Radonjićeva vojska srušila tvrđavu "Menora Miftačim" - Zvezdina škola košarke pred očima Makabija

Autor: Nemanja Janošev
četvrtak 07.10.2021.
22:01
Izvor: Sportske.net

Prva pobeda u Evroligi ove sezone i to kakva. Perfektna igra Zvezde, a nisu čak ni u najjačem sastavu.

KK Crvena zvezda mts
KK Crvena zvezda mts

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde pobedili su Makabi u Tel Avivu sa 63:75 (10:20, 17:15, 10:19, 26:21) u utakmici 2. kola Evrolige.

Odlična partija vojske Dejana Radonjića koji na ovoj utakmici nije mogao da računa na kapitena Branka Lazića, zatim Erona Vajta, Holinsa i Cirbesa. Uprkos tome, zabeležena je pobeda i sa drugog gostovanja iz prva dva kola, Zvezda se u svoj dom vraća sa polovičnim učinkom.

Početak meča pripao je definitivno Crvenoj zvezdi, koja je koristila slabu organizaciju igre Makabija.

Četiri poena Kalinića, uz ukradenu loptu i polaganje Nejta Voltersa doneli su im 6:0, a posle dva neiskorišćena napada rivala, Davidovac je igrom leđima izborio situaciju za šut i pogodio za sjajnih 8:0. Tajm-aut Sferopulos!

Međutim, nije to previše pomoglo. Čak četiri ukradene lopte imali su izabranici Dejana Radonjića i nakon poena Voltersa za sjajnih 10:0, Džejms Nanali je sa poludistance postigao prve poene za domaćina.

Ubrzalo se potom, pa je tako Vilbekin postigao i prvu trojku na utakmici, ali rastrčani igrači Zvezde su približno uzvratili novim poenima Voltersa. Bila je agresivna Crvena zvezda, koristila mnoge mane Makabija u reketu i sa Lukom Mitrovićem koji je bio okretan, stizala do prednosti pred drugi kvartal.

Već na samom startu druge četvrtine, Marko Simonović je pogodio trojku sa 23:10, ali je Skoti Vilbekin imao odgovor na tako nešto. Zapravo, jedini je on imao odgovor na bilo kakav napad gostiju, budući da je od prvih 13 poena svog tima upisao devet. Impresivno se branila ekipa Dejana Radonjića, a za razliku od prve tri utakmice u ovoj sezoni, trojke je pogađao i Simonović, pa je tako došla još jedna.

Međutim, pojavio se Kalojaro, trojkom, penalima i ukradenom loptom, te košem za faul i Makabi se potpuno vratio od +15. Samo je Italijan upisao devet poena u svega tridesetak sekundi. Kakva sekvenca.

Elem, došao je kraj i tome. Zvezda je uspela da se stabilizuje pod obručima i ne dozvoli izraelskom sastavu da potpuno istope njihovu razliku. Volters, Lazarević i Kalinić održavali su prednost na ivici dvocifrene da bi +8 bilo pred za kraj prvog poluvremena.

Nakon što su se u prethodnoj deonici "pogubili“ u odbrani, ponovo su „ujedali“ u nastavku igrači Crvene zvezde i ubrzo su vratili dvocifrenu prednost poenima sjajnog Luke Mitrovića sa penala.  Makabi se izuzetno trošio u napadu, na šta su ih primoravali igrači Crvene zvezde. Tražili su teške šuteve, jer drugačije nije moglo.

S druge strane, Zvezda je koristila Sferopulosovu odluku da odmori pojedine igrače, pre svih, Vilbekina i trojkama Voltersa sa identične pozicije bilo je +17. Spektakl. 

Igrali su svi briljantno. Stefan Mitrović se definitivno infiltrirao u spornu poziciju "petice", što je malo ko očekivao, a šta tek reći za Stefana Lazarevića čiji doprinos je bio izuzetan.

Sve je išlo Crvenoj zvezdi i strpljenje, pametna košarka i pristup se isplaćivalo poenima i iz težih situacija. Trojkom Nikole Kalinića došlo se do 21 poen prednosti, za njegovu specifičnu gestikulaciju i muk u "Menora Miftačimu".

Pitanje pobednika je tada bilo rešeno, ali nesportski faul Kalinića je uspeo da donese malo nade za "ponos Izraela", no bilo je prekasno.

Luka Mitrović je blistao sa devet poena i čak 11 skokova. Efikasni su bili Nejt Volters sa 17 (3/4 za tri) i Nikola Kalinić sa 15 poena i po pet skokova i asistencija. Naravno, Skoti Vilbekin je prednjačio u Makabiju sa 18 poena, samo sa linije za tri!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke