Povratak Evrokupa - Partizan u Parizu

Autor: Milovan Longinov
sreda 08.12.2021.
11:23
Izvor: Sportske.net

Crno-bele čeka veoma iskusan rival...

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Nakon pauze zbog reprezentativnih obaveza, nastavlja se Evrokup, Partizan će, pošto se rehabilitovao protiv Lietkabelsa za poraz u Andori, gostovati u Francuskoj. Rival je Levaloa, tim koji ima pozitivan skor od tri pobede i dva poraza, ne deluju loše u dosadašnjem toku sezone. Crno-beli su na deobi prvog mesta sa Huventudom i Lokomotivom, sve tri ekipe su dobile četiri od pet mečeva. 

Šta Željka Obradovića i njegov tim koji ostaje prvi favorit za osvajanje ovog takmičenja očekuje u jednom od pariskih predgrađa?

Zvanični naziv kluba sa severozapada Pariza je Metropolitans 92, ovo Levaloa je geografska odrednica, ali i naziv prethodnog kluba iz predgrađa koji se pre 14 godina fuzionisao sa Pariz Basket Rasingom.

Od tada su samo jednom, u prvoj sezoni ispali iz lige, vratili se odmah i nikada više nisu napuštali elitni rang. Jasno da je za Pariz bitno da ima predstavnika u košarci, tačnije da ima timove koji će se boriti sa Monakom, Asvelom i ostalim, pa nije čudno ulaganje koje je dovelo do dva reprektabilna finiša u poslednje dve sezone. Prošle godine su u Evrokupu bili briljantni u obe faze pre četvrtfinala, Virtus je bio prejak. 

Ne odustaju, dokaz ambicija je činjenica da je ovog leta na klupu stiglo dobro poznato ime Vinsent Kole, večni selektor Francuske, a predsednik kluba je nekadašnja NBA zvezda Boris Diao. Cilj je naravno juriš na Evrokup, prošla godina im je pokazala da bi trebalo da naprave novi korak, da prodube roster i dovedu iskusne igrače. Tako su u Pariz stigli Vil Kamings koji je Evrokup osvajao već sa Darušafakom. Kako bi oformili moćan bekovski par, posegli su za NBA prvakom, Džordan MekKre je bio deo tima Kavsa kada su osvojili titulu pre pet godina. Dakle dva stašno iskusna Amerikanca, plus Kit Hornsbi koji je strašan šuter. Nikada nije uspeo da napravi korak iz razvojne lige u NBA, prošle godine je igrao za Oldenburg. Kole ima Konatea i Mićinoa, dva domaća takođe iskusna iralam ovaj prvi je sjajan u odbrani.

Pojačali su se u reket, Vinsa Hantera nije potrebno posebno predstavljati, odlični krilni igrač koji može da pokrije i "peticu" je igrao za Panatinaikos, jedno vreme bio u Memfisu, vratio se u Grčkum pa posle Italije stigao u Pariz. Osvajao je titule gde god je igrao, imao sjajnu univerzitetsku karijeru, ali mu je visina smetala da dobije značajnu ulogu u NBA. Banđa Su je na sreću Partizana povređen, i on je dugo u Evrokupu. Zamenio ga je Bongu-Kolo nekada u Kimkiju, ali on je tu da popuni roster. Sačuvali su Izraelca Ginera, u timu je i veteran Ho Ju Fat, kao i Bosanac Halilović koji ima problema sa povredama. 

Ono što upada u oči je da je Levaloa krcat iskustvo, da su većina igrača ušla u četvrtu deceniju, to je i bio cilj jer nameravaju da odu dalje od četvrtfinala Evrokupa. Nekako su generalno u medijima potcenjeni, ali u pitanju je odlična ekipa, bolje igraju kod kuće. Dobili su Trento i Slask, izgubili na gostovanjima u Ankari i Krasnodar. Do prve pobede na strani stigli su u prošlom kolu protiv Tauersa u Hamburgu. Partizan je svakako kvalitetniji, ali ovo gostovanje biće potencijalna mina za sve jake timove u grupi.

U ovom šestom kolu, u Partizanovoj grupi treba očekivati laku pobedu Lokomotive protiv očajnog Trenta. Huventud je favorit na gostovanju Čankovom Lietkabelsu koji je u Beogradu ostavio solidan utisak. Andora bi takođe trebalo do bodova protiv Turk Telekoma koji svoje ambicije bazira na domaćem terenu u Ankari. 

Debitant Hamburg ima pobedu, ali oni su ipak tim koji nema iskustva na ovom nivou. Baš kao ni Slask, jedini tim bez trijumfa. Meč se igra u Poljskoj, Nemci će trčati i šutirati, Poljaci zaista ne mogu puno, ali ova utakmice neće imati značaja u borbi za gornji dom.

U drugoj grupi, Budućnost gostuje u Grčkoj, Promiteas je prosečan, ali su dobili dva meča, prvo Bursu kod kuće posle produžetaka, pa u Ulmu i tako popravili loš start. Podgoričani će morati da budu maksimalno ozbiljno kako bi ostali u vrhu. Cedevita dočekuje Virtus pre gostovanja u AdmiralBet ABA ligi protiv Partizana, težak zadatak za Ljubljančane koji igraju sa dosta oscilacija, imaju negativan skor. Italijani će pripaziti, već su se ove sezone opekli na terenima bivše Jugoslavije, izgubili su u "Morači" od Podgoričana. U grupi B, na prvom mestu je Gran Kanarija, tačnije dele prvu poziciju sa Crnogorcima. Tim sa Kanarskih Ostrva ne bi trebalo da ima nikakav problem sa nemačkim Ulmom.

Gostovanje u Veneciji protiv Rejera uvek je nezgodno, mada Valensija ima bolji tim od "Lagunara", dok će poslednji Burž probati da hvata priključak protiv Burse. Turci koje trenira naš Dušan Alimpijević i pored nekoliko iskusnih igrača poput Entonija Brauna, pa bivšeg igrača Mornara Nidama, povratnika u klub Frimana, oa još jednog bivšeg igrača ASVELA Kevarijusa Hejsa ne deluju baš dobro u uvodnih pet kola.

Vratimo se Partizanu, pobedom u Parizu bi nastavili trku za prvo mesto, dobili zamajac, jer sledeći dolazi Slask, pre verovatno najtežeg gostovanja, krajem godine "kozacima" iz Lokomotive. 

Meč u pariskoj dvorani Marsel Serdan igra se večeras od 20:30, dvorana prima oko 4000 ljudi, sasvim je sigurno da će jedan deo, kao i uvek činiti navijači crno-belih iz Zapadne Evrope. 

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke