Raspoloženi Pešić, dvojica pod upitnikom za OI i poruka: "Nemojte da se palite"

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 10.07.2024.
13:30
Izvor: Sportske.net

Svetislav Pešić raspoložen izašao pred novinare.

Povezane vesti

Na konferenciji za novinare pojavio se Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije, koji je govorio prvo o protivnicima. 

"Tranziciona košarka sa puno kontri, sa agresivnim odbranama. Sve su to timovi različitog kvaliteta, ali su zahtevni. Ja ne kukam, ali mislim da treba da vas naučim kako sve to ide. Nije za odmet nešto naučiti od trenera. Naši ciljevi su veoma visoki, a za to se moraš pripremiti. To je deo naših svakodnevnih obaveza, trenera i igrača i pokušavamo da uradimo sve na najbolji mogući način. Bile su dobre utakmice sa Holandijom za ono što smo planirali, svi su igrali i dobili šansu. Ogroman je interes igrača da nas prezentuju. Pripreme su za to i kraće su nego što je ranije bilo, a moram da kažem i da su drugačije od priprema za Mundobasket jer su mnogi došli direktno sa takmičenja", rekao je on. 

Ističe i da ekipa ima problema sa povredama. 

"Želim da kažem da nismo još u dobrom fizičkom stanju, imamo problema sa povredama. One nisu toliko važne. Nikola Jović trenira dva-tri dana, individualno. Tek prošle nedelje je skinuo čizmu i u procesu je rada sa fizioterapeutima. On ostaje tu, ostaje doktor, fizioterapeut, trener. Svi će stajati njemu na usluzi da vidimo da li ga mogu pripremiti da se priključi ekipi kad se vratimo iz Abu Dabija. Bitno je da nema preloma, to daje njemu neku mentalnu sigurnost", rekao je Pešić. 

Pešić je istakao i nadu da će Dejan Davidovac biti spreman. 

"Davidovac se povredio, on će morati da radi posebnu terapiju. Za njega nema košarke narednih sedam dana. Davidovac je bio fantastičan, nikada bolji, to moram da kažem. Ono što je dao na treninzima, intenzitet, ta odbrana, napad... Ne bi ga prepoznali mnogi i nadam se da će se oporaviti, žao mi je što se baš on povredio, pao je nezgodno na kuk. Nemamo mnogo rešenja na tim pozicijama, Jović i on su tu i to različiti profili. Baš nam to fali", rekao je Pešić. 

Naveo je i plan putovanja, odnosno utakmica u narednom periodu pred Olimpijske igre. 

"Sutra rano idemo za Lion, prekosutra igramo sa Francuzima, a posle toga letimo za Abu Dabi. Igramo protiv Australije i dan posle sa Amerima. Posle toga se vraćamo i igramo sa Japanom u Beogradu. U pregovorima smo da odigramo još jednu utakmicu, trebaju nam mečevi", rekao je Pešić. 

Prokomentarisao je plasman Portorika na Olimpijske igre, upravo oni će biti protivnici reprezentacije Srbije u grupnoj fazi. 

"Ja sam rekao da će Portoriko biti najozbiljniji, vi koji znate bolje od mene ste se smejali. Ja se ne smejem Portoriku, oni su fantastična ekipa. Imaju tog iz Nju Orleansa, neviđen je igrač. Ne mogu da kažem da je sam dobio kvalifikacije, ali gledali ste, videli ste atmosferu u ekipi. Ko je bio tamo, to je mnogo teško da dobiješ. Litvanija je bila fantastična na turniru, oni su kompletni, ali dobiti Portoriko u onoj atmosferi je veoma teško. Ja nisam siguran da li bismo mi dobili. Sreća je da smo na vreme dobili te utakmice u Manili pa nismo morali na dodatne ispite", rekao je Pešić. 

Smatra da je grupa u kojoj je Srbija izuzetno jaka. 

"Grupa nam je dosta komplikovana. Ako ste gledali utakmice Južnog Sudana, videli ste da su u stanju da pobede svakoga. Moramo dobro da budemo pripremljeni fizički. Imamo talenat, kvalitet, tu nema dilema, ali moramo fizički da budemo u boljem stanju da bismo mogli da igramo košarku protiv ovakve tri ekipe. Kako vi kažete, i mi imamo šanse protiv Amerikanaca, možda u 3 pobede ne može, ali u jednoj uvek imate šansu, a tako i Južni Sudan razmišlja kada igra protiv nas", rekao je Pešić. 

Smatra da je cilj naše reprezentacije da budemo drugi u grupi. 

"Mi ako budemo drugi, što je realno iz ove perspektive i što bi trebalo da bude naš cilj, onda ne igramo sa trećim, nego ili sa prvim ili sa drugim u četvrtfinalu. To će biti veoma interesantno, ali sve to ako budemo drugi. Već sam rekao, Japan i Južni Sudan još uvek nemaju iskustvo, možda ni kvalitet, ali 10 ekipa se bori za medalju", rekao je Pešić. 

Zahvalio se i navijačima koji podržavaju tim, a ima poruku za novinare. 

"Mi smo zahvalni navijačima, svuda i na svakom mestu. Znate kako su nas podržali u kvalifikacijama za Mundobasket, kako su nas podržavali u Manili. Samo kažem vama da se malo smirite i da se ne palite previše, da ne palite narod. Toliko sam vam dao informacija da možete da sagledate kompletan olimpijski turnir", rekao je Pešić. 

Nahvalio je i Novaka Đokovića. 

"Toliko sam ponosan na njega što je uzeo mikrofon i saopštio onima, ne znamo koji su bili, navijači neki. To je tako maestralno uradio, to ne može svako. Vi treba da to pišete stalno", rekao je Pešić. 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke