Put Srbije u Manili - Sale, poznanici i trener Bruklin Netsa! Pitanje se ne sme ni postaviti

Autor: Nemanja Janošev
subota 29.04.2023.
15:49
Izvor: Sportske.net

Srbija ponovo ima grupu u kojoj su izraziti favoriti što je u prošlosti umelo da nas košta glave u daljoj fazi takmičenja.

2021 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©
2021 Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Povezane vesti

Košarkaši reprezentacije Srbije dobili su danas rivale za predstojeći Mundobasket koji će se odigrati u Japanu, Filipinima i Indoneziji. 

"Orlovi" će za protivnike u grupi "B" koja će se igrati u Manili imati selekcije Kine, Južnog Sudana i Portorika, a svakako će najzanimljiviji okršaj biti protiv tima koji sa klupe predvodi Saša Đorđević. 

Legenda srpske košarke i naš bivši selektor je od skora na čelu kineskog tima sa kojim ima velike ambicije u budućnosti.

U svakom slučaju, protivnici su takvi da učešće Srbije u nastavku takmičenja ne bi smelo da se postavi kao pitanje. No, uslovno rečeno "lake grupe" su umele da prouzrokuju probleme našem timu na prethodnim turnirima jer je dolazilo do opuštanja, ali i do potcenjivanja protivnika u narednim rundama.

KINA

Reprezentacija Kine je trenutno 27. na svetskoj rang listi, a u kvalifikacije za predstojeći turnir ušli su posle razočaranja doživljenog na Mundobasketu 2019. gde su učestvovali kao domaćini i završili na 24. mestu od 32 učesnika. Samim tim ih nije bilo ni na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Kinezi prvi kvalifikacioni prozor nisu igrali na svom parketu zbog kovid restrikcija, ali je selektor Du Feng stvorio jezgro od osam igrača. Nedugo zatim, on napušta kormilo reprezentacije, a njegov posao preuzima Saša Đorđević za poslednji prozor i veliko takmičenje koje nedolazi.

FIBA

Igrači na koje bi trebalo obratiti pažnju jeste Džou Đi. Dvadesetsedmogodišnji centar koji igra za Melburn Finikse draftovan je od strane Hjuston Roketsa 2016. godine, a sada u Australiji prosečno beleži 6.2 poena po meču. Tu su još Vang Želin i Hu Đindžiju. Takođe, ne bi bilo iznenađenje ukoliko Đorđević za veliko takmičenje pozove mlade kineske talente koji igraju van Azije. Recimo, tu spada Zeng Fanbo koji igra u Dži-ligi za Ignit tim.

PORTORIKO

Selekcija Portorika trenutno je 20. najbolja na svetu prema FIBA renkingu predvođena je selektorom Nelsonom Kolonom. Do Svetskog prvenstva stigli su zahvaljujući poslednjoj kvalifikacionoj utakmici pobedom nad Kolumbijom, dok su i meč pre toga protiv Brazila – strepeli. Tada je troku za pobedu postigao Tremont Voters.

Po 15. put će biti učesnici planetarne košarkaške smotre, a najveći uspeh doživeli su 1990. kada su se domogli polufinala gde su eliminisali od Sovjetskog saveza.

Prošle godine bili su četvrtfinalista FIBA Amerika kupa, a tamo su zaustavljeni od strane Sjedinjenih Američkih Država.

Na prethodnom Svetskom prvenstvu, Portorikanci su takođe bili rival naše zemlje, a u toj utakmici grupne faze ubacili su nam 47 poena spram 90 koliko su imali „orlovi“.

Na koga bi trebalo obratiti pažnju? Zaista postoji nekoliko igrača koji su u stanju da pogađaju sve i svašta. Hose Alvarado brani boje Nju Orleans Pelikansa i u NBA ove sezone beleži devet poena po utakmici. U nacionalnom timu je lider ekipe. Tu su još Mo Harkles, Ajzeja Pineiro, Tremont Voters, ali i košarkaš Crvene zvezde Džon Holand koji bi mogao da se nađe na spisku...

JUŽNI SUDAN

Najveća nepoznanica je svakako Južni Sudan, tim koji se nalazi na 62. mestu svetske rang liste. Oni će po prvi put učestvovati na Mundobasketu u svojoj istoriji. Oni su se kao nacija formirali 2011. godine,a  u FIBA su ušli 2013.

FIBA

Tokom kvalifikacija vodila su ih dvojica trenera. Prvobitno je to bio nekadašnji NBA Ol-star igrač Luol Deng, a zatim je na njegovo mesto došao Amerikanac Rojal Ivi koji je inače asistent u Bruklin Netsima. I tako su „sjajne zvezde“ načinile istoriju plasiravši se na Svetsko prvenstvo dve utakmice pre završetka kvalifikacija. Ostvarili su zaista izvanredne uspehe pobedivši selekcije kao što su Tunis (šampion Afrike), Kamerunce, Senegalce, Egipćane...

Imena koja se izdvajaju jesu Nuni Omot koji je bio glavna figura Južnog Sudana u prethodnom periodu. Jedan je od četvorice igrača koji su izneli čitave kvalifikacije zajedno sa Dengom Akutom, Marengom Gatkutom i Padietom Vangom. Tu je i kapiten ekipe Kuani Engor Kuani.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke