​Potvrda Obradovićeve izuzetnosti i sazrevanje Partizana na delu

Autor: Sportske Net
četvrtak 13.01.2022.
12:41
Izvor: Sportske.net

Nesporan napredak i brojke koje ulivaju optimizam.

Pedja Milosavljevic/STARSPORT
Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Povezane vesti

Partizan je juče odigrao drugu najefikasniju utakmicu u Evrokupu ove sezone. Posle 106 poena Hamburgu u prvom kolu, crno-beli su pobedili Trento rezultatom 97:65.

Za razliku od te pomenute utakmice, u kojoj je ekipa još uvek bila “zelena”, sa potencijalom, bez mnogo fluidnosti u igri, sinoć smo na delu gledali potvrdu zrelosti tima Željka Obradovića. Uprkos podozrenju mnogih, ovo je, ispostavlja se, jedna dobro složena, funkcionalna grupa igrača.

Dok se tim Partizana u tom prvom kolu još uvek sklapao, međusobno se tražeći, deluje da je protiv Trenta ekipa konačno, iako oslabljena neigranjem Dangubića, Avramovića, Zagorca i Miletića, pronašla poslednju česticu one stvari od esencijalnog značaja za njeno funkcionisanje, taj poslednji molekul hemije.

Kao jednu od najvažnijih komponenti uspešne igre, treba napomenuti uspešnu odbranu crno-belih, uprkos nemarnoj i nepromišljenoj igri italijanske ekipe, koja je upisala 14 izgubljenih lopti i imala 46,3 % šuta za dva, kao i 22,7 % uspešnosti sa distance. Šut za tri poena, pored svih drugih problema, bio jedan od ključnih. Do kraja prvog poluvremena Trento je imao 1/11 ubačenih trojki. Po povratku na teren, Mezanote je vezao tri trojke i popravio nekako procente.

Kada je reč o Partizanu, na delu možemo da gledamo sazrevanje omladinaca ovog tima. Balša Koprivica odrasta iz utakmice u utakmicu. Sinoć je upisao četiri ukradene lopte, uz sedam defanzivnih skokova, ubedljivo najviše od svih na meču. Osim toga, Alen Smailagić je uspeo da dokaže da ne igra samo po automatizmu i da nije napad i zakucavanje najbolje što može, već da uz Koprivicu ume da bude čvrst u odbrani i stamen pod košem sa pet defanzivnih skokova i dve ukradene lopte.

Valja istaći da je Trento dosta poena postizao iz kontri posle defanzivnih skokova, kojih je bilo solidnih 22. Imali su nekoliko dobrih finti šuta u drugoj četvrtini, ali i nastavku utakmice i tako došli do lakših poena pod košem.

Vrativši se na igru srpskog kluba, neophodno je spomenuti dobru i kontinuiranu igru u tranziciji. Prenos lopte, pogotovo iz odbrane u napad, kao i otvaranje Jama Madara donosilo je poene. Izraelac je odigrao jednu od svojih najboljih utakmica, šuterski bio prilično otvoren, što potvrđuje 18 poena, od toga četiri trojke iz šest pokušaja (67%). Madar je zasigurno jedan od najsigurnijih u “parnom valjku” kada su u pitanju otvoreni šutevi. Uz njega su Mur i Panter, sa po 17 poena, predvodili napad Partizana. Njih trojica zajedno su postigli 52 poena, što je za 13 manje nego cela protivnička ekipa.

Lesor možda poenterski nije bio na visini zadatka, ali je igrač poput njega neophodan ovom timu, pre svega zbog dubine pod košem i čvrstine koju će pružiti ekipi. Sinoć je bio krajnja slagalica za tri akcije, ali je falilo preciznosti.

Ono što je verovatno loša stvar jeste 11 izgubljenih lopti, ali u poređenju sa početkom evropske sezone, može se zaključiti da, imajući u vidu samo brojke, i ova stavka u statistici ide uzlaznom putanjom. Poređenja radi, protiv Lokomotive, koja je mnogo kvalitetniji rival, Partizan je imao 10 izgubljenih lopti, a protiv Slaska čak 15, koliko i protiv Lietkabelisa, Huventuda 13, Turk Telekoma 10, Hamburga čak 22. Jedino je protiv Metropolitana i Andore brojka bila jednocifrena, svega tri, odnosno sedam izgubljenih lopti.

Ono što je posebno važno za svaki tim, a što je Obradović uspeo, jeste ravnomerno raspoređena minutaža na sve pojedince. Sam trener je posle meča to i potvrdio.

To je nešto najlepše što treneru može da se dogodi, da svi igrači učestvuju u pobedi, da su svi važni, da svi uživaju".

Kontinuirani rad je podigao proaktivnost tima na jednu lestvicu više, a Željko je uspeo da uklopi odlične pojedince i pojedince sa potencijalom i tako napravi fluidnu grupu igrača. 

Partizan je i dalje, uz Huventud prvi na tabeli Evrokupa sa sedam pobeda i dva poraza, a naredni meč igra protiv Hamburga u “Pioniru”. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke