Pomračenje u finišu, Zvezda izgubila dobijenu utakmicu u Kaunasu!

Autor: Darko Mitrović
petak 20.01.2023.
20:47
Izvor: Sportske.net

U finišu Zvezda četiri i po minuta bez koša!

EPA-EFE/ANDREJ CUKIC
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde upisali su večeras deseti poraz ove sezone u Evroligi i za korak se udaljili od mesta koje vodi u plej-of.

U meču 20. kola, šampion Srbije i AdmiralBet ABA lige je večeras u prepunoj ''Žalgirio Areni'' u Kaunasu poražen od domaće ekipe Žalgirisa rezultatom 71:66.

Sada Zvezda ima skor 10-10 i zajedno sa Efesom i Valensijom deli od devetog do 11. mesta na tabeli, dok Žalgiris ima 12 pobeda i osam poraza, koliko i četvrtoplasirani Monako.

Tokom prvog poluvremena Zvezda je bila neprepoznatljiva u napadu. Žalgiris je od starta preuzeo kontrolu dešavanja na terenu, poveo je sa 18:9 krajem prve deonice, a Zvezdu je u tom delu igre predvodio centar Ognjen Kuzmić sa pet poena i tri skoka.

Branko Lazić je probio led kada su u pitanju Zvezdine trojke, ali Nedović je bio van šuterskog ritma, ni Vildoza se nije napadački isticao, ni Petrušev nije bio u svom uobičajenom ritmu tokom prvog poluvremena, što je Zvezdi prilično otežavalo posao.

Na drugoj strani, Zvezdino nesuđeno pojačanje Akile Polonara je ušao u šutersku seriju, završio je prvo poluvreme sa deset poena, a Žalgiris je posle 20 minuta igre vodio sa 38:30.

Početak drugog poluvremna bio je ohrabrujući za crveno-bele. Ono što im je najviše nedostajalo u prvom poluvremenu, a to je šut za tri poena, konačno je počelo da dolazi do izražaja. Bentil je otvorio Zvezdinu trojkašku seriju, nastavio ju je Vildoza, pa Nedović, i Zvezda je posle tri i po minuta igre u trećem kvartalu prišla na 42:41.

Propustila je Zvezda zatim priliku i da povede, a domaći su to kaznili trojkom za vođstvo od 45:41.

Ali, nisu crveno-beli dozvolili da im se dogodi nešto slično onome u prvom poluvremenu, smanjivala je razliku i bilo je samo piutanje vremena kada će da povede. To se dogodilo na oko minut i 20 sekundi pre kraja treće četvrtine, kada je Petrušev poentirao za 51:50 u korist Crvene zvezde.

Stefan Lazarević je u tom periodu imao nekoliko izvanrednih poteza, i u napadu i u odbrani, kada je iznudio Polonarin faul u napadu, a odmah zatim Petrušev ponovo pogađa za 53:50. Brazdejkis zatim promašuje zicer, a uz zvuk sirene na kraju treće deonice Dobrić pogađa trojku za 56:50!

Na startu poslednje četvrtine Butkevičijus je prepolovio Zvezdinu prednost, ali Petrušev se raspucao i crveno-beli su uspešno održavali razliku od oko pet poena u svoju korist.

Na oko šest minuta pre kraja, Petrušev je pogodio za ''plus sedam'', bilo je i 62:55 za Zvezdu.

Usledio je period nove napadačke krize crveno-belih, ali to domaći u početku nisu koristili na pravi način, Zvezdina odbrana je dobro funkcionisala sve do ulaska u poslednja dva minuta, kada je Dimša pogodio trojku za izjednačenje na 64:64.

Utakmica je tada ušla u dramatičnu završnicu.

Duško Ivanović je reagovao tajm-autom, ali to nije odmah donelo rezultat, Ulanovas pogađa novu trojku za Žalgiris koji je poveo prvi put posle treće četvrtine - 67:64.

Zvezda ponovo gubi loptu, a Ulanovas na 36 sekundi pre kraja pogađa još jednu trojku i rešava meč - 70:64.

Petrušev na kraju najefikasniji u Zvezdi sa 16 poena (7/9 za dva), a u Žalgirisu Ulanovas 13, Smits i Polonara po 10 poena, pri čemu je Polonara svih 10 upisao u prvom poluvremenu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke