Preteruje li Zvezda u šutevima za tri poena?

Autor: Darko Mitrović
petak 10.11.2023.
23:35
Izvor: Sportske.net

Večerašnji meč je idealan povod za ovu temu.

ABA league/Dragana Stjepanović
ABA league/Dragana Stjepanović

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde večeras su pretrpeli peti poraz u sedam odigranih kola Evrolige, ali je ostao utisak da je mogla više protiv favorizovane Barselone.

Barsa je slavila sa 86:81 posle velike borbe svih 40 minuta tokom kojih je Zvezda skoro konstantno ''disala za vratom'' domaćem timu, ali nikako nije uspevala da napravi još jedan dodatni korak i pređe u vođstvo.

Drugo poluvreme je bilo mnogo bolje za Crvenu zvezdu, iako se to po rezultatu baš i ne bi moglo reći ako posmatramo samo ishode prvog i drugog dela igre.

Naime, Zvezda je tokom prvog poluvremena imala i 16, 17 poena zaostatka, izgledalo je tada da bi mogla da doživi debakl, ali se kasnije ispostavilo da će Barsa morati mnogo više da se pomuči kao bi došla do pobede.

A kako je Zvezda došla do tog minusa od 17 poena razlike?

Ono što je bilo upadljivo u većem delu prvog poluvremena jeste Zvezdin očajan šut za tri poena, imala je 0/11 tokom druge četvrtine i tek kada je Nedović počeo da pogađa van linije 6.75m razlika u korist domaćina je počela da se topi.

Ali, postavlja se pitanje zašto je Zvezda toliko forsirala šut za tri poena, kada je taj šut nije služio i došla u situaciju da uđe u ''debeli rezultatski minus'' koji je zatim teško nadoknaditi, pogotovo protiv ovako kvalitetnog rivala kao što je Barselona.

Ukupno su Zvezdini košarkaši večeras šutnuli čak 35 puta za tri poena i pogodili samo devet puta (samo Teodosić je uputio deset šuteva, a tri pogodio), a Barsa je za to vreme svega 20 puta šutirala, a pogodila sedam trojki.

Inače, ako pogledamo timsku statistiku od početka sezone, Crvena zvezda je tim koji u Evroligi najviše šutira za tri poena. Posle večerašnjih 35 šuteva, Zvezdin prosek je 31.3 šuteva za tri poena po utakmici, a zanimljivo je da je drugi na toj listi Fendrbahče sa prosekom od 31.1 pokušaja za tri poena.

Zanimljivo je iz razloga što je upravo Fenerbahče Zvezdin rival u sledećem kolu, pa bismo tek mogli da vidimo pravi trojkaški obračun u susretu ove dve ekipe.

Problem je, međutim, što je Fenerbahče ujedno ekipa sa najviše POGOĐENIH trojki po utakmici, ima ih 11.1, a Zvezda ih pogađa u proseku deset po utakmici.

Reklo bi se da je deset trojki po meču odličan prosek, ali ako imamo u vidu ovako veliku ''potrošnju'' tih šuteva, onda se taj utisak menja...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke