Pričaće se o ovome - Partizan nadoknadio 24 razlike i stavio Makabi na stub srama

Autor: Nemanja Janošev
petak 12.01.2024.
22:38
Izvor: Sportske.net

Partizan sa dva lica ove večeri, ali osmehuju se na kraju!

Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši Partizana savladali su ekipu Makabija iz Tel Aviva sa 88:79 u „Štark areni“ u duelu 21. runde Evrolige.

Jedna od onih utakmica iz edicije „za neverovati“. Partizan je izgledao potpuno slomljeno, rasuto na komade na parketu najveće balkanske dvorane čije tribine su u neverici gledale šta su pogađali igrači u žutoj opremi. A, onda, potpuna zamena kože i sada je crvenila ona igrača Makabija i bilo je mnogo bolnije od onoga što su izabranici Odeda Kataša priredili Partizanu u prvom poluvremenu. Ogromna, istorijska pobeda crno-belih skor 11-10.

Nije prošlo mnogo vremena do trenutka kada je Željko Obradović besneo na svoje igrače. Već prvi napad, igrači Partizana nisu uspeli da organizuju na vreme koje je isteklo uprkos pogođenoj trojci Džejlina Smita. Tako je počelo sa brzih 0:5 za goste, a zatim se nastavilo sa otvorenim šutevima Makabija i na krilima Lorenza Brauna bilo je 0:14! Ništa nije mogao da odbrani domaći sastav, Makabi je šutirao bez promašaja u prvih četiri minuta.

Da je Partizan makar nešto pogodio, pa i da se priča, ali naprosto se nisu pojavili i neobično tiho bilo je u Areni u ovom periodu meča. Podrška svakako nije izostajala, ali Makabi je otišao na 0:16, Željko Obradović je tada tražio već drugi tajm-aut, da bi posle njega i nakon pet i po minuta igre Bruno Kaboklo trojkom okončao agoniju i brzo se pojavila energija u redovima crno-belih. Tada je i Doužer izveo polaganje za seriju 5:0, ali Makabi je nastavio da igra dobro u napadu i pogađa i neke teške šuteve poput onog Tamira Blata. Prvi kvartal bio je najgori za Partizan u ovoj sezoni budući da su ubacili svega 11 poena, a primili 29!

Nerealne procente zabeležili su i jedni i drugi. Partizan je upisao sigurno neki negativni rekord za ovu sezonu, dok je Makabiju ulazilo praktično sve što su uputili. Imali su 62 odsto za tri u jednom momentu, dok je Partizan bio na svega 16. Na sve to, Kevin Panter je za 13 minuta igre skrivio tri faula i pitali su se svi navijači crno-belih zbog čega ih je zadesila ovakva sudba večeras. Jedina svetla tačka Partizana u ofanzivi bio je Pi-Džej Doužer čija su bili 14 od 23 prvih poena ekipe.

Uspeo je Partizan da popravi utisak u samom finišu prvog poluvremena kada je Džejms Naneli pogađao iz raznih pozicija, te da spusti sa onih ogromnih „+24“, ali svaki put kada bi se iskra pojavila, Makabi bi znao to da ugasi kao šmrkom. Tako je ovaj put u poslednjoj sekundi druge deonice Tamir Blat pogodio sa devet metara za konačnih 36:52 u prvom poluvremenu.

Dobro je startovao Partizan u nastavku i imao onu jednu spasenu loptu, prvo Smailagića, a potom i Trifunovića koju je u poene pretvorio Ognjen Jaramaz. Podiglo je to i tim i tribine i nazirao se povratak crno-belih. Makabi je bio na daleko lošijem šuterskom nivou kao u prvih 20 minuta i činilo se da su momci u žutoj opremi postajali svesni činjenice da ako se ne probude – ne piše im se dobro. Nanelijev prodor spustio je razliku na jednocifrenu po prvi put od početnih minuta meča, loše su gosti odigrali naredni napad i Džejms Naneli cepa mrežicu u narednom napadu za 51:56! Serija 15:4 domaćina. Upao je Makabi u mašinu, ništa nisu mogli u Partizanu prepunom nekog novog života, pritom nošenog sjajnom energijom sa tribina. I posle osam minuta igre u trećem kvartalu, bilo je nerešeno - 60:60! Nije mnogo vremena proteklo do toga da Partizan preuzme vođstvo. Briljantne reakcije Bruna Kabokla u odbrani su umnogome uticalo na tako nešto. Ipak, prodorom Vejda Boldvina u poslednjim trenucima treće četvrtine, Makabi poravnava na 67:67.

Sa startom poslednje deonice, čovek koji je bio tvorac Partizanove nove energije Džejms Naneli zaradio je drugi nesportski faul usled čega je isključen, pa je „parni valjak“ oslabljen igrao finiš. Nije to obeshrabrilo Partizan, jer je trojku odapeo prvo Alen Smailagić, a zatim i Ognjen Jaramaz s njim za „+6“. Neverovatan povratak crno-belih. Nije mogao Makabi da pronađe ni približne procente iz prvog poluvremena i crtao se jedan od najvećih preokreta u istoriji Evrolige.


Od momenta kada su došli do te prednosti, igrači Željka Obradovića istu nisu ispuštali iako je Makabi imao otvorenih trojki, bio u situacijama da unese meč u potpunu dramu.

Pi-Džej Doužer je bio najefikasniji igrač Partizana sa 23 postignuta poena, 20 je ubacio Džejms Naneli.  U Makabiju – Vejd Boldvin 19, Roman Sorkin 14.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke