PRORAČUN - Koliko ko ima šansi za plej-of Evrolige?

Autor: Darko Mitrović
petak 24.03.2023.
17:02
Izvor: Sportske.net

Šta kaže matematika?

2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2023 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Ne pamti se da se za plasman među osam najboljih ekipa Evrolige vodila ovako neizvesna borba kao što je slučaj ove sezone.

Juče je počelo, danas se završava 30. kolo, posle čega će ostati još četiri do konačnog raspleta, ali i dalje postoji ogroman broj kombinacija oko toga kojih osam ekipa će nastaviti takmičenje u plej-ofu.

Ali, moguće je proračunati bar procentualno koje ekipe imaju najveće izglede za ostvarenje tog cilja.

Na tviter nalogu ''BasketData Scouting'' je objavljen jedan takav proračun i možete da ga vidite u prilogu.

Kvartet vodećih ekipa (Olimpijakos, Real, Barselona i Monako) su sigurni učesnici plej-ofa, pa je trebalo izračunati koja četiri tima će im se pridružiti u narednoj fazi takmičenja, pri čemu samo Panatinaikos, Asvel i Alba nemaju više ni teoretske šanse za prolaz dalje.

To znači da se ukupno 11 ekipa bori za još četiri mesta u plej-ofu, a prema ovom proračunu najveće šanse ima Fenerbahče, od 89.48 do 98.01%, zavisno od međusobnog skora sa konkurentima.

Ono što će obradovati navijače Partizana, to je da su crno-beli odmah iza Fenera sa procentualnim šansama od 69.99 do čak 90.76%, što je još jedna potvrda da je tim Željka Obradovića za sada u odličnoj poziciji za plasman među osam najboljih. Sledi Makabi sa 89.43%, pa Baskonija sa 64.26% i Žalgiris sa 63.60%.

Crvenoj zvezdi su ostane minimalne šanse za plasman u plej-of, jasno je da bi morala da ostvari sve pobede do kraja, ali ni tada ne bi bila sigurna, pa joj se u ovom trenutku šanse procenjuju na tek 1.50%.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke