Realu drama protiv Barse - Ljulj ''probudio kralja'', Musa i Hezonja dotukli Katalonce!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 26.01.2023.
21:22
Izvor: Sportske.net

Barsa imala vođstvo u najvećem delu meča, ali nije uspela da ga zadrži do kraja.

EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo
EPA-EFE/Juan Carlos Hidalgo

Povezane vesti

Spektakularnim derbijem u madridskom ''ViCink centru'' počelo je 21. kolo Evrolige.

Real je dočekao Barselonu, obe ekipe su uoči ovog kola bile u grupi vodećih, a posle večerašnjeg dvoboja Madriđani će ostati na vrhu.

Domaći tim je slavio posle produžetka, rezultatom 91:86, a u regularnom toku meča bilo je 73:73.

Sada Real ima 14 pobeda i sedam poraza, a Barselonin skor je 13-8.

Od početnih 3:0, Barselona je tokom čitavog prvog poluvremena imala rezultatsku prednost. Ta prednost se uglavnom kretala između četiri i šest poena razlike, iako je u par navrata bila i dvocifrena.

U drugo poluvreme Barselona je ušla sa sedam poena prednosti, bilo je 39:32, a Real je početkom treće četvrtine uspeo da priđe na samo dva poena zaostatka. Ipak, Barsa brzo uzvraća i trojkom Nikole Kalinića dolazi na ''plus osam'' - 50:42.

Tu prednost su gosti uspeli da bez većih problema zadrže do kraja trećeg kvartala, ali u četvrtom se razgoropadio Serhio Ljulj!

Legenda Real Madrida preuzima odgovornost u pokušaju da svom timu donese preokret i u tome je uspeo na tri minuta do kraja, kada je pogodio trojku za vođstvo Reala od 69:67.

Trener Barselone Šarunas Jasikevičiujus je reagovao tajm-autom, ali gosti ne koriste ni naredni napad. Na drugoj strani Ljulj pogađa novu trojku, ali taj pogodak nije priznat, jer je Tavares istovremeno u bloku napravio prekršaj.

Ovaj detalj je ''presekao'' Realovu inicijativu, pa nedugo zatim Kori Higins svojom trojkom vraća prednost na stranu Barselone - 71:69!

Usledio je tajm-aut trenera Reala, ali domaći ne koriste ni naredni napad, dok na drugoj strani Higins poentira i sa linije penala za 73:69. Na ulasku u poslednji minut Mario Hezonja vraća nadu Realu, zatim Higins ne koristi napad Barselone, a Ljulj je iznudio prekršaj za dva slobodna bacanja na 37 sekundi do kraja. Oba puta je bio precizan i Real je izjednačio.

Nikola Mirotić na drugoj strani pravi grešku u koracima na 21 sekundu pre kraja i Jasikevičijus je morao da zatraži novi tajm-aut.

Očekivano, Ljulj je imao loptu u ekipi Reala u poslednjem napadu Madriđana, ali i on pravi korake na dve sekunde pre kraja kada je trebalo da šutira! Na kraju Satoranski je u posldnjoj sekundi pokušao da donese pobedu Barsi, ali nije bio precizan i drama se produžila na dodatnih pet minuta.

Posle minut i po u produžetku, Real ostaje bez Tavaresa zbog pet prekršaja i to je trebalo značajno da olakša posao Barseloni pod košem.

Ali, da to tako ne bude, pobrinuo se Gabrijel Dek koji je imao važne defanzivne i ofanzivne skokove u narednih par minuta, a kada je Džanan Musa pogodio za 81:76 u korist Reala, Barsa više nije uspela da odgovori.

Musa i Hezonja su novim poenima doneli Realu i devet poena prednosti, ali u poslednjem minutu gosti koriste velike greške Madriđana i prilaze na 87:84 na 11 sekundi do kraja. Ipak, Ljulj je sa linije penala potvrdio trijumf Reala.

Argentinac Gabrijel Dek je sa 23 poena i sedam skokova bio najefikasniji u Realu, Musa se zaustavio na 18, Ljulj je upisao 19, a Tavares 10 poena, uz sedam skokova.

U Barseloni najefikasniji Mirotić sa 17, Veseli  i Satoranski po 12 i Higins sa 10 poena, šest asistencija i četiri skoka. Naš Nikola Kalinić osam poena i sedam skokova za 32 minuta u igri.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke