Prvi korak ka pomirenju - FIBA pomerila termin, igrači iz Evrolige dolaze u reprezentacije?

Autor: Nemanja Janošev
petak 30.09.2022.
12:45
Izvor: Sportske.net

Nije nemoguće.

Matias Horak/STARSPORT/2022
Matias Horak/STARSPORT/2022

Povezane vesti

Svetska košarkaška organizacija (FIBA) odlučila je da izmesti prvobitni termin odigravanja kvalifikacionih utakmica nacionalnih timova za Mundobasket 2023. godine.

Čini se da se polako, ali postepeno događaju promene na evropskom tlu kada su u pitanju FIBA i Evroliga. Sukob koji već dugo vlada mogao bi da bude okončan ili makar ublažen smenom rukovodstva u Evroligi i dolaskom Dejana Bodiroge na čelo takmičenja.

Odličeno je od strane FIBA da kvalifikacioni mečevi za Mundobasket budu pomereni za 10. i 13. novembar umesto prvobitno planiranog 11. i 14. novembra. Ta razlika možda ne zvuči previše, ali bi u perspektivi mogla mnogo toga da donese. Konkretno, Partizan svoju evroligašku utakmicu igra 10. novembra protiv Olimpijakosa u Pirerju, dok Crvena zvezda dan kasnije gostuje Feneru. Međutim, Srbija 10. igra protiv Velike Britanije što je moguće dobiti i bez igrača iz Evrolige, dok tri dana kasnije nastupamo protiv Turske i ukoliko bi igrači dobili dozvole svojih klubova, Srbija bi za taj meč mogla da ima na raspolaganju značajna imena.

Pritom, Evroliga bi takođe mogla da bude otvorenija za promenu, pa bi eventualno moglo da dođe do izmene i njihovog kalendara prema kojem bi sve utakmice bile odigrane 10. kako bi i ostali nacionalni timovi dobili svoje igrače na vreme.

Sve je to naravno pod znakom pitanja, posebno pošto znamo da klubovi nisu obavezni da puste svoje igrače u reprezentacije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke