Poražavajuće - Trener Tamiša objasnio zašto stranac u srpskoj košarci vredi MANJE od domaćeg igrača!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 24.01.2023.
23:30
Izvor: Sportske.net

Ponovo govorio o mladim igračima...

Pedja Milosavljevic / STARSPORT
Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Povezane vesti

Uzburkala je javnost izjava trenera Tamiša Bojana Jovičića koji nam je, verovatno, otvorio oči. 

Radi se o njegovoj izjavi o mladim igračima, prema njegovom mišljenju, problem je prilično dubok i njime treba da se bavi KSS. 

Kulminiralo je posle utakmice protiv Metalca, tada je na konferenciji istakao, između ostalog, da se mladi ponašaju bahato i razmaženo i da Željko Obradović "nije lud" što im ne daje šansu. 

"Imam tim koji je tu već drugu godinu tu, to su dobri momci. Ipak, poslednjih nedelja su stvari otišle van kontrole. Zamerio sam mladim igračima na zalaganju", rekao je Jovičić. 

"Na vaše pitanje ko treba da vodi računa o košarci, odgovor je KSS, krovni savez, a sad, da li vodi i koliko vodi, to je drugo pitanje", počeo je on priču za TV Una u emisiji "Niski start". 

Mnoge je interesovala i njegova izjava u vezi stranaca, kako se više daje šansa igračima koji dolaze sa strane, a sada je malo pojasnio čitavu priču. Izneo je i zanimljiv detalj - stranci koštaju daleko manje od domaćih igrača. 

"Nisam pobornik dovođenja stranaca. U nedostatku kvalitetnih domaćih igrača, klubovi posežu za strancima. Dodao sam da domaći igrači kvaliteta tih stranaca koštaju dva ili tri puta više. Za novac koji mi imamo ne možemo da dovedemo domaćeg igrača koji pravi razliku. Nisam ni pobornik nedavanja šansi mladim igračima. Mi smo angažovali 19-godišnjaka koji nije imao minut seniorskog iskustva. Zbog toga je moje razočaranje veće. Postavlja se pitanje da li mladi igrači svojim odnosom, zalaganjem, žrtvom, to zaslužuju. To je moje pitanje", rekao je on. 

Pojasnio je i kako to stranci vreme manje od domaćih igrača. 

"Nažalost, reći ću jednu tešku istinu, a to je da ti momci koji dolaze iz Amerike igraju košarku zato što je vole. Nisam video mnogo klinaca kod nas koji imaju želju da pobede, uglavnom su lični interesi, statistika, i to je ono što je zabrinjavajuće. Ne bih da dajem negativne primere", rekao je on, a potom dodao pozitivan primer u vidu Alekse Avramovića koji je svojim radom stigao do Partizana i reprezentacije. 

"Imamo sreće da nam se svake dve-tri godine pojavi decenijski talenat. Imamo Jokića, Micića, evo Petrušev pokazuje da će biti odličan... Nisam zabrinut za reprezentaciju, imaćemo uvek 4-5 vrhunskih igrača, ali rezultati ne pokazuju da imamo tim i to je ono o čemu pričam, puno tih momaka je opterećeno višim stvarima. Stranci jesu jeftiniji, ali su to igrači koji dolaze direktno sa koledža. Oni imaju određeni kvalitet veći od naših igrača, ali sa druge strane jako ih je teško uklopiti u timske zahteve. Oni dosta koče neke timske stvari, pogotovo u odbrani. To je tema za veoma duboku analizu..."

Ponovo se dotakao teme Partizana koji ima veliki budžet za ovdašnje prilike, ali nema previše mladih srpskih igrača. 

"Čim Partizan ima 8-9 stranaca, ne verujem da Obradović ne bi doveo domaće igrače za novac koji oni imaju. To je apsolutno tačno. Mogu da pričam do sutra. Počelo je devedesetih, degradacija porodice, degradacija društva... Duboka tema, deca su opterećena uspehom, roditelji kroz decu vide način da izađu iz krize. Imamo kontakt sa kolegama u Evropi, nisu deca takva tamo", rekao je on.

Šta je rešenje? Jovičić ga vidi, a za to je potrebno oslabiti "večite" od strane saveza i države. Problem prepoznaje, u pitanju je činjenica da neretko treneri koji rade sa decom imaju po 21,22, 23 godine i nemaju nikakvog trenerskog iskustva. 

"Mora da se nađe način na koji će u većini klubova da se nađu profesionalni treneri. Trener neće da radi za 150, 200 evra sa decom. Ako bi se neki novac koji se ulaže u Zvezdu ili Partizan, što ja podržavam, to su klubovi sa ogromnom armijom navijača, oduzmite im samo jedan ugovor i prebacite to na trenere, dobićete 20 kvalitetnih trenera koji će raditi i ozbiljno se baviti svojim poslom. Oni će usavršavati i decu, ali i trenere, sticaće uskustvo, biti bolji i ljudi i treneri... Problem je dubok, KSS mora time da se bavi. Moraju da nađu način da ožive srpsku košarku", ističe on. 

Jovičić je rekao i šta ga nervira kod "večitih". 

"Mene više nervira što oni insistiraju na drugim klubovima koji treba da naprave mladog igrača, a oni sami ne mogu. Sve najbolje što je u Srbiji ide u Zvezdu i Partizan. Ako oni ne mogu to da naprave, kako onda očekuju od nas u manjim klubovima da mi radimo na istom nivou. Zato sam postavio pitanje ko je lud. Petrušev je dobar primer, ali igra jer završava posao. Ne postoji trener na ovom svetu koji neće pustiti mladog igrača da igra, ako taj igrač zadovoljava najosnovnije kriterijume. Očigledno da imamo problem. Ima i do nas, prerano želimo da mladi igrači budu Dončić ili Jokić, to je jedan od milijardu", rekao je trener Jovičić. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke