Poruka iz Hrvatske: ''Ni Srbi više nisu elita kao što su bili''

Autor: Darko Mitrović
petak 15.10.2021.
16:01
Izvor: index.hr

Nove tendencije.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Mnogo zanimljivih stvari izneo je legendarni hrvatski košarkaš Toni Kukoč u opširnom intervjuu za ''Index'', a između ostalog govorio je i na temu reprezentacija Hrvatske i Srbije.

Hrvati još od 1995. godine i silaska sa postolja u Atini nisu osvojili nijednu medalju, a u poslednjih par godina i srpska reprezentativna košarka je u krizi, iako smo prošle sezone imali MVP-a i u NBA ligi, i u Evroligi, i u Evrokupu.

Primećuje to i Kukoč...

''Ne znam, ali očito ni Srbi nisu više elita kao što su bili. Sad se nisu uspeli plasirati na Igre. Teško pitanje, mi smo mala država i jednostavno ne možemo pronaći pravu generaciju. Za dobru reprezentaciju treba dobra generacija. Nije dovoljno samo nekoliko dobrih igrača. Imamo NBA petorku, znači imamo kvalitetnih igrača, ali ne mogu oni puno toga napraviti kad dođu par dana pre utakmice svako iz svog sistema. Jedan igra u Juti, drugi u Klipersima, treći u Sansima, i sad bi se oni trebali pojaviti i bez pravih treninga i priprema šamarati sve redom. Ne ide to tako.

S druge strane, mislim da je problem i u tome što su naši ljudi navikli na uspehe koje smo mi imali pa su mislili da će to zauvek biti tako. Danas svi igraju. Pogledajte što se događalo u Tokiju. Amerikanci jesu osvojili zlato, ali nema više kao nekada 40 razlike. Slovenci igraju, Australijanci, Brazilci, Argentinci, Francuzi... Mislim da nikad manja razlika u košarci nije bila nego danas. Nema više moćne Rusije i moćne Jugoslavije, ali sad svetski prvaci mogu biti Slovenci, Španci, Australijanci, Francuzi, zaista svako'', izjavio je Kukoč.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke