah.

Dolasci Tajrona Volasa, Brajana Danstona, Meta Mičela, Silvana Franciska, Ignasa Brazdeikisa i Alena Smailagića poprilično će osvežiti Žalgirisov roster, a treneru Trinkijeru dati još veću širinu u timu.

Znajući da italijanski stručnjak zna da uslovno rečeno skromnog tima napravi ekipu za velika dela, jasno je da bi Žalgiris mogao ove sezone da bude „darkhorse“ u Evroligi.

ALBA

Klub iz nemačke prestonice i nekadašnji osvajač Kupa Radivoja Koraća (preteča Evrokupa) već sezonama unazad tavori u Evroligi bez ijednog jasnog nagoveštaja da želi da se izdigne iznad trenutnog nivoa.

Podatak da su bili ubedljivo najmanje aktivni od svih konkurenata dovoljno svedoči da igranje u košarkaškoj eliti za njih ne predstavlja zadovoljstvo, već puki biznis od kojeg imaju određenu računicu.

Odlasci Johanesa Timana i Sterlinga Brauna učiniće ih još slabijim nego lane, ali će uprkos svemu i dalje biti „kamičak u cipeli“ za sve koji pomisle da će ih unapred pobediti.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke