Real bi da razbije ''prokletstvo prvog mesta'', da li baš protiv Partizana?

Autor: Darko Mitrović
sreda 20.03.2024.
16:00
Izvor: Sportske.net

Da li ćemo gledati reprizu prošlogodišnjeg četvrtfinala?

STARSPORT
STARSPORT

Povezane vesti

Madridski Real sutra u 31. kolu Evrolige gostuje u beogradskoj ''Štark areni'', gde će odmeriti snage sa Partizanom, a taj susret su navijači crno-belih nestrpljivo čekali posle prošlogodišnjih antologijskih borbi u četvrtfinalu plej-ofa elitnog evropskog takmičenja.

Tada su crno-beli propustili veliku priliku da dođu do fajnal-fora, gde su ih mnogi već videli posle dve pobde u prva dva meča u Madridu.

Sada je situacija drugačija, Real je dominantniji nego prošle sezone, ubedljivo je na prvom mestu u Evroligi i pobedom nad Albom u Berlinu je obezbedio prednost domaćeg terena u plej-ofu, četiri kola pre kraja ligaškog dela sezone. A kada je Real u pitanju, prednost domaćeg terena u plej-ofu je do sada za Madriđane bila sigurna karta za F4.

U ta preostala četiri kola, Realu još ostaje da potvrdi prvo mesto na tabeli pred plej-of i verovatno mu je za to dovoljna još samo jedna pobeda.

Međutim, španski ''As'' danas podseća na ''prokletstvo'' prvog mesta u ligaškom delu sezone Evrolige, od kada je uveden aktuelni format takmičenja u kome igra svako sa svakim u ligaškom delu sezone.

U tom sistemu takmičenja, još nijedan tim koji je ligaški deo sezone završio na prvom mestu, nije osvojio titulu prvaka Evrope. Najsvežiji je primer Olimpijakos, koji je prošle sezone dominirao u ligaškom delu, ali je titulu osvojio Real, koji je bio trećeplasirani pred plej-of i preko šestoplasiranog Partizana stigao na F4.

Pre Olimpijakosa, prvo mesto iz ligaškog dela sezone nisu uspeli da krunišu ni Real 2017, CSKA 2018, Fenerbahče 2019. i dva puta Barselona - 2021. i 2022. godine.

Ono što je sada zanimljivo je da bi Real kao prvoplasirani u plej-ofu mogao ponovo da igra protiv Partizana u četvrtfinalu pej-ofa, pod uslovom da crno-beli prethodno uđu u plej-in i u njemu ostvare dve pobede.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke