Priča Pi Džej Dozijera - Godinama igrao uz najtežu povredu, pukom srećom nastavio karijeru

Autor: Filip Rodic
nedelja 13.08.2023.
10:15
Izvor: Sportske.net

Novi plej Partizana je prošao velike nedaće.

EPA/ERIK S. LESSER
EPA/ERIK S. LESSER

Povezane vesti

Doskorašnji član Denver Nagetsa Pi Džej Dozijer dolazi u Evropu, u redove Partizana, kao naslednik Dante Egzuma na poziciji razigravača.

Momak koji za šest godina u NBA ligi nije uspeo da dođe do sigurnog angažmana i statusa bio je jedan od najboljih igrača u SAD kao tinejdžer. Međutim, vrlo lako je mogla košarkaška karijera da mu stane upravo u tom periodu.

Pi Džej je imao reputaciju momka iz košarkaške porodice, pošto su mu otac i striv igrali na univerzitetu Južna Karolina, a dalji rod mu je bio bivši igrač Boston Seltiksa Redži Luis, veliki potencijal odabran kao predvodnik nove generacije "kelta" po penzionisanju Lerija Birda, ali nažalost preminuo zbog srčanog udara.

Tokom srednjoškolskih dana, Pi Džej je na jednoj meču doživeo povredu kolena. Kako dve nedelje ništa nije išlo na bolje, porodično su posetili doktora i dobili komentar da se njegovi prednji ukršteni ligamenti uopšte ne vide na snimcima. Pokidao je srednje (MCL) i prednje ukrštene ligamente (ACL) kolena. Gora povreda gotovo da ne postoji.

Doktori su odlučili da je zbog njegovog rasta u punom jeku najbolje operisati samo MCL, a ostaviti ACL. 

Kako su godine prolazile, Dozijer se navikao na bol, nije ga ni osećao, a takođe je nesmetano rastao i igrao. Čak pet godina je proveo na parketu sa povređenim ACL-om. Doktori su bili u čudu kad su uvideli koliko nesmetano se kreće. Ipak, došlo je do momenta kad je operacija bila neophodna, naročito pošto je nameravao da postane profesionalni NBA košarkaš. Usledila je potom očekivana osmomesečna pauza i oporavak.

Posle lepe koledž karijere nije bio izabran na draftu 2017, ali je uspeo da se izbori za mesto u Oklahomi. Sledi selidba u Boston, pa Denver uz izlete u Razvojnu ligu.

Na kraju, uviđa da ukoliko želi da se vrati na prave staze, potreban je odlazak u Evropu, što je Partizan iskoristio. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke