Predstavljamo Zvezdine rivale - Galatasaraj

Autor: Aleksandar Obrenović
ponedeljak 22.12.2014.
23:19
Izvor: Sportske.net

Kao i prethodne sezone kada smo vam predstavljali rivale Partizana u top 16 fazi Evrolige, tako nastavljamo i ove sezone gde je to slučaj sa rivalima Crvene Zvezde Telekom. Na red je došla ekipa Galatasaraja.

Beta/BranislavBožić/Dr
Beta/BranislavBožić/Dr

Povezane vesti

Nakon što Crvena Zvezda odigra svoje mečeve sa Real Madridom i Makabijem, uslediće meč sa istanbulskim Galatasarajem, ekipom koja spada u red slabijih u grupi, ali samo zbog ogromne snage ostalih timova.

Galatasaraj nije najbolja ekipa u Turskoj kada pročešljamo kroz noviju istoriju šampionata te zemlje, svega pet puta su osvojili prvenstvo, jednom u poslednjih dvadeset godina. Ipak, dokaz da se dosta ozbiljnije radi u ovom klubu u poslednjih pet godina govore nam i rezultati ovog tima prema kojima je Galatasaraj ekipa koja je u sve jačoj konkurenciji turskog šampionata bila 2 puta vicešampion, a sezone 2012/13 je bila i šampion.

Takođe, kroz istoriju ova ekipa nije imala uspeha u Evropi, tačnije, svi veći su vezani za poslednjih nekoliko sezona.

U Evroligi su samo jednom ušli među osam najboljih ekipa, bilo je to prošle sezone nakon što su prošli grupu top 16 faze gde je bio i Partizan, a dve godine pre toga su došli do top 16 faze.

U Uleb kupu su jednom stigli do fajnal fora, bilo je to u sezoni 2007/08, kada su u polufinalu izgubili od Huventuda.

Arojo

Ipak, uprkos svim gore navedenim činjenicama, Galatasaraj raste kao tim iz godine u godinu, a očekivanja navijača su sve veća i veća.

Ove sezone, kao i u tri od prethodne četiri godine kada je ekipa igrala Evroligu, predvodi ih Ergin Ataman, trener u kog navijači i uprava kluba imaju puno poverenje i kome je prepuštena puna kontrola nad ekipom.

Crvena Zvezda se dobro uverila u snagu ekipe Galatasaraja, u prvom meču je ekipa Dejana Radonjića slavila ove sezone u prvoj fazi takmičenja, ali je u drugoj utakmici koja je bila veoma neizvesna Zoran Erceg trojkom u poslednjoj sekundi doneo produžetak svom timu, da bi kasnije Galatasaraj uspeo da savlada našu ekipu i da napravi najbitniji korak ka drugoj fazi.



Zna Zvezda od koga najviše preti opasnost na ovom meču, srpski duo Erceg-Micov je odličan i ove sezone, posebno se to odnosi na Zorana Ercega koji je i najefikasniji igrač ekipe Galatasaraja u Evroligi sa 18 poena po meču. Najbolju svoju partiju ove sezone pružio je upravo protiv Crvene Zvezde i to u meču u Istanbulu kada je zabeležio neverovatan 41 indeksni poen.

Naravno, spoljna linija Galate je nešto što bi trebalo takođe da brine Crvenu Zvezdu, pored maestralnog Karlosa Aroja tu su još i Sinan Guler i Ender Arslan koji nisu igrači od kojih preti najveća opasnost, ali su svakako neko na koga treba obratiti pažnju.



Ekipi se od ovog meseca priključio i Patrik Jang, mladi centar iz Amerike od kog se dosta očekuje i koji će biti pravo osveženje za tim Ergina Atamana.

Prošle godine je Galatasaraj pokazao da može do top 8 u Evroligi, bili su tada u veoma jakoj grupi u kojoj je bio i Partizan, zajedno sa CSKA iz Moskve, Bajernom, Makabijem, Žalgirisom i Lokomotivom iz Kubana, podigli su formu u pravo vreme i na kraju se kao 4. plasirali u dalji krug takmičenja gde su kasnije glatko poraženi od Barselone sa 3:0 u četvrtfinalu.

Srpski igrači su postali aktuelni u ovom klubu od prošle sezone kada je u timu bio Milan Mačvan kao i sadašnji košarkaš Zoran Erceg, kome se ove sezone priključio Vladimir Micov. Milan Gurović je igrao u ovom klubu 2009. godine.

U januaru, 15. ili 16. Crvena Zvezda Telekom će dočekati Galatasaraj u prepunoj "Kombank Areni" kada se nadamo da će razum pobediti i da neće doći do novih incidenata.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke