Prošle sezone ih "ubile" povrede, sada sa "drim-timom" napadaju Evroligu!

Autor: Mladen Heleta
četvrtak 03.08.2023.
21:01
Izvor: Sportske.net

Etore Mesina"skockao"sjajnu ekipu.

2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2022 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Nikola Mirotić je danas konačno stavio tačku na sagu koja je trajala skoro dva meseca i potpisao trogodišnji ugovor sa Olimpijom iz Milana.

Dolazak najtraženijeg i ponajboljeg igrača Evrope u redove italijanskog šampiona, ovaj klub je odmah stavio u red ozbiljnih kandidata za najviši plasman u narednoj sezoni Evrolige.

Bio je to Milano i prošle sezone, ali je zbog raznih okolnosti ostao čak i bez plasmana u Top 8 fazu. Kasnija titula prvaka Italije nije mogla sa prekrije "gorak ukus" izazvan neuspehom u Evroligi.

Povrede su, pre svega, odredile evroligašku sudbinu ekipe, koja je prošle sezone uspela da pobedi u Beogradu i Partizan i Crvenu zvezdu, a to je redak podvig.

Nije trener Etore Mesina sve do nekog februara mogao da računa na sve igrače, uvek je neko nedostajao, povređeni su bili Nejpir, Pengos, Fojtman, Datome, Beron, Dejvis, Šilds... Svako u nekom bitnom trenutku, a kada su se konačno skupili, krenule su pobede, ali bilo je kasno. Na kraju skor 15-19 i razočaravajuće 12. mesto za ekipu koja je bila projektovana za fajnal-for u Kaunasu.

Mesina je ovog leta od vlasnika Đorđa Armanija dobio odrešene ruke da sastavi tim za fajnal-for, a iskusni Italijan je radio sporo i taktično, da bi danas "upecao" kaitalca u liku Mirotića.

Na poziciji plejmejkera Olimpija je izgubila sjajnog Šabaza Nejpira, koji je otišao u Crvenu zvezdu, ali pošto je u pitanju klasični "skorer", jasno je da se on baš i ne bi uklopio u ekipu gde će prva "violina" biti Mirotić, pa sada potez Olimpije da ga pusti u Beograd deluje logično. Pengos će verovatno biti prva "jedinica" i onaj pravi razigravač, a tu je i Tonut. Iz Albe je stigao Mado Lo, koji bi trebalo da se idealno uklopi u ovaj roster.

Na "dvojci" Bili Beron i Devon Hol, na "trojci" Šejvon Šilds, na "četvorci" Mirotić i Meli,  na "petici" Hajns, Pojters i Karuzo. Ekipa zaista deluje moćno, Pojters je takođe veliko pojačanje, stigao je umesto Brendona Dejvisa, a do početka sezone možda treba očekivati još jednu "trojku", jer je Điđi Datome odlučio da završi karijeru. Deluje da dolaskom Mirotića, za Johanesa Fojtmana ovde nema mesta i on bi mogao da napusti Milano, iako ima još godinu dana ugovora.

Etore Mesina, čini se, ništa ne prepušta slučaju. Stvara ekipu koja će imati "i glavu i rep" i koja će biti podjednako dobra i u napadu i u odbrani.

Sadašnji roster može da brani skoro pa sve timove u Evroligi, a napadački potencijal je neverovatan, kako spolja, tako i ispod koša.

Pitaju se i drugi, tek nas čekaju uzbuđenja u prelaznom roku, ali u ovom momentu roster Milana deluje fenomenalno izbalansiran.

Kandidata za trofej imamo, ali trebaće naravno puno toga da se pklopi, pre svega da ovaj put ne bude povreda...

Milano je poslednji put igrao fajnal-for 2021. godine, kada je današnji kapiten Partizana Kevin Panter bio tragičar neizvesnog polufinala protiv Barselone. Godinu dana kasnije ovaj tim je ispao u četvrtfinalu od kasnijeg šampiona Efesa, a prošle sezone potpuni fijasko. Mesina se sada nameračio na najviše ciljeve, a ima sa čim i da ih napadne.

Kako trenutno izgleda roster Milana, kao i svih ostalih evroligaša, možete pogledati OVDE.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke