Rebrača: "Imamo problem sa reprezentacijom, država nema zajednički cilj"

Autor: Nemanja Janošev
sreda 22.03.2023.
17:45
Izvor: Sportske.net

Slavni centar istakao probleme srpske košarke.

Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©
Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Povezane vesti

Proslavljeni srpski košarkaš, sada prvi čovek KK Vojvodina Željko Rebrača naveo je u razgovoru za "Basketball Sphere" da je sistemski rad u reprezentativnim kategorijama nestao i da bi to moglo da prouzrokuje problem za budućnost.

Bez jakog domaćeg prvenstva - nema ni jake reprezentacije. Nepisano pravilo koje važi za većinu sportova. Temelj uspeha postavlja se na klupskim nivoima, ali neophodno je održati sličan nivo i na reprezentativnim, te kreirati sistem koji bi u kontinuitetu izbacivao kvalitetne igrače.

Tako je bilo u prošlosti, a sada... Sada, tvrdi Željko Rebrača, mladih igrača "nema ni na vidiku".

"Ove godine (AdmiralBet) KLS je mnogo jača. U poređenju sa ABA 2, možda i kvalitetnija. KLS treba da bude i razvojna liga. Uporno ponavljam da su Španci od nas preuzeli model rada sa mladima i mnogo uložili u to. Osvojili su sve u mlađim kategorijama. Ne možemo da živimo od stare slave. To treba da zaboravimo. Moramo da stvorimo razvojnu bazu.

Imamo problem sa reprezentacijom, sa mladim igračima. Nema ih na vidiku, tih vrhunskih. Ne radi se na nivou na kojem se ranije radilo. Voleo bih da se FMP, Mega i Borac ‘spuste’ u KLS. To bi bila neviđeno jaka liga. Da se i propiše da određeni broj mladih mora da igra u toj ligi", smatra Rebrača u razgovoru za "Basketball Sphere".

Jedan od najvećih problema KLS-a je i de facto zatvorenost takmičenja. Kako bi se jedan tim plasirao u (AdmiralBet) ABA ligu, potrebno je da prvo osvoji ABA 2, pa da u razigravanju bude bolji od poslednjeplasiranog srpskog tima u regionalnom takmičenju. Jadran je jedno od retkih mesta, ako ne i jedino, u kojem je moguće da šampion niže lige nema automatski prolazak u viši rang.

Za rešenje takve situacije potreban je dijalog unutar srpskih klubova. Kako kaže slavni centar, on za sada ne postoji.

"Iz KLS i ABA 2 lige nije garantovano da se uđe u ABA 1. Svi znamo šta se desilo sa Zlatiborom. Potrebno je da se zajedno sedne i razgovara o interesu srpske košarke. Kao država nemamo zajednički cilj. Ovo sada, nije to. Stvari su se odvojile na dva puta, mora da se nađe dogovor", zaključio je Rebrača.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke